StoryEditorOCM
Crna kronikaBog čuva pijane

Izletio s ceste, automobil se prevrnuo, a vozač odšetao. Prijavljen za osam prekršaja teških preko pet tisuća eura!

Piše Mario Matana
14. lipnja 2024. - 18:13

Pune ruke posla imala je policija s prometnim prekršiteljima u protekla dva dana, bez šale! Jer što pijani (neslavni rekorder je zatečen u Gradu Hvaru s 2,88 promila alkohola, iako ni ovi ostali nisu popili dvije-tri pive), što drogirani, što neregistriranih vozila, a bome i bez dozvola, diljem županije su prometnici popunjali svoje notese: Hvar, Omiš, Solin i Split.

Posebno je bizarno bilo u Trogiru - tamo je 44-godišnji lik zaustavljen jer nema vozačku, nije položio. A onda se utvrdilo da je već šest puta bio prijavljen za isti prekršaj! Policija je predložila zatvorsku kaznu, no o tome će se odlučiti u redovitom sudskom postupku. Makar, predložili su i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilima na godinu dana, što nam se čini kao prijetnja plastičnim pištoljem nekome tko ionako redovito vozi bez dozvole i nije ga puno briga...

Ali ne manje zanimljiv slučaj imali su policajci PP Hvar zbog prometne nesreće koja se dogodila u četvrtak popodne oko 17,30 sati na području Jelse.

Izgubio je 28-godišnjak kontrolu nad vozilom, proklizao van kolnika, udario u zemljano-kameni nasip nakon čega se vozilo prevrnulo. Kako ide ona poslovica da Bog čuva pijane i lude, tako je i naš vozač izašao iz prevrnutog automobila neozlijeđen pa je mirno odšetao.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Policija ga je ipak ubrzo pronašla te je, između ostalog, utvrđena koncentracija alkohola u krvi od 1,43 promila. Vjerojatno je bila i viša u trenutku nesreće, ali dobro sad, to spada u domenu spekulacija, a policija se ne bavi priviđenjima.

Ne, nije bilo priviđenja tijekom kriminalističke obrade jer je utvrđeno da je počinio čak osam prekršaja pa će ga ova nesreća doista skupo koštati. Između ostalih prekršaja, a nećemo vam sad navodit pojedinačne članke jer bi to bilo dosadno, puno je zanimljiviji opis prekršaja i cifre koje mora platiti: nije bio vezan (130 eura), nije prilagodio brzinu (130 eura), napustio je mjesto nesreće bez obavijesti (390-920 eura), nije kod sebe imao vozačku (tričavih 30 eura), nije unutar godine dana međunarodnu dozvolu zamijenio hrvatskom (60 eura), a zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom kazna će mu biti uvećana za 130 eura.

Konačno su tu i pravi ‘kapitalci‘ od prekršaja, naravno vožnja u alkoholiziranom stanju (za ovaj interval koji je ‘napuhao‘, od 1 do 1,5 promila, može biti kažnjen od 660 do čak 1,990 eura!) te činjenica da je uopće vozio i izazvao ovu nesreću dok uopće nije imao dozvolu koja mu je oduzeta – to će ga koštati 1,320 do 2,650 eura!

Ali nije ni to sve! Nije sigurno mladiću do šale, ali je činjenica da ga je hvarska policija privela na Općinski prekršajni sud jer je u pitanju recidivist. Sud je tako 28-godišnjaku odredio zadržavanje u trajanju od 15 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 18:13