stdClass Object ( [id] => 1283391 [title] => Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal... [alias] => bili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Mještanima zaseoka Vukovići u mjestu Grubine u imotskoj općini taj utorak 9. travnja 1996. godine ostao je utisnut u sjećanje po obiteljskoj tragediji od koje se ni svjedoci nikada ne mogu u potpunosti oporaviti.

Rafalom iz automatske puške marke Crvena zastava, kalibar 7,62 mm, ubijen je Marijan Vuković (74), a njegova kći Gordana (48) i unuk Elvis (22) su ranjeni. Zločin se dogodio oko 17.30 ispred obiteljske kuće Vukovića, a isti dan je uhićen Josip Vuković (62), brat ubijenog Marijana.

Na žrtve je ispucao dva rafala, a kada su u zaselak došli policajci iz Imotskog, stajao je s puškom na balkonu i odbio predati oružje. Nagovarali su ga da se preda, a on nije želio pregovarati dok ne dođu inspektori iz Splita.

Nakon pola sata je razoružan i uhićen uz uporabu tjelesne snage te je odveden u službene prostorije. Oružje iz kojeg je pucao bila je automatska puška s odrezanom cijevi koju je ilegalno posjedovao.

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Nakon što je Josip Vuković odveden, proveden je očevid na mjestu događaja kojim je rukovodio istražni sudac. Dvoje ranjenih prevezeni su u KBC Split, gdje su zadržani na liječenju. Tijelo ubijenog prevezeno je na Odjel patologije kako bi se provela obdukcija.

– Žrtvu je metak pogodio u predjelu rebara i grudi te mu nanio teške tjelesne ozljede kojima je podlegao na licu mjesta – kazao je stalni sudski vještak.

Kalašnjikov - sleđa

Ubrzo nakon brutalnog događaja toga poslijepodneva, počela je kolati priča kako su braća bila u sukobu oko jednog hrasta. Međutim, na direktna pitanja jesu li govorkanja točna, zatečeni mještani nisu željeli ništa kazati.

Već sutradan, kada je šok malo popustio, novinarima su kazali što se događalo u obitelji Vuković. Pokazalo se kako su gotovo svakodnevne svađe narušavale mir svih susjeda.

CRNI NOTES (19): Slučajno ubojstvo najboljeg prijatelja na Braču: mladići su išli u lov na veprove na Vidovu goru, samo jedan se vratio

– Nesnošljivost među braćom trajala je duže vremena tako da se kraj njih više nije moglo u miru živjeti. Tog dana je Josip odlučio posjeći hrast i drva podijeliti među braćom. S tim se nisu složili Marijan i treći brat koji su željeli da hrast ostane – kazao je jedan od svjedoka tragedije koji je iz blizine poskrivećki slušao svađu.

Unatoč tome, Josip je počeo sjeći hrast i kazao je supruzi da javi braći što je naumio. Kada je čuo što se događa, prvi je do njega došao treći brat i kada je vidio Josipa u sječi stabla, počeli su se svađati.

CRNI NOTES (18): Smrt gospođe Grete iz Splita: vlasnica prostranog stana na Bačvicama zadavljena je zbog zlatnika s likom Franje Josipa

Nekoliko minuta nakon njega stigao je Marijan, koji je bio u polju, te Gordana Vuković i Elvis Vuković. Svađa između tri brata postajala je sve žučnija, kada je u jednom trenutku Josip otišao u kuću.

Izišao je s puškom i počeo pucati. U prvom rafalu je pogođen Elvis, a zatim njegova majka Gordana. Treći brat je uspio pobjeći u kuću neozlijeđen, dok je Marijan pao na tlo pokošen mecima.

– Pohrlili smo pomoći pogođenima, ali nam Josip u početku nije dao da im priđemo. Nekako smo uspjeli doći do njih. Marijanu nije bilo spasa, a ranjenu Gordanu i njezina sina prevezli su u bolnicu.

---

image
---

Strašno, je li jedan hrast vrijedan toga? To je bila jedna od imućnijih obitelji iz toga kraja, osim velike obiteljske kuće imali su i puno zemlje. Roditelji su imali pet sinova, od kojih su dvojica umrla prije ovog strašnog događaja. Iza sebe nisu ostavili oporuku i to je bio jedan od razloga svađe – prisjeća je jedna mještanka.

U srpnju iste godine podignuta je optužnica protiv Josipa Vukovića zbog jednog ubojstva i tri pokušaja ubojstva. Prema optužnici, ispred zajedničke obiteljske kuće Josip Vuković je uzeo kalašnjikov, prišao sleđa bratu Marijanu i ubio ga jednim metkom.

Istim oružjem je ranio nećakinju Gordanu Vuković i njezina sina Elvisa, kojima je nanio prostrijelne rane trbuha i lakta. Ženu je od sigurne smrti spasila brza liječnička intervencija, navedeno je u optužnom aktu.

Od više hitaca ispaljenih u njezina sina, jedan metak mu je nanio po život opasne ozljede koje su sanirane kirurškim zahvatom. Nadalje je Josipa Vukovića optužnica teretila da je prije pucanja, u namjeri da usmrti još jednog člana obitelji, brata Matu, podignuo prema njegovoj glavi kosir držeći ga objema rukama.

---

image
---

Kako su Matu na vrijeme upozorili na opasnost od kosira, on mu je istrgnuo alatku iz ruke i Josip ga nije uspio udariti. Zatim je Josip otišao u kuću po pušku, iz koje je prema Mati ispalio najmanje šest hitaca.

Ni jedan metak nije pogodio Matu Vukovića te je on iz bratovih nasrtaja oružjem i oruđem izišao neozlijeđen, za razliku od preostala tri člana obitelji.

Nakon krvavog pohoda su u kući našli znatnu količinu oružja, streljiva i eksplozivnih naprava koje je držao Josip te je stoga, osim za četiri krvna delikta, optužen i za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Gađanje kamenjem

Na suđenju na Županijskom sudu u Splitu u siječnju 1997. godine optuženi Josip Vuković iznio je svoju obranu.

– Braća i ja smo se uvijek sukobljavali i zato sam otišao raditi u Njemačku. Kada sam se vratio, živio sam u Grubinama gdje je živjela i ostala obitelj, a sukobi su se nastavili.

CRNI NOTES (17): Profesionalno smaknuće na Kočinjem brdu: djevojka ga je uzalud čekala, ubijenog Bračanina jedva su prepoznali

Toga dana sam gradio garažu, a kako se nalazila do zemlje od brata mi Mate, on me prvo verbalno napao. Nakon toga su me on i žena mu počeli gađati kamenjem. Isto su napravili i nećakinja Gordana i njezin sin, a zatim me brat Mate udario nečim po glavi pa sam pao u nesvijest.

Svijesti me prizvala moja žena, a ne sjećam se kako sam došao do puške, niti da sam pucao. Tog dana sam popio veću količinu alkohola – izjavio je.

Svjedočila je udovica pokojnog Marijana, koja je vidjela da Josip puca prema njezinu suprugu i Gordani i Elvisu. Kada je prišla suprugu koji je ležao na tlu, utvrdila je da je mrtav. Nakon nje iskaz je iznijela Gordana Vuković.

– Bilo je svađa u obitelji, ali nije istina da sam tog dana gađala Josipa kamenjem, kako je on rekao – izjavila je.

CRNI NOTES (16): Tijelo je pronađeno na stijenama pokraj mora. Muškarac je bio gol, pun modrica, s metkom u glavi i prsima...

Elvis Vuković kazao je da nakon što je pogođen nije više vidio što se događalo.

– Još osjećam smetnje u ruci zbog ozljeda nanesenih metkom iz puške – rekao je sudskom vijeću.

Susjed obitelji Vuković govorio je što se dogodilo nakon pucnjave.

---

image
Ivan Perić/Cropix
---

– Ranjenog Elvisa sam ukrcao u svoj osobni automobil. Kada sam to krenuo učiniti i s Gordanom, Josip mi je s balkona svoje kuće držeći pušku u ruci doviknuo: “Ostavi je ili ću i tebe upucati!” – prisjetio se.

Slično je iskazao još jedan svjedok.

– Nailazio sam automobilom kada sam čuo dva rafala. Krenuo sam prema kući kada sam na tlu vidio Gordanu i Elvisa, a na terasi Josipa Vukovića s oružjem u ruci. Kada sam s još dvojicom krenuo prema ozlijeđenoj kako bi joj pomogli, Vuković nam je rekao: “Odbij, pucat ću!” pa smo se povukli – prepričao je.

Sudsko vijeće je odlučilo od Doma zdravlja Imotski zatražiti zdravstveni karton optuženog Josipa Vukovića kako bi procijenili je li potrebno novo neuropsihijatrijsko vještačenje. U travnju 1997. godine je na sudu govorio stalni sudski vještak psihijatar.

---

image
---

– Pregledao sam zdravstvenu dokumentaciju optuženog koja je naknadno stigla i koja je nedostajala za kompletan nalaz i mišljenje. Ona nije utjecala na moje mišljenje te ostajem pri nalazu da je Josip Vuković u trenutku izvršenja kaznenih djela bio pod utjecajem alkohola i smanjeno ubrojiv – izjavio je liječnik.

’Ništa čudno’

Na istom ročištu je svjedočio i mještanin koji je potvrdio da je čuo svađu ispred kuće Vukovićevih, ali da mu to nije bilo čudno jer su se oni inače svađali. Vidio je Josipa Vukovića kako gađa kamenom brata Matu, a nakon desetak minuta je čuo rafalnu pucnjavu iz vatrenog oružja.

Ugledao je ozlijeđene Gordanu i Elvisa na tlu, ali ga je Josip Vuković spriječio da pomogne ranjenoj ženi, izjavio je svjedok. Početkom listopada 1997. godine Josip Vuković je proglašen krivim za ubojstvo i tri pokušaja ubojstva.

Za ubojstvo brata Marijana dobio je 12 godina zatvora, zatim pet godina za pokušaj ubojstva Gordane i Elvisa te godinu dana za pokušaj ubojstva drugog brata Mate. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

– Presuda se temelji na materijalni dokazima. Osuđeniku se uzela u obzir jedna olakotna okolnost, a to je njegovo zdravstveno stanje – kazao je predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (20) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Crni notes (20) 2 0 8671 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-16 14:07:42 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-22 09:30:10 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-04-22 08:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal... [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo, grubine, Marijan Vuković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712889.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/23364372.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712711.png","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712712.png","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/21369686.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/21213760.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712713.png","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712714.png","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712715.png","\/images\/slike\/2023\/04\/16\/24712716.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Puhovski\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","","","Tom Dubravec\/Cropix","Ivan Peri\u0107\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24712889_1920.jpg":"1920x1080","k_24712889_1280.jpg":"1280x1280","k_24712889_1024.jpg":"1024x1024","k_24712889_640.jpg":"640x640","k_24712889_480.jpg":"480x480","k_24712889_340.jpg":"340x340","k_24712889_220.jpg":"220x220","o_24712889_1280.jpg":"1280x853","o_24712889_1024.jpg":"1024x682","o_24712889_640.jpg":"640x426","o_24712889_480.jpg":"480x320","o_24712889_340.jpg":"340x226","o_24712889_220.jpg":"220x146","h_24712889_1280.jpg":"1280x854","h_24712889_1024.jpg":"1024x683","h_24712889_640.jpg":"640x427","h_24712889_480.jpg":"480x320","h_24712889_340.jpg":"340x227","h_24712889_220.jpg":"220x147","pp_24712889_1280.jpg":"1280x1628","pp_24712889_1024.jpg":"1024x1303","pp_24712889_640.jpg":"640x814","pp_24712889_480.jpg":"480x611","pp_24712889_340.jpg":"340x432","pp_24712889_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23364372_1920.jpg":"1920x1080","k_23364372_1280.jpg":"1280x1280","k_23364372_1024.jpg":"1024x1024","k_23364372_640.jpg":"640x640","k_23364372_480.jpg":"480x480","k_23364372_340.jpg":"340x340","k_23364372_220.jpg":"220x220","o_23364372_1280.jpg":"1280x853","o_23364372_1024.jpg":"1024x682","o_23364372_640.jpg":"640x426","o_23364372_480.jpg":"480x320","o_23364372_340.jpg":"340x226","o_23364372_220.jpg":"220x146","h_23364372_1280.jpg":"1280x854","h_23364372_1024.jpg":"1024x683","h_23364372_640.jpg":"640x427","h_23364372_480.jpg":"480x320","h_23364372_340.jpg":"340x227","h_23364372_220.jpg":"220x147","pp_23364372_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364372_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364372_640.jpg":"640x814","pp_23364372_480.jpg":"480x611","pp_23364372_340.jpg":"340x432","pp_23364372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1533x2185","hd_24712711_1920.png":"1920x1080","k_24712711_1280.png":"1280x1280","k_24712711_1024.png":"1024x1024","k_24712711_640.png":"640x640","k_24712711_480.png":"480x480","k_24712711_340.png":"340x340","k_24712711_220.png":"220x220","o_24712711_1280.png":"1280x1824","o_24712711_1024.png":"1024x1459","o_24712711_640.png":"640x912","o_24712711_480.png":"480x684","o_24712711_340.png":"340x484","o_24712711_220.png":"220x313","h_24712711_1280.png":"1280x854","h_24712711_1024.png":"1024x683","h_24712711_640.png":"640x427","h_24712711_480.png":"480x320","h_24712711_340.png":"340x227","h_24712711_220.png":"220x147","pp_24712711_1280.png":"1280x1628","pp_24712711_1024.png":"1024x1303","pp_24712711_640.png":"640x814","pp_24712711_480.png":"480x611","pp_24712711_340.png":"340x432","pp_24712711_220.png":"220x280"},{"size0":"1542x2194","hd_24712712_1920.png":"1920x1080","k_24712712_1280.png":"1280x1280","k_24712712_1024.png":"1024x1024","k_24712712_640.png":"640x640","k_24712712_480.png":"480x480","k_24712712_340.png":"340x340","k_24712712_220.png":"220x220","o_24712712_1280.png":"1280x1821","o_24712712_1024.png":"1024x1456","o_24712712_640.png":"640x910","o_24712712_480.png":"480x682","o_24712712_340.png":"340x483","o_24712712_220.png":"220x313","h_24712712_1280.png":"1280x854","h_24712712_1024.png":"1024x683","h_24712712_640.png":"640x427","h_24712712_480.png":"480x320","h_24712712_340.png":"340x227","h_24712712_220.png":"220x147","pp_24712712_1280.png":"1280x1628","pp_24712712_1024.png":"1024x1303","pp_24712712_640.png":"640x814","pp_24712712_480.png":"480x611","pp_24712712_340.png":"340x432","pp_24712712_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_21369686_1920.jpg":"1920x1080","k_21369686_1280.jpg":"1280x1280","k_21369686_1024.jpg":"1024x1024","k_21369686_640.jpg":"640x640","k_21369686_480.jpg":"480x480","k_21369686_340.jpg":"340x340","k_21369686_220.jpg":"220x220","o_21369686_1280.jpg":"1280x887","o_21369686_1024.jpg":"1024x709","o_21369686_640.jpg":"640x443","o_21369686_480.jpg":"480x332","o_21369686_340.jpg":"340x235","o_21369686_220.jpg":"220x152","h_21369686_1280.jpg":"1280x854","h_21369686_1024.jpg":"1024x683","h_21369686_640.jpg":"640x427","h_21369686_480.jpg":"480x320","h_21369686_340.jpg":"340x227","h_21369686_220.jpg":"220x147","pp_21369686_1280.jpg":"1280x1628","pp_21369686_1024.jpg":"1024x1303","pp_21369686_640.jpg":"640x814","pp_21369686_480.jpg":"480x611","pp_21369686_340.jpg":"340x432","pp_21369686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21213760_1920.jpg":"1920x1080","k_21213760_1280.jpg":"1280x1280","k_21213760_1024.jpg":"1024x1024","k_21213760_640.jpg":"640x640","k_21213760_480.jpg":"480x480","k_21213760_340.jpg":"340x340","k_21213760_220.jpg":"220x220","o_21213760_1280.jpg":"1280x853","o_21213760_1024.jpg":"1024x682","o_21213760_640.jpg":"640x426","o_21213760_480.jpg":"480x320","o_21213760_340.jpg":"340x226","o_21213760_220.jpg":"220x146","h_21213760_1280.jpg":"1280x854","h_21213760_1024.jpg":"1024x683","h_21213760_640.jpg":"640x427","h_21213760_480.jpg":"480x320","h_21213760_340.jpg":"340x227","h_21213760_220.jpg":"220x147","pp_21213760_1280.jpg":"1280x1628","pp_21213760_1024.jpg":"1024x1303","pp_21213760_640.jpg":"640x814","pp_21213760_480.jpg":"480x611","pp_21213760_340.jpg":"340x432","pp_21213760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1599x2232","hd_24712713_1920.png":"1920x1080","k_24712713_1280.png":"1280x1280","k_24712713_1024.png":"1024x1024","k_24712713_640.png":"640x640","k_24712713_480.png":"480x480","k_24712713_340.png":"340x340","k_24712713_220.png":"220x220","o_24712713_1280.png":"1280x1786","o_24712713_1024.png":"1024x1429","o_24712713_640.png":"640x893","o_24712713_480.png":"480x670","o_24712713_340.png":"340x474","o_24712713_220.png":"220x307","h_24712713_1280.png":"1280x854","h_24712713_1024.png":"1024x683","h_24712713_640.png":"640x427","h_24712713_480.png":"480x320","h_24712713_340.png":"340x227","h_24712713_220.png":"220x147","pp_24712713_1280.png":"1280x1628","pp_24712713_1024.png":"1024x1303","pp_24712713_640.png":"640x814","pp_24712713_480.png":"480x611","pp_24712713_340.png":"340x432","pp_24712713_220.png":"220x280"},{"size0":"1532x2193","hd_24712714_1920.png":"1920x1080","k_24712714_1280.png":"1280x1280","k_24712714_1024.png":"1024x1024","k_24712714_640.png":"640x640","k_24712714_480.png":"480x480","k_24712714_340.png":"340x340","k_24712714_220.png":"220x220","o_24712714_1280.png":"1280x1832","o_24712714_1024.png":"1024x1465","o_24712714_640.png":"640x916","o_24712714_480.png":"480x687","o_24712714_340.png":"340x486","o_24712714_220.png":"220x314","h_24712714_1280.png":"1280x854","h_24712714_1024.png":"1024x683","h_24712714_640.png":"640x427","h_24712714_480.png":"480x320","h_24712714_340.png":"340x227","h_24712714_220.png":"220x147","pp_24712714_1280.png":"1280x1628","pp_24712714_1024.png":"1024x1303","pp_24712714_640.png":"640x814","pp_24712714_480.png":"480x611","pp_24712714_340.png":"340x432","pp_24712714_220.png":"220x280"},{"size0":"1551x2246","hd_24712715_1920.png":"1920x1080","k_24712715_1280.png":"1280x1280","k_24712715_1024.png":"1024x1024","k_24712715_640.png":"640x640","k_24712715_480.png":"480x480","k_24712715_340.png":"340x340","k_24712715_220.png":"220x220","o_24712715_1280.png":"1280x1853","o_24712715_1024.png":"1024x1482","o_24712715_640.png":"640x926","o_24712715_480.png":"480x695","o_24712715_340.png":"340x492","o_24712715_220.png":"220x318","h_24712715_1280.png":"1280x854","h_24712715_1024.png":"1024x683","h_24712715_640.png":"640x427","h_24712715_480.png":"480x320","h_24712715_340.png":"340x227","h_24712715_220.png":"220x147","pp_24712715_1280.png":"1280x1628","pp_24712715_1024.png":"1024x1303","pp_24712715_640.png":"640x814","pp_24712715_480.png":"480x611","pp_24712715_340.png":"340x432","pp_24712715_220.png":"220x280"},{"size0":"1543x2181","hd_24712716_1920.png":"1920x1080","k_24712716_1280.png":"1280x1280","k_24712716_1024.png":"1024x1024","k_24712716_640.png":"640x640","k_24712716_480.png":"480x480","k_24712716_340.png":"340x340","k_24712716_220.png":"220x220","o_24712716_1280.png":"1280x1809","o_24712716_1024.png":"1024x1447","o_24712716_640.png":"640x904","o_24712716_480.png":"480x678","o_24712716_340.png":"340x480","o_24712716_220.png":"220x310","h_24712716_1280.png":"1280x854","h_24712716_1024.png":"1024x683","h_24712716_640.png":"640x427","h_24712716_480.png":"480x320","h_24712716_340.png":"340x227","h_24712716_220.png":"220x147","pp_24712716_1280.png":"1280x1628","pp_24712716_1024.png":"1024x1303","pp_24712716_640.png":"640x814","pp_24712716_480.png":"480x611","pp_24712716_340.png":"340x432","pp_24712716_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38827025 Threads: 5 Questions: 7128231424 Slow queries: 3311768 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609127557 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/bili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal-1283391 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/bili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal-1283391?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 195213 [name] => grubine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grubine [link] => /tag/grubine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713532 [name] => Marijan Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-22 10:29:38 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-vukovic [link] => /tag/marijan-vukovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (20) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712889.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Puhovski/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712889.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/23364372.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712711.png [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712712.png [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/21369686.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/21213760.jpg [title] => Ivan Perić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712713.png [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712714.png [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712715.png [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/16/24712716.png [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Mještanima zaseoka Vukovići u mjestu Grubine u imotskoj općini taj utorak 9. travnja 1996. godine ostao je utisnut u sjećanje po obiteljskoj tragediji od koje se ni svjedoci nikada ne mogu u potpunosti oporaviti.

Rafalom iz automatske puške marke Crvena zastava, kalibar 7,62 mm, ubijen je Marijan Vuković (74), a njegova kći Gordana (48) i unuk Elvis (22) su ranjeni. Zločin se dogodio oko 17.30 ispred obiteljske kuće Vukovića, a isti dan je uhićen Josip Vuković (62), brat ubijenog Marijana.

Na žrtve je ispucao dva rafala, a kada su u zaselak došli policajci iz Imotskog, stajao je s puškom na balkonu i odbio predati oružje. Nagovarali su ga da se preda, a on nije želio pregovarati dok ne dođu inspektori iz Splita.

Nakon pola sata je razoružan i uhićen uz uporabu tjelesne snage te je odveden u službene prostorije. Oružje iz kojeg je pucao bila je automatska puška s odrezanom cijevi koju je ilegalno posjedovao.

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Nakon što je Josip Vuković odveden, proveden je očevid na mjestu događaja kojim je rukovodio istražni sudac. Dvoje ranjenih prevezeni su u KBC Split, gdje su zadržani na liječenju. Tijelo ubijenog prevezeno je na Odjel patologije kako bi se provela obdukcija.

– Žrtvu je metak pogodio u predjelu rebara i grudi te mu nanio teške tjelesne ozljede kojima je podlegao na licu mjesta – kazao je stalni sudski vještak.

Kalašnjikov - sleđa

Ubrzo nakon brutalnog događaja toga poslijepodneva, počela je kolati priča kako su braća bila u sukobu oko jednog hrasta. Međutim, na direktna pitanja jesu li govorkanja točna, zatečeni mještani nisu željeli ništa kazati.

Već sutradan, kada je šok malo popustio, novinarima su kazali što se događalo u obitelji Vuković. Pokazalo se kako su gotovo svakodnevne svađe narušavale mir svih susjeda.

CRNI NOTES (19): Slučajno ubojstvo najboljeg prijatelja na Braču: mladići su išli u lov na veprove na Vidovu goru, samo jedan se vratio

– Nesnošljivost među braćom trajala je duže vremena tako da se kraj njih više nije moglo u miru živjeti. Tog dana je Josip odlučio posjeći hrast i drva podijeliti među braćom. S tim se nisu složili Marijan i treći brat koji su željeli da hrast ostane – kazao je jedan od svjedoka tragedije koji je iz blizine poskrivećki slušao svađu.

Unatoč tome, Josip je počeo sjeći hrast i kazao je supruzi da javi braći što je naumio. Kada je čuo što se događa, prvi je do njega došao treći brat i kada je vidio Josipa u sječi stabla, počeli su se svađati.

CRNI NOTES (18): Smrt gospođe Grete iz Splita: vlasnica prostranog stana na Bačvicama zadavljena je zbog zlatnika s likom Franje Josipa

Nekoliko minuta nakon njega stigao je Marijan, koji je bio u polju, te Gordana Vuković i Elvis Vuković. Svađa između tri brata postajala je sve žučnija, kada je u jednom trenutku Josip otišao u kuću.

Izišao je s puškom i počeo pucati. U prvom rafalu je pogođen Elvis, a zatim njegova majka Gordana. Treći brat je uspio pobjeći u kuću neozlijeđen, dok je Marijan pao na tlo pokošen mecima.

– Pohrlili smo pomoći pogođenima, ali nam Josip u početku nije dao da im priđemo. Nekako smo uspjeli doći do njih. Marijanu nije bilo spasa, a ranjenu Gordanu i njezina sina prevezli su u bolnicu.

---

image
---

Strašno, je li jedan hrast vrijedan toga? To je bila jedna od imućnijih obitelji iz toga kraja, osim velike obiteljske kuće imali su i puno zemlje. Roditelji su imali pet sinova, od kojih su dvojica umrla prije ovog strašnog događaja. Iza sebe nisu ostavili oporuku i to je bio jedan od razloga svađe – prisjeća je jedna mještanka.

U srpnju iste godine podignuta je optužnica protiv Josipa Vukovića zbog jednog ubojstva i tri pokušaja ubojstva. Prema optužnici, ispred zajedničke obiteljske kuće Josip Vuković je uzeo kalašnjikov, prišao sleđa bratu Marijanu i ubio ga jednim metkom.

Istim oružjem je ranio nećakinju Gordanu Vuković i njezina sina Elvisa, kojima je nanio prostrijelne rane trbuha i lakta. Ženu je od sigurne smrti spasila brza liječnička intervencija, navedeno je u optužnom aktu.

Od više hitaca ispaljenih u njezina sina, jedan metak mu je nanio po život opasne ozljede koje su sanirane kirurškim zahvatom. Nadalje je Josipa Vukovića optužnica teretila da je prije pucanja, u namjeri da usmrti još jednog člana obitelji, brata Matu, podignuo prema njegovoj glavi kosir držeći ga objema rukama.

---

image
---

Kako su Matu na vrijeme upozorili na opasnost od kosira, on mu je istrgnuo alatku iz ruke i Josip ga nije uspio udariti. Zatim je Josip otišao u kuću po pušku, iz koje je prema Mati ispalio najmanje šest hitaca.

Ni jedan metak nije pogodio Matu Vukovića te je on iz bratovih nasrtaja oružjem i oruđem izišao neozlijeđen, za razliku od preostala tri člana obitelji.

Nakon krvavog pohoda su u kući našli znatnu količinu oružja, streljiva i eksplozivnih naprava koje je držao Josip te je stoga, osim za četiri krvna delikta, optužen i za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Gađanje kamenjem

Na suđenju na Županijskom sudu u Splitu u siječnju 1997. godine optuženi Josip Vuković iznio je svoju obranu.

– Braća i ja smo se uvijek sukobljavali i zato sam otišao raditi u Njemačku. Kada sam se vratio, živio sam u Grubinama gdje je živjela i ostala obitelj, a sukobi su se nastavili.

CRNI NOTES (17): Profesionalno smaknuće na Kočinjem brdu: djevojka ga je uzalud čekala, ubijenog Bračanina jedva su prepoznali

Toga dana sam gradio garažu, a kako se nalazila do zemlje od brata mi Mate, on me prvo verbalno napao. Nakon toga su me on i žena mu počeli gađati kamenjem. Isto su napravili i nećakinja Gordana i njezin sin, a zatim me brat Mate udario nečim po glavi pa sam pao u nesvijest.

Svijesti me prizvala moja žena, a ne sjećam se kako sam došao do puške, niti da sam pucao. Tog dana sam popio veću količinu alkohola – izjavio je.

Svjedočila je udovica pokojnog Marijana, koja je vidjela da Josip puca prema njezinu suprugu i Gordani i Elvisu. Kada je prišla suprugu koji je ležao na tlu, utvrdila je da je mrtav. Nakon nje iskaz je iznijela Gordana Vuković.

– Bilo je svađa u obitelji, ali nije istina da sam tog dana gađala Josipa kamenjem, kako je on rekao – izjavila je.

CRNI NOTES (16): Tijelo je pronađeno na stijenama pokraj mora. Muškarac je bio gol, pun modrica, s metkom u glavi i prsima...

Elvis Vuković kazao je da nakon što je pogođen nije više vidio što se događalo.

– Još osjećam smetnje u ruci zbog ozljeda nanesenih metkom iz puške – rekao je sudskom vijeću.

Susjed obitelji Vuković govorio je što se dogodilo nakon pucnjave.

---

image
Ivan Perić/Cropix
---

– Ranjenog Elvisa sam ukrcao u svoj osobni automobil. Kada sam to krenuo učiniti i s Gordanom, Josip mi je s balkona svoje kuće držeći pušku u ruci doviknuo: “Ostavi je ili ću i tebe upucati!” – prisjetio se.

Slično je iskazao još jedan svjedok.

– Nailazio sam automobilom kada sam čuo dva rafala. Krenuo sam prema kući kada sam na tlu vidio Gordanu i Elvisa, a na terasi Josipa Vukovića s oružjem u ruci. Kada sam s još dvojicom krenuo prema ozlijeđenoj kako bi joj pomogli, Vuković nam je rekao: “Odbij, pucat ću!” pa smo se povukli – prepričao je.

Sudsko vijeće je odlučilo od Doma zdravlja Imotski zatražiti zdravstveni karton optuženog Josipa Vukovića kako bi procijenili je li potrebno novo neuropsihijatrijsko vještačenje. U travnju 1997. godine je na sudu govorio stalni sudski vještak psihijatar.

---

image
---

– Pregledao sam zdravstvenu dokumentaciju optuženog koja je naknadno stigla i koja je nedostajala za kompletan nalaz i mišljenje. Ona nije utjecala na moje mišljenje te ostajem pri nalazu da je Josip Vuković u trenutku izvršenja kaznenih djela bio pod utjecajem alkohola i smanjeno ubrojiv – izjavio je liječnik.

’Ništa čudno’

Na istom ročištu je svjedočio i mještanin koji je potvrdio da je čuo svađu ispred kuće Vukovićevih, ali da mu to nije bilo čudno jer su se oni inače svađali. Vidio je Josipa Vukovića kako gađa kamenom brata Matu, a nakon desetak minuta je čuo rafalnu pucnjavu iz vatrenog oružja.

Ugledao je ozlijeđene Gordanu i Elvisa na tlu, ali ga je Josip Vuković spriječio da pomogne ranjenoj ženi, izjavio je svjedok. Početkom listopada 1997. godine Josip Vuković je proglašen krivim za ubojstvo i tri pokušaja ubojstva.

Za ubojstvo brata Marijana dobio je 12 godina zatvora, zatim pet godina za pokušaj ubojstva Gordane i Elvisa te godinu dana za pokušaj ubojstva drugog brata Mate. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

– Presuda se temelji na materijalni dokazima. Osuđeniku se uzela u obzir jedna olakotna okolnost, a to je njegovo zdravstveno stanje – kazao je predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Puhovski/Cropix Damir Krajač/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ivan Perić/Cropix






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/bili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal-1283391 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cddedb38416ce0fccb45465b0842060dd5590890 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+su+jedna+od+imu%C4%87nijih+obitelji+u+imotskom+kraju%2C+a+onda+se+dogodila+tragedija.+Josip+je+uzeo+pu%C5%A1ku%2C+ispalio+je+rafal...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal-1283391 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbili-su-jedna-od-imucnijih-obitelji-u-imotskom-kraju-a-onda-se-dogodila-tragedija-josip-je-uzeo-pusku-ispalio-je-rafal-1283391 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (20) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (20)

Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal...

22. travnja 2023. - 10:29

Mještanima zaseoka Vukovići u mjestu Grubine u imotskoj općini taj utorak 9. travnja 1996. godine ostao je utisnut u sjećanje po obiteljskoj tragediji od koje se ni svjedoci nikada ne mogu u potpunosti oporaviti.

Rafalom iz automatske puške marke Crvena zastava, kalibar 7,62 mm, ubijen je Marijan Vuković (74), a njegova kći Gordana (48) i unuk Elvis (22) su ranjeni. Zločin se dogodio oko 17.30 ispred obiteljske kuće Vukovića, a isti dan je uhićen Josip Vuković (62), brat ubijenog Marijana.

Na žrtve je ispucao dva rafala, a kada su u zaselak došli policajci iz Imotskog, stajao je s puškom na balkonu i odbio predati oružje. Nagovarali su ga da se preda, a on nije želio pregovarati dok ne dođu inspektori iz Splita.

Nakon pola sata je razoružan i uhićen uz uporabu tjelesne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:49