StoryEditorOCM

Policija o nesreći kod Sinja: Od sinoć znamo za ilegalce, pratili smo ih, htjeli su probiti blokadu! Pomažu i psiholozi

Piše Petra Klarić
16. svibnja 2024. - 16:27

U prostorijama Policijske uprave splitsko-dalmatinske održana je konferencija za medije na kojoj su otkriveni detalji tragične nesreće koja se u četvrtak ujutro oko 7 sati dogodila u blizini Brnaza.

Kako kažu iz policije, u automobilu marke Audi poljskih registracijskih oznaka bilo je ukupno osam migranata i vozač koji je bio državljanin Moldavije, dok su migranti po iskazima Afganistanci i Sirijci. U automobilu su bila i dva djeteta u dobi od 12 i 15 godina, a sve osobe muškog su spola.

Očevidom na mjestu događaja utvrđeni su elementi kaznenog djela dovođenja u opasnost života općoepasnom radnjom i kazneno djelo protuzakonitog ulaska, kretanja i boravka u RH, kazao je načelnik PU Splitsko-dalmatinske Marko Srdarević.

"S obzirom da je vozač smrtno stradao, nadležnom Državnom odvjetništvu bit će upućeno posebno izvješće",  čulo se na presici.

image

Marko Srdarevic i Mladen Buzancic

Tom Dubravec/Cropix

Srdarević je pojasnio:

"Do ovog trenutka smo uspjeli obaviti razgovor s jednom osobom iz Afganistana. Rekao je da je platio prebacivanje i da mu je ovo bio četvrti pokušaj ulaska. Pronašli smo još dva vozila, jedno poljskih registarskih oznaka i drugo mađarskih. U vozilu smo pronašli osam migranata koji za sebe kažu da su Sirijci i Afganistanci. U drugom vozilu smo zatekli tri osobe, dvije iz Moldavije i jednu iz Rumunjske. Utvrdili smo da je jedan državljanin Moldavije vlasnik ovog vozila koje je sudjelovalo u tragičnom događaju. Kod Rumunja smo pronašli ključ vozila s mađarskim oznakama. Provodimo kriminalističko istraživanje, sumnjičimo ih za krijumčarenje ovih ljudi‘, kazao je Srdarević. 

Otkrili su da su još u noći na četvrtak dobili informaciju da je na terenu grupa migranata. 

‘Sinoć smo oko 20 sati utvrdili da je više osoba na području Sviba nezakonito ušlo u RH. Pokrenuli smo pretragu terena i pokrili smo sve cestovne pravce. Na jednom od njih, jutros oko 6.50 sati, policijski službenici uočili su dva vozila, jedno poljskih - to je ovo koje je sudjelovalo u tragičnom dogđaaju  - i drugo, mađarskih registarskih oznaka koje smo naknadno pronašli. Oglušili su se na zapovijed da stanu. Jedno vozilo je skrenulo prema Novim Selima, drugo je krenulo prema Trilju. Na području Čaporica pridružila se i druga ophodnja koja je došla iz suprotnog smjera i krenula za vozilom poljskih oznaka. 

image

Marko Srdarevic

Tom Dubravec/Cropix

Obzirom da je jedno vozilo odustalo od daljnjeg kretanja, preuzele su to kolege koji su se zatekli u Trilju. I od mosta u Trilju do Brnaza pratili su na sigurnoj udaljenosti vozilo poljskih nacionalnih oznaka.

Djelatnici Postaje Sinj su s dvije ophodnje krenule na raskrižje gdje se dogodio ovaj događaj. Jedno vozilo je stiglo minutu prije, kolege su ih upozorile da vozač vozi jako brzo i da budu pažljivi i da se sklone! Tada je naišlo vozilo, prošlo kraj službenog vozila, ušlo u samo raskrižje neprilagođenom brzinom. Vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid. Policijski službenici koji su bili u blokadi i tu se zatekli prvi su pružili pomoć nastradalima, zajedno s građanima. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu. I nakon toga je obavljen očevid. Policijski službenici su u šoku, ništa čudno s obzirom na situaciju. Psiholog im pruža pomoć‘, otkrio je Srdarević. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 05:28