StoryEditorOCM
Crna kronikaISTE METODE

Nasilni scenarij u trajektnoj luci Split već je viđen: taksi mafija iz Kaštela došla je oteti teritorij koncesionarima

11. kolovoza 2023. - 22:25

U trajektnoj luci u Splitu tenzije između taksi vozača s koncesijom i onih bez nje se ne smiruju. Nije bilo novog fizičkog napada, ali 33-godišnji nasilnik koji je prije dva dana šakom udario 26-godišnjeg vozača s koncesijom, nesmetano i dalje dolazi.

Unatoč sudskoj zabrani približavanja 26-godišnjem vozaču kojeg je udario. Još više zabrinjava priča koja se poput požara šiti trajektnim terminalom, da probleme izaziva taksi mafija koja je iz Kaštela došla preuzeti teritorij u Splitu.

Posljednji incident se dogodio u srijedu oko 14 sati na Gatu sv. Petra, preko puta autobusnog kolodvora.

- To je bilo po izlasku putnika s katamarana iz Hvara. Jedan me upitao za taksi, a ovaj nasilnik mu je uzeo kufer ispred mene i krenuo prema svom vozilu.

Kako me putnik pitao za vožnju do aerodroma, ja sam dok su odlazili dobacio da je cijena 50 eura jer znam da oni naplaćuju više. Onda mi je taj vozač nasilnik opsovao majku, vratio se do mene i udario me šakom u bradu.

image

Upućeni kažu kako je scenarij nasilja na trajektnom terminalu preslikan iz zračne luke Resnik

Vojko Bašić/Cropix

Ja sam ga pitao: “Što ti je?” Nakon toga me udario drugi put šakom pa sam pao na pod i kraće vremena bio bez svijesti. Čim sam došao sebi otišao sam u policijsku postaju na Bačvicama i sve prijavio.

Ne pada mi na pamet tući se i svađati s njim pa da i ja dobijem prijavu, a on je taj koji je nasilnik. Dobio je prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira te mjeru opreza zabrane približavanja osam dana - priča nam napadnuti 26-godišnji vozač.

Napadnutom vozaču nije jasno kakva je to mjera kada je već sutra ujutro vidio nasilnika u trajektnoj luci kako čeka mušterije.

- Dođem na svoje radno mjesto i vidim osobu koja me jučer udarila šakom dva puta i ima zabranu približavanja. Kada sam zvao policiju, došli su i bili iznimno korektni, ali su mi rekli kako ne mogu ništa jer je on bio na drugom gatu, a ne na mom.

Znači nije mi se  približio na udaljenost šake da me može udariti pa je onda u redu. Koliko znam on je prije dva tjedna već udario jednog muškarca i rasjekao mu usnu te je prijavljen i platio je 1.100 eura novčane kazne.

Napadač ponavljač skuplja prekršajne prijave i nesmetano dolazi, otima mušterije i napada nas s koncesijom - ogorčen je naš sugovornik.

Upućeni nam kažu kako je taj scenarij preslikan od dobro uigrane ekipe. Isti takvi problemi su dugo godina bili tema policijskih biltena s područja Kaštela, točnije Zračne luke Resnik.

image

Gosti gledaju nemile scene

Paun Paunović/Cropix

- To su vam pojedinci iz one taksi mafije iz Kaštela, sada su došli u trajektnu luku u Split. Istim metodama kao tamo pokušavaju ovdje preuzeti teritorij.

To znači: prijetnje, podmetanja i šake. Prijetili su i jednom djelatniku iz operativne službe Lučke uprave i on na bolovanju već mjesec dana, to svi znaju.

Meni samo nije jasno kako netko može mlatiti ljude bez razloga i stalno dobivati prekršajne prijave. Zar to nije nasilničko ponašanje?  A to je kazneno djelo.

Još gore je što, ako se posvađate s njim, dobijete i vi prijavu za remećenje javnog reda i mira. Znači, ako si pošteni građanin trpi batine i psovanja da ne dobiješ i ti dosje - kaže nam zaposlenik jedne od službi na trajektnom terminalu.

Izgredi  s taksi mafijom na području splitske zračne luke bili su problem nekoliko godina, o čemu se redovito pisalo u Crnoj kronici. Trajali su sve dok kaštelanska policija i Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske nisu na ljeto 2021. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv osam osoba.

image

Sukobi izbijaju između taksista s koncesijom Lučke uprave i onih bez nje

Jakov Prkić/Cropix

Detaljno su opisali njihove svađe s konkurencijom, fizičko sprječavanja prolaza vozilima drugih obrta te otimanja mušterija. Navedena kriminalna taksi grupacija je čak pokušala iskoristiti policiju i državno odvjetništvo kako bi zadržali zračnu luku Resnik kao svoj teritorij, lažno prijavljujući konkurenciju.

Namjeravali su diskreditirati osobe koje su pokušale voziti taksi na rutama koje su oni prisvojili.To  im se obilo o glavu jer su oni završili kao osumnjičenici za niz kaznenih djela sprječavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza. Žrtvama njihovih laži je bio i 43-godišnji taksist iz Kaštel Staroga, inače osoba s invaliditetom jer je izgubio  desnu nogu u prometnoj nesreći.

Isto tako su objedama pokušali ukloniti policajca iz Postaje aerodromske policije Resnik kojeg su više puta lažno prijavili da je na radnom mjestu pod utjecajem alkohola. Svaki put je utvrđeno da je dojava lažna te je u konačnici na zatvorsku kaznu od par mjeseci osuđena osoba koja je lagala o policajcu.

Oko Zračne luke Resnik takvih izgreda više nema, ali, kako je krenulo, trajektna luka postaje svakodnevni poligon za "poslovne" obračune provkama i šakama. Policajci Druge policijske postaje Split mogli bi u dogledno vrijeme više vremena provoditi u trajektnoj luci nego u svim ostalim dijelovima grada.

Nabijanje cijena

Fizički napadi nisu jedini problem, već i naplata vožnji po daleko višim cijenama nego li su one u cjeniku vozača s koncesijom. Početkom tjedna je jednom putniku od trajektne luke do hotela u Varošu naplaćeno 150, umjesto 50 eura.

Plaćao je na POS aparatu i u dobroj vjeri nije ni gledao iznos koji taksist ukucava. Drugi putnik je udaljenost od grada do splitske zračne luke, 29 kilometara platio 179 eura. Za nabijanje cijena od strane vozača bez koncesije se saznalo kada su se požalili u smještaju gdje su odsjeli.

Verbalni i fizički napad

Iz PU splitsko-dalmatinske su potvrdili navedenu verziju događaja o napadu na 26-godišnjaka.

- Oko 14 sati evidentirali smo događaj u kojem je 33-godišnjak narušavao javni red i mir tako da je verbalno, a zatim i fizički napao 26-godišnjaka.

33-godišnjak je kriminalistički obrađen i protiv njega će nadležnom Općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu je izdana naredba o određivanju mjere opreza u odnosu na oštećenog - naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:35