StoryEditorOCM
Crna kronikakrakovi hobotnice

Pad zločinačke potvrdio poraznu istinu: narko scena na splitskom području metastazirala je tamo gdje se najmanje očekuje

14. listopada 2023. - 12:05

"Neka se bavi sportom", uzrečica je koja se često čuje kada se želi dati savjet o odgoju djece i kako ih maknuti s ulice ili, što je sada češće, ispred ekrana. No, kako se pokazalo u više slučajeva od početka godine, narko scena metastazirala je u sportske klubove i teretane na splitskom području.

Pri tom u sportskim objektima ne nailazimo samo na onu najnižu, uličnu, razinu dilera, već se među vlasnicima i odgovornim osobama nalaze i oni s vrha hijerarhije. Aktualna uhićenja na širem području Splita, povezana s istragom pokrenutom u Njemačkoj, obuhvatila su 19 osoba.

U istražnom zatvoru nalazi se 14 osoba dok su petorica u bijegu, a osumnjičeni su za  dilanje droge te se povezuju sa švercom 905 kilograma kokaina iz Južne Amerike te 964 kg marihuane i 100 kg hašiša iz Španjolske. Kao šef zločinačkog udruženja koje je djelovalo na području Splita, Solina i Kaštela apostrofiran je poduzetnik Nenad Petrak (43), suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" i jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba.

image

Zaplijenjena je gotovo tona kokaina

Slobodna Dalmacija/Ilustracija

Njegova desna ruka je, prema USKOK-u, bio Jerko Radić (42), otprije osuđivan i to kao mladić zbog ubojstva, a zbog zlouporabe opojne droge kao član narko skupine iz Rijeke čiji članovi su uhićeni u nekoliko hrvatskih gradova 2010. godine. Zaplijenjeno je tada više od pet kilograma kokaina, marihuane te oružje i eksploziv, a Radić je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Nakon odsluženja te kazne službeno nije bio povezivan s kriminalnim djelima, a u javnosti je bio najpoznatiji kao sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa i sportski menadžer. Koliko je bio priznat u svijetu sporta zorno svjedoči i podrška koju mu se nije libio javno dati splitski nogometaš Tonći Kukoč na svojem je Facebook profilu.

U travnju ove godine je na svom Facebook profilu podijelio fotografiju s Jerkom Radićem, a po medijima se istovremeno prenosila policijska tjeralica s Radićevom fotografijom. Tada su, naime, Jerka Radića tražili zbog pucnjave na Josipa Čubelića na splitskom predjelu Skalice zbog čega je kada se predao u lipnju ove godine zadržan u istražnom zatvoru.

image

Nenad Petrak; Jerko Radić

MUP

U njemu se nalazio do danas i u njemu je dočekao najnovije inkriminacije koje ga povezuju s međunarodnom trgovinom drogom. Navedena dvojica su tako, prema navodima USKOK-a, kombinirali sportski i narko posao, ali imamo i dvoje iz niže razine krim ljestvice koji su svoj ilegalni biznis uvezali s fasadom zdravog života.

Fitnes trenerica iz okolice Splita Mejra D. je u svibnju ove godine osuđena zbog dilanja kokaina. Dobila je dvije godine zatvora, od čega 10 mjeseci bezuvjetnog, a preostalih 14 mjeseci uvjetnog zatvora koji neće morati odslužiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Uhićena je početkom veljače ove godine, oko 21 sat, u Kaštel Štafiliću kada su joj u vozilu Golf pronašli crnu čarapu u kojoj je bila vakuumirana vrećica s utisnutim logom "U", a u kojoj se nalazilo 385 grama čistog kokaina.

Doznajemo: uhićena poznata trenerica iz Splita s hrpom kokaina u čarapi! Zbog nje su se momci tukli, voli ludu vožnju

Prije toga je jedan gram prodala neutvrđenom kupcu za stotinu eura. Na presudu se lijepa Mejra žalila, a protiv nje se i na Općinskom sudu u Vinkovcima vodi postupak po optužnici koja je tereti zbog kaznenog djela neovlaštene prodaje i proizvodnje tvari zabranjenih u sportu.

image

Kod fitnes trenerice je splitska policija našla malo više od pola kilograma kokaina (mala slika)

Shutterstock/Ilustracija

Optužena je nakon što je na tom području 2021. godine uhićena na granici s anaboličkim hormonima. Kao privatna trenerica je radila u jednoj od popularnih teretana iz splitskog okruženja. Dva tjedna prije Mejre D. uhićen je još jedan diler, 33-godišnjak koji je u istoj teretani bio zaposlen.

Inspektori za droge zatekli su ga s 20.000 komada anaboličkih steroida koje je skrivao u stanu na kaštelanskom području. Osumnjičen je za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu.

image

Djelatnik teretane trgovao je anaboličkim steroidima

Shutterstock/Ilustracija; PU SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:55