StoryEditorOCM
Crna kronikaOBJAŠNJENJE

Odluka Vrhovnog suda nije išla u korist Milana Popovića, jednostavno je riječ o proceduralnoj pogrešci nižeg suda!

Piše Mario Matana
24. siječnja 2024. - 17:24

Recimo odmah ono bitno: odluka Vrhovnog suda NIJE išla u korist Milana Popovića, jednostavno je riječ o proceduralnoj pogrešci nižeg suda, i to prilično velikoj! Na žalost, dosta se takvih manjkavosti provlači u presudama prvostupanjskih sudova pa onda viši sudovi, po žalbama stranaka, niti ne odlučuju o meritumu stvari, dakle o onome bitnom, nego jednostavno vraćaju predmet na ponovljeni postupak...

Tako se brojni slučajevi sude po nekoliko puta i traju decenijama. A tako je bilo i u ovom slučaju, možda jednom od najpoznatijih, medijski najrazvikanijih slučajeva borbe skrbništva nad djetetom u Hrvatskoj, borbi između Severine Kojić i Milana Popovića.

image

Severina i Milan dok je ljubav cvjetala

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Recimo i drugu bitnu stvar: kako je odlukom Vrhovnog suda ukinuta presuda Županijskog suda u Splitu, stanje s njihovim maloljetnim sinom je vraćeno na situaciju koja je bila po presudi Općinskog suda u Zagrebu, a po njoj bi dječak trebao živjeti s ocem, a ‘susreti i druženja‘ sa Severinom će se organizirati u dogovoru roditelja! Kako je odluka splitskog suda ukinuta zbog tehnikalije, to ne znači da je ta odluka (‘...dužni su roditeljsku skrb obavljati sporazumno, zajednički i ravnopravno...) pogrešna, to jednostavno znači da je splitski Županijski sud dužan ponovno provesti raspravu, ispraviti proceduralnu pogrešku i donijeti novu odluku. Koja može biti identična, i koja onda može proći test višeg suda. Druga je sada stvar, možda i najvažnija i najbolnija u ovoj nepotrebnoj obiteljskoj sapunici, da sud nema ‘osjećaj‘ za traume malenog dječaka koji se temeljem presuda godinu dana živi s ocem pa dvije s majkom, a onda opet seli kod oca...

Radi boljeg razumijevanja cijelog slučaja, nakratko ćemo se vratiti u prošlost. Prvi postupak i prve sudske odluke donesene pred Općinskim sudom u Zagrebu još u ožujku 2014. godine, a onda po žalbama i pred Županijskim sudom u Zagrebu u srpnju iste godine. Dakle, sudska borba za skrbništvo nad dječakom je započela kad je mališan imao niti dvije godine!

Seve je plaćala 1.248 kuna mjesečno

Nije to bilo sve, slučaj se nastavio pa je 28. studenog 2019. godine Općinski sud u Zagrebu donio odluku kojom je maloljetnik pripao ocu, Milanu Popoviću! Preciznije, u točki 1. tog rješenja stoji kako će dječak ‘živjeti s ocem‘, dok se u točki 2. tog rješenja navodi kako će se ‘susreti i druženja maloljetnika s majkom održavati prema dogovoru roditelja...‘

Zagrebački sud je očigledno bio uvjeren da je taj dogovor teško moguć pa je u presudi navedena izuzetno detaljna shema posjeta, ‘svaki utorak i četvrtak od 15.00 sati tako da će majka dolaziti po dijete u školu ili na adresu stanovanja oca i djeteta ako dijete tog dana nije išlo u školu, te ga isti dan u 20.00 sati vraćati na adresu stanovanja oca i djeteta‘, ‘...svaki drugi vikend u mjesecu od subote u 10.00 sati do nedjelje u 20.00 sati na način da će otac dovesti dijete na adresu stanovanja majke te doći po dijete na istu adresu...‘, pa onda slijedi i raspored posjećivanja za vrijeme školskih praznika, do u sat precizno. Da ne zaboravimo, Severina ‘Nazionale‘ je bila dužna plaćati 1.248 kuna mjesečno Milanu ‘kralju bakra‘ Popoviću, za uzdržavanje njihovog sina.

image

Dolazak Milana Popovića na zagrebački sud 2020.

Ronald Gorsic/Cropix

Uglavnom, taj ‘režim‘ je bio na snazi niti godinu i pol (a sad je ponovno, jer je ukinuta presuda splitskog Županijskog suda), jer je po žalbi to rješenje iz Zagreba došlo na odlučivanje u Split. E, a na domaćem terenu je ukinuta odluka Općinskog suda, splitski sud je 5. srpnja 2021. godine donio sasvim drugačiju presudu.

Odlučeno je tada naime da će dječak živjeti po 14 dana kod svakog roditelja, u Zagrebu (jer Milan Popović ima prijavljeno prebivalište u glavnom gradu RH), s time da očigledno stranke nisu baš uvjerile ni ovaj sud u barem korektne odnose između nekadašnjih ljubavnika, jer su i u ovoj presudi gotovo taksativno navedene obaveze roditelja, od toga da su ‘dužni svakodnevno omogućiti nesmetanu komunikaciju mobitelom s drugim roditeljem od 18 do 21 sat‘ pa do drugih. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:16