StoryEditorOCM
Crna kronikaPRIZNAO KRIVNJU

Osuđen pijani nasilnik iz okolice Trogira: partnerici psovao majku i udario je nogom, sud je našao olakotne okolnosti

7. kolovoza 2023. - 22:21

Na novčanu kaznu osuđen je 61-godišnjak iz okolice Trogira koji je vrijeđao svoju suprugu i udario je nogom dok je ležala na podu. Na sudu je priznao da je bio pijan te se pokajao i obećao kako to više neće raditi.

Prijavili su ga iz Policijske postaje Trogir u kojoj je zadržan preko noći nakon uhićenja u svibnju ove godine. U optužnom prijedlogu je navedeno kako je 61-godišnjak u 05,30 sati u kući nasilnički ponašao prema svojoj izvanbračnoj supruzi.

Vikao je na nju i "psovao joj mater" što je kod nje prouzročilo povredu dostojanstva i osjećaj uznemirenosti. Uz to ju je, nakon što je pala na tlo, izvanbračni suprug udario nogom u nogu.

Tijekom postupka na Prekršajnom sudu u Trogiru 61-godišnjak je sve priznao.

-  Istina je da sam vikao na svoju nevjenčanu suprugu, psujući joj majku. Mogu reći da sam bio prilično pijan, što je bio uzrok ovog mog ponašanja.

Kako je i ona bila pijana, pala je na tlo, pa sam je udario nogom u nogu. Žao mi je zbog toga i obećavam da ubuduće neću činiti prekršaje - izjavio je.

image

Nasilje u obitelji

Danijel Soldo/Cropix

Na temelju izričitog priznanja sud ga je proglasio krivim i kaznio s 260 eura (1958 kuna). Kao otegotna okolnost uzeta je u obzir činjenica što je okrivljenik i prije prekršajno kažnjavan.

U dosjeu ima presudu zbog prekršaja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  koja je postala pravomoćna početkom ove godine.

Kao olakotne okolnosti uzete su u obzir činjenica što učinom nisu prouzročene teže posljedice, te okrivljenikovo priznanje i izraženo žaljenje zbog učina, prilikom davanja iskaza pred sudom, navedeno je u presudi.

Nadalje, u presudu je uračunato vrijeme u kojem je 61-godišnjak bio uhićen tj. dva dana, kao 79,64 eura (600 kuna) plaćene novčane kazne. Tako je dužan platiti preostali iznos od 180 eura (1358 kuna) u roku od 60 dana od pravomoćnosti presude.

Također, ako u određenom roku uplati dvije trećine iznosa, smatrat će se da je kazna u cijelosti plaćena. Osim kazne, dužan je platiti i 20 eura troškova sudskog postupka.

Pri odmjeravanju novčane kazne uzet je u obzir stupanj krivnje, kao i njegovo loše imovno stanje, naveo je sud u odluci. Sud drži da je tako izrečena kazna po svojoj vrsti i težini primjerena objektivnim i subjektivnim značajkama učina i da će se i ovako izrečenom novčanom kaznom postići svrha kažnjavanja, stoji u presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 04:52