StoryEditorOCM
BiznisPOČELA JE BERBA

Vina Zlatne planine svjedočanstvo su umjetnosti naše zemlje

Piše Mia Sesartić Fotografije MONS AUREUS/PR
29. rujna 2023. - 18:37

Mons Aureus, poznat i kao Zlatna planina, prostire se od istočne granice Hrvatske, od Dunava, pa sve do samog srca hrvatskog podunavskog kraja. Sam naziv odjekuje rimskom prošlošću, svjedočeći o svojoj važnosti. Ova je planina stvorena za uzgoj vinove loze.

Mjesec rujan, osim što najavljuje jesen i svježije dane, označava i vrijeme branja raskošnih grozdova sočnih bobica.

Tako je i u našim vinogradima na padinama Zlatne planine počela berba sorte pinot sivi i merlot. Veseo je to događaj kada se nakon mjeseci vrijednog i mukotrpnog rada u vinogradu ubiru ovi dragocjeni plodovi – vele nam iz tvrtke "Mons Aureus" d.o.o., čiji se grozdovi beru u predivnoj dolini na istoku Hrvatske, u našoj Baranji, a mogu se "pronaći" i u njihovoj solinskoj vinoteci, koja je s radom počela u ožujku ove godine u Zvonimirovoj ulici broj 6.

image

Dio tima na padinama Zlatne planine

Mons Aureus

Tako se već više od pola godine u prizemlju prekrasno obnovljene kamene ljepotice pučke arhitekture, poznatoj Solinjanima kao Arnirovi dvori, u vinoteci "Mons Aureus – wine and more" ili, u prijevodu, "Zlatna planina – vino i više", može nabaviti čitava kolekcija njihovih vina.

Robusni Merlot, harmonični Cuvee, delikatna Graševina...

– Naša kolekcija obuhvaća niz istaknutih vina, svako s vlastitim karakterom. Robusni Merlot, harmonični Cuvee, delikatna Graševina, hrabri Cabernet Sauvignon, osvježavajući Pinot Grigio, bogata Kadarka, elegantni Chardonnay i osvježavajući Rosé; svako je remek-djelo po sebi. Oblikovana do savršenstva, ova vina obećavaju nezaboravan put kroz osjetila – ističu naši sugovornici pričajući nam priču o Zlatnoj planini.

image

Baranjski vinogradi

Mons Aureus

Mons Aureus, poznat i kao Zlatna planina, prostire se od istočne granice Hrvatske, od Dunava, pa sve do samog srca hrvatskog podunavskog kraja. Sam naziv odjekuje rimskom prošlošću, svjedočeći o svojoj važnosti.

Uz prekrasne poglede na sjever i Mađarsku i nepregledna polja i šume prema jugu Baranje, otkrili su da je ovo brdo stvoreno za uzgoj vinove loze.

– Svaka boca iz Mons Aureusa priča priču rođenu u vinogradima okupanim suncem i njegovanim s najvećom pažnjom – poručuju tako iz tvrtke "Mons Aureus", na čelu s njihovim vlasnikom Ivanom Čerinom, Solinjaninom koji je zajedno s potomcima pokrenuo cijelu ovu vinsku priču u Baranji, i preuredio djedovinu u Solinu za potrebe vinoteke, a u budućnosti i kušaonice vina.

image

Ivan Čerina, zdravica za uspjeh

Mons Aureus

Baranjske kapljice na Karibima

Uspjesi u prošloj godini su brojni, a za vina "Mons Aureus" pročulo se i preko Atlantika, ističe nam i direktor tvrtke Jurica Čerina.

Naime, nakon uspješnog otvorenja vinoteke u Solinu, za "Mons Aureus" se pročulo i na Turks and Caicosu. Tako će posjetitelji toga karipskog otočja, pored "vječnog" sunca, bijelog pijeska, tirkiznog mora i popularnog ruma, od sada moći uživati i u finim, višestruko nagrađivanim, baranjskim kapljicama. Velik je to korak za ovu, relativno mladu, vinariju u usponu, a što je dokaz mukotrpnog rada, predanosti i ljubavi prema vinu – govore nam nadalje navodeći kako u posjedu u Baranji imaju 13 hektara vinograda, dok im je cilj da za nekoliko godina to bude 18 hektara.

– U Baranji je uz lov, ribolov, te poljoprivredu, vinarstvo i danas jedna od glavnih grana. I tako smo na vrhu brda, uz takozvani turski put 2015. godine i počeli sa sadnjom naših prvih nasada – kazuju nam u "Mons Aureusu" o počecima, dok se danas njihova vina sve više nalaze na vinskim kartama širom Hrvatske.

Tako je njihova vinarija 28. travnja ove godine bila poseban gost na Vinskoj večeri u My Way, Bar & restaurantu u Slavonskom Brodu, a u vinskoj karti bilo je uvršteno čak sedam sorti njihovih vina.

– Naš Cuvee se od ovog ljeta našao i u vinskoj karti poznatoga splitskog restorana ZOI, a od veljače ove godine naša vina su dostupna i u restoranu "Kaiser" u Zagrebu.

image

Mia Vučemilović, djelatnica u Vinoteci u Solinu
 

Paun Paunović/Cropix

Graševina 2020. i Cabernet Barrique 2017. postala su dostupna u ovom zagrebačkom restoranu, čiji je vlasnik A.S.I. sommelier s internacionalnom diplomom, certifikata GOLD kojih je za sada 114 u svijetu, te diplomom hrvatskog sommelier kluba, predavač na edukaciji za sommeliere u Hrvatskoj i Crnoj Gori te ocjenjivač na internacionalnim i domaćim ocjenjivanjima vina.

Zlatne diplome

Pored spomenuta dva vina, najnovije u njihovoj ponudi je i to što gosti ovog renomiranog restorana odabrana jela mogu upariti i s našim, vrlo pitkim Merlotom 2020. kako bi doživljaj jela bio potpun. Vino je to u čijem mirisu dominira voćno-začinski miris sorte sljubljen s mirisima barriquea, skladnog okusa i dozrelih tanina, ali preporuku za odabir savršene kapljice "Mons Aureus" vina prepustite vodećem hrvatskom sommelieru Mariju Meštroviću, koji će uz svako jelo odabrati ono najbolje – navode nam, ponosno izdvajajući kako su u lipnju i srpnju ove godine stigle i nove nagrade s 55. izložbe vina kontinentalne Hrvatske – Sveti Ivan Zelina.

To su zlatna diploma za vino Pinot sivi – berba 2021., srebrna za vino Cabernet Sauvignon – berba 2018. i brončana diploma za vino mješavina sorata – berba 2022.

image

Osvježavajući Rosé, novo u ponudi

Mons Aureus

U općina Trnava održala se ove godine i 36. Bonavita, turističko-ugostiteljska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje koja okuplja najbolje vinare. S te manifestacije ponijeli su zlatnu diplomu za vino Cabernet Sauvignon Barrique 2017., te čak pet srebrnih diploma, i to: za vino Cuvee 2022., Graševinu 2021., Graševinu 2022., Merlot Barrique 2020. i Pinot Grigio 2021.

U dvorcu Kutjevo – GROW competition (ocjenjivanje Grow du Monde), na kojem je sudjelovalo 20 sudaca iz cijelog svijeta, osvojili su čak dva zlata, jedan za vino Graševina 2020., drugi za Graševinu 2021.

Manifestacije u Solinu, Slavonskom Brodu...

Uz sudjelovanje na izložbama, "Mons Aureus" njeguje i suradnju u lokalnim zajednicama. Tako su ovoga ljeta u kolovozu bili generalni sponzori solinske gastronomske manifestacije "Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari?" u predivnom ambijentu Gašpine mlinice, jedne od rijetkih još sačuvanih mlinica na rijeci Jadro.

– Tom prigodom tvrtka "Mons Aureus" d.o.o. bila je generalni sponzor ovog hvalevrijednog događanja. Naime, riječ je o manifestaciji koja je dobitnik nagrade "Simply the best 2014.", priznanja za kreativnost u razvoju turističke ponude. Posjetitelji su tako uživali u raznovrsnim jelima koja su za njih pripremali članovi Udruge Solinjani zajedno s restoranima i partnerima, a taj jedinstveni spoj gastronomije i kulture začinilo je kušanje naših baranjskih vinskih kapljica – kazuju o suradnji u Solinu, a istog su mjeseca sudjelovali i na manifestaciji na drugom kraju Hrvatske.

image

Akoš Pinkert, menadžer za proizvodnju vina

Mons Aureus
image

Kamena ljepotica u Solinu u čijem se prizemlju nalazi vinoteka

Mons Aureus

U istočnoj kurtini tvrđave Brod u kolovozu ove godine, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, održana je manifestacija "Vino u tvrđavi Brod".

Tom prigodom, spomenuta tvrđava postala je oaza ljubitelja vina. Tako su održane dvije vinske radionice pod vodstvom jednog od najistaknutijih hrvatskih stručnjaka u području gastronomije, Marija Meštrovića, a posjetitelji su, pored brojnih neodoljivih vinskih kapljica svih boja i raznih sorti, imali priliku degustirati i "Mons Aureus" vina.

image

Tim ‘Mons Aureus wine & more’ na svečanom otvaranju vinoteke u Solinu

Manifestacija je to koja se održala zahvaljujući ideji Dina Klema i Dalibora Veličkog, sommeliera iz Slavonskog Broda, koji su javnosti poznati kao promotori vinskih događanja, a sve u svrhu promicanja vinske kulture.

Dirigenti i simfonija

– U "Mons Aureusu" priroda nije samo pozadina, već i dirigent naše simfonije. Vinogradi udahnjuju život našim vinima, upijajući suštinu hrvatskog tla, milovani suncem i milovani večernjom povjesnicom. Vjerujemo u minimalnu intervenciju, dopuštajući grožđu da izrazi svoj pravi karakter. Ova predanost prirodnoj proizvodnji vina rezultira bocama koje nisu samo vina, već živo svjedoče umjetnosti naše zemlje. Danas "Mons Aureus" stoji kao simbol beskrajne tradicije, mjesto gdje se isprepleću nasljeđe rimskog vinogradarstva i suvremena potraga za vrhunstvom. Uz očaravajući krajolik, naši vinogradi prosperiraju, svaka bobica grožđa njegovana je nježnim dodirima sunca i šapatom vjetrova Dunava – riječi su koje, kažu, odišu poetikom, ali uz puno truda i mara da bi se sve to od trsa i grozda pretočilo u "zlatne kapljice" i stiglo na stolove diljem Hrvatske i svijeta.

U Dioklecijanovim podrumima sa ‘Slobodnom‘

"U Dioklecijanovim podrumima smo 19. i 20. svibnja ove godine sudjelovali na 9. festivalu vina i vinskih delicija "Vinski podrum", koji tradicionalno organizira "Slobodna Dalmacija" u impresivnom ambijentu milenijskih podruma, a okuplja ponajbolje vinare i vina Lijepe naše i okolnih država."

Ugodno življenje uz WineOS u Osijeku

"Na samom početku godine, 13. i 14. siječnja, sudjelovali smo i na osmom izdanju sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koji se održava u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Sajam je to koji je uspješno sačuvao, ali i dodatno učvrstio status jednog od najvažnijeg vinskog događaja širom Hrvatske", smatraju u tvrtki "Mons Aureus".

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom "Mons Aureus".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:52