StoryEditorOCM
Crna kronikaVINKO ZULIM

Optužnica protiv nekad nedodirljivog načelnika Segeta: Jelo se i pilo se na račun Općine, krivo navodila svrha gošćenja

Piše Vladimir Urukalo
1. prosinca 2023. - 11:47

Godinu dana nakon uhićenja, USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Vinka Zulima, 69-godišnjeg nekadašnjeg "nedodirljivog" načelnika Općine Seget i to zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Kaku su objavili, tereti ga se da je u razdoblju od početka siječnja 2017. godine do 31. prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine "koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao plaćanje računa za troškove konzumacije hrane i pića napravljene u raznim ugostiteljskim objektima na području Segeta Donjeg, Segeta Vranjice, Boraje i Šibenika, a koji nisu nastali u službene svrhe već su bili privatne naravi".

Konzumacija bez mjere

- Nadalje se okrivljeniku stavlja na teret da je na pojedinim ispostavljenim računima neistinito navodio svrhu ugošćivanja te je svojim potpisom odobravao isplatu, slijedom čega su ovlašteni djelatnici Općine plaćali te račune. Ujedno je naložio da se iz proračunskih sredstava Općine podmire troškovi proslave za postignute rezultate na lokalnim izborima, iako za to nije bilo osnove. Na opisani način okrivljenik je na štetu Općine pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 40.864,42 eura - navodi se u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, Zulima se istraživalo zbog sumnje da je tijekom te dvije godine naložio da se Općini Seget ispostavljaju računi konzumacije privatnih ručkova i večera u raznim lokalima i restoranima te ih je on sve potpisivao lažirajući, naravno, svrhu ugošćavanja. Pisalo se već nadugo i naširoko o tadašnjim Zulimovim bakanalijama pa tako pisano i da je samo u 2018. godini na reprezentaciju odnosno na hranu i piće na trošak općinskog proračuna potrošio 171.142,19 kuna od čega je u jednom danu "spiskao" gotovo sedam tisuća kuna u dva restorana - u "Frankieu" je na račun Općine račun od 2273 kune, a kod "Barba Bore" račun od 4679 kuna.

Istragom je nadalje utvrđeno da je te dvije godine iz proračunskih sredstava plaćeno nešto manje od 10 tisuća eura računa koji su pravdani da su nastali ugošćavanjem raznih udruga - od Udruga invalida, KUD-ova, članova "HVIDRE", predstavnika splitskih sudova, DVD-ova pa čak i samog tadašnjeg župana Splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje te njegovog nasljednika Blaženka Bobana. No, svi su ti računi bili krivotvoreni i nikad nitko od navedenih udruga i osoba nije zaista čašćen tih datuma koji su navedeni na računima. Isto tako, preko 200 tisuća kuna su, kao troškovi ugošćavanja općinskih vijećnika, u te dvije godine navedeni na računima i to na njih ukupno 38, iako je po službenim evidencijama u 2017. godini bilo samo sedam, a godinu dana poslije devet sjednica Općinskog vijeća.

Imaginarne sjednice

Naravno, na ručkovima i večerama koje su se održavale nakon imaginarnih sjednica, Zulim nikad nije zvao vijećnike oporbe već su tim čašćenjima nazočili samo članovi njegove i stranaka koje su ga podupirale.

Još jedna stavka na koju je Zulim trošio općinski novac bilo je i izmišljeno čašćenje članova raznih Povjerenstava Općine Seget na što je u dvije godine utrošeno gotovo 100 tisuća kuna po sumnjama USKOK-a. Zanimljivo je da je Zulim kao načelnik bio toliko siguran u sebe i svoje ljude pa je bez problema na računima, kao vrijeme konzumacije jela i pića odnosno ugošćavanja članova vijeća i Povjerenstava, upisivao datume kada uopće nisu održavane nikakve sjednice niti radni sastanci. Na račun Općine se "žderalo" u već spomenutim restoranima "Frankie", "Barba Boro" te "Astoria". Zulim je svoje podređene vodio po restoranima i povodom raznih blagdana, pa se tako jelo i pilo i u povodu Valentinova te raznih vjerskih blagdana, a sve su to plaćali građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:22