StoryEditor
Crna kronikadiler s brda

Jedan od vodećih narkobosova sa splitskog područja osuđen na tri godine zatvora: na suđenju se pokajao, a od sutkinje je tražio samo jednu stvar

6. prosinca 2019. - 19:48

Na tri godine zatvora osuđen je Anel Hadžić (29) zbog držanja radi preprodaje više od dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina u unajmljenoj ostavi na splitskim Brdima u blizini osnovne škole.

Radi se o jednom od vodećih narko bosova s ovog područja, a ovo mu je treći kazneni postupak zbog dilanja. Na objavu presude na Općinskom sudu u Splitu doveden je s Bilica iz istražnog zatvora koji mu je produljen odlukom sudskog vijeća.

Splićanin koji je na Veliki četvrtak uhićen s 4,6 kg heroina i 1,8 kg marihuane dilao je drogu - radeći za opće dobro!

Otkrivamo detalje velike zapljene droge: 29-godišnji diler jedan je od šefova splitske narkomafije; Opijate je skladištio u blizini osnovne škole na Brdima, policija mu je našla i dva Glocka i metke

Uhićen je na Veliki četvrtak ove godine nakon što su policajci tri mjeseca nadzirali kuću u čijem zadnjem dvorištu je bila ostava. Anel živi tri kuće dalje, a ostavu je uzeo u najam od susjeda kojeg poznaje cijeli život za 1.500 kuna mjesečno. Kada je policija krenula u akciju u betonskoj “šupi” površine 7 metara četvornih našli su: 2075 grama heroina, 1763 grama marihuane, 540 grama kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina.

Osim opijata Anel Hadžić je imao tri digitalne vage, aparat za vakuumiranje, više vakuum vrećica i rolu polietilenske folije.  Na svoj opremi za vaganje i pakiranje nađeni su tragovi više droga. Zaplijenjeno je i 2325 grama mješavine paracetamola i kofeina tzv. punila za koje se prema preliminarnim testovima mislilo da je heroin. Tek je vještačenje u Centru za forenzička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu utvrđeno da se radi se o smjesi koja se koristi za povećanje mase heroina prilikom prodaje. Nađena su i dva pištolja Glock i 85 metaka uz kriptirani mobitel.

Nakon njegovog uhićenja je Ante Matković, šef kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske za medije kazao kako se radi o jednom od nositelja organiziranog kriminaliteta kada je u pitanju zlouporaba opojnih droga. Polovicom lipnja je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog neovlaštene prodaje i stavljanja u promet opojne droge. Za oružje je procesuiran prekršajno.

Anel H. se nakon privođenja i tijekom istrage branio šutnjom, ali je na glavnoj raspravi odlučio priznati sve što mu se stavlja na teret.

- Iskreno mi je žao zbog počinjenog, u cijelosti priznajem navode iz optužnice i ubuduće neće dolaziti do protupravnih djela. Iskreno se kajem, ovim sam naštetio i svojoj obitelji i zaručnici te molim da mi se omogući da božićne blagdane provedem s obitelji - kazao je u svojoj obrani.

Splitski narko boss za 1.500 kuna unajmio susjedovu šupu za skladište oružja i droge vrijedne milijun kuna; Susjed otvorio dušu: Znao sam da nije cviće, ali ovako nešto...

Njegovo priznanje kojim je skratio suđenje na samo jedan dan je sudsko vijeće uzelo kao olakotnu okolnost prilikom određivanja sankcije. Kao otegotne je cijenilo pobude iz kojih je počinio kazneno djelo, društvenu opasnost takvog nedjela, prijašnju osuđivanost i veliku količinu droge. 

- Samo devet mjeseci prije uhićenja je osuđen zbog istog kaznenog djela - istaknula je sutkinja Katarina Peršen. 
Stoga mu je izrečena kazna zatvora od tri godine i produljen istražni zatvor unatoč molbi optuženoga da blagdane provede u krugu obitelji. Za navedeno kazneno djelo je zapriječena kazna od jedne do 12 godina zatvora. 

Zastupa ga odvjetnik Vinko Gulišija kojeg smo pitali je li zadovoljan kaznom koju je dobio njegov klijent.
- Vama je možda niska, ali meni nije. Kada zaprimim pisani primjerak presude žalit ću se na odluku, a tražit ću i ukidanje istražnog zatvora - kazao nam je.

Osim zatvorske kazne, odlučeno je i da optuženi mora platiti i 52.000 kuna sudskih troškova od čega najveći dio otpada na vještačenja. Anel Hadžić je već osuđen zbog dilanja MDMA na Hvaru tijekom 2017. godine. I tada se tijekom suđenja iskreno pokajao i dobio 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro.

Nakon što je uhićen u travnju ove godine za tu kaznu mu je Ured za probaciju Split odobrio odgodu izvršenja. U tijeku mu je postupak za prodaju kokaina u Splitu tijekom 2017. godine.

Otprije u dosjeu ima presudu na uvjetnu kaznu od devet mjeseci zatvora uz rok kušnje dvije godine za tešku krađu.

Izdvojeno

23. kolovoz 2020 12:24