StoryEditorOCM
Crna kronikaobiteljsko nasilje

Mlatila divljački muža metlom, nesretni čovjek više ne vidi na jedno oko! Sve je počelo kad su se vratili sa sprovoda...

Piše Vijesti SD
17. studenog 2023. - 16:41

Valerija mora osam mjeseci u zatvor jer je drškom metle oko ponoći u obiteljskoj kući teško ozlijedila supruga Ivana.

Udarci su bili toliko snažni da je drvena drška partviša pukla napola, a Valerija (50) je muža nastavila mlatiti polovicom drške i dok je ležao na podu. Nesretni je muškarac nakon toga oslijepo na lijevo oko, piše Danica.

Prema nalazu medicinskog vještaka, Ivan je "zadobio razdor očne jabučice, traumatsko odlijepljenje mrežnice lijevog oka, krvarenje u staklovinu, očnu sobicu i spojnicu lijevog oka, natučenje očne jabučice, frakture medijalnog zida lijeve očne orbite, razderotine iznad oka i kontuzije potkožnog mekog tkiva".

Sve se dogodilo u njihovoj obiteljskoj kući u Virju kod Đurđevca potkraj veljače 2019. godine. Županijski sud ovih je dana nakon žalbe državnog odvjetništva preinačio prvostupanjsku presudu kojom je Valerija bila osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora.

Uskoro iza rešetaka

Prema toj pravomoćnoj presudi, Valerija je dobila 20 mjeseci zatvora: osam mjeseci bezuvjetno i 12 mjeseci uvjetno. Na izdržavanje zatvorske kazne mora se javiti 20. studenoga, dakle za desetak dana.

Valerija se branila kako je s Ivanom bila u braku 25 godina i kako ju je često psihički i fizički maltretirao. Tvrdi kako je to bilo u samoobrani, ali sud je njezine teze nakon svih izvedenih dokaza odbacio kao neosnovane.

Kobne noći, ispričao je suprug Ivan, bili su u kafićima Kaktus i Picasso, a posvađali su se oko toga tko će voziti kući jer su bili alkoholizirani.

"Nekoliko puta se vraćala u kafić rekavši da ne želi u auto, ali sam je povukao za šal kako bi ušla. Nakon što smo se dovezli kući, odmah na ulasku je uzela partviš koji je stajao kod perilice rublja i udarila me točno u lijevo oko.

Karmine u kafiću

Drška metle pritom je pukla na pola i tom me je polovicom onda udarila po lijevom stražnjem dijelu glave. Počeo sam krvariti i osjetio jake bolove. Kada sam krenuo zvati policiju, uzela mi je telefon, ugasila ga i sakrila do drugog dana", ispričao je Ivan na sudu.

Županijski sud u presudi je zaključio kako su prije kobnog događaja supružnici bili u alkoholiziranom stanju te su se prepirali oko ključeva vozila i tko će voziti.

"Valerija s karmina u kafiću nije htjela ići kući s njim pa ju je Ivan uhvatio za nadlakticu i izveo iz kafića i povukao za šal kako bi ušla u auto. Također je između njih po dolasku kući došlo do naguravanja uslijed kojeg je Ivan pao na pod", ističe sud.

Valerija potvrđuje kako je Ivan u trenutku kada ga je udarila partvišem doista bio na tlu, a smatrala je da ju je htio povući za noge i srušiti, pa ga je iz tog razloga udarila.

Tužitelji su u žalbi naveli kako sud u Koprivnici "uopće nije uzeo u obzir ponašanje žene nakon počinjenja kaznenog djela, koja se ponijela potpuno nekritički i indiferentno u odnosu na teško narušeno zdravstveno stanje svoga supruga kojemu je u trajnoj oštetila važan vitalni organ tijela, oko".

Uzela mu mobitel

"Takvo postupanje, bez iskazanog žaljenja uz relativiziranje samog događaja, te činjenicu da suprugu nije pokušala pomoći iako je vidjela da je teško ozlijeđen, predstavlja otegotne okolnosti koje svakako daju opravdanja za izricanjem strože kazne", ističu koprivnički tužitelji.

Potvrđuje to i Županijski sud koji je Valeriji izrekao bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

"Kada je Ivan htio nazvati policiju, a time i hitnu pomoć, Valerija mu je uzela mobitel, ugasila ga i sakrila do sutra te je tek sutradan išao u bolnicu. Njezino ponašanje nakon počinjenja djela trebalo je cijeniti kao otegotne okolnosti od značaja na visinu kazne", zaključio je sud višeg stupnja.

Valerija, dakle, mora osam mjeseci u zatvor i presuda je pravomoćna. Supružnici, inače roditelji dvoje djece, u međuvremenu su se službeno razveli te više ne žive zajedno, piše Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:32