StoryEditorOCM
BiznisOKRETANJE TRENDA

Tržište nekretnina usporava? ‘Lani bi se ovaj stan prodao u tjedan dana, a sada smo snizili cijenu za 91 tisuću eura‘

Piše VIJESTI SD
22. siječnja 2024. - 20:54

Za četverosobni stan bruto kvadrature 107 m² - s dva pripadajuća parkirna mjesta - u tri godine staroj zgradi na zagrebačkoj Trešnjevci trebate izdvojiti – 419 tisuća eura, objašnjava agentica za nekretnine Mia Vučić za N1, ali...

Lani bi se ovaj stan prodao u roku od tjedan dana, a sada novog vlasnika čeka zadnja tri mjeseca. Prodavatelji su stoga, tvrdi agentica, pristali sniziti cijenu za čak 91 tisuću eura. “Spustili su cijenu kako bi došli do puno većeg interesa koji trenutačno imamo za ovaj stan s obzirom da je to ipak četverosoban stan u vrlo popularnom kvartu”, dodaje Vučić.

“To nam govori da kupci nisu više u mogućnosti niti žele plaćati nerealno precijenjene nekretnine kakvih još uvijek ima na tržištu”, tvrdi Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK.

Jer cijene nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana porasle su za 10,9 posto – najviše u Europskoj uniji. I dok cijene i dalje rastu, pada broj kupaca. U Zagrebu je tako lani prodano 18.307 nekretnina, što je 7,2 posto manje nego 2022.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji kupoprodaja pala za 10 posto – na 10.497 stanova.

Zato 20-ak minuta vožnje automobilom od centra Zagreba, u Svetoj Klari, niču novi stanovi. Kvadrat stoji 2700 eura, a većina je prodana i prije nego su na teren stigli radnici.

“Potražnja je bila velika. Dio je to grada možda koji donedavno i nije bio toliko atraktivan, ali sve više obitelji i investitora, općenito ljudi koji kupuju, vide sebe u tom kvartu i prodaja ide stvarno dobro”, navodi agentica za nekretnine Martina Naletilić.

Stranci sve manje zainteresirani

I dok domaći kupci traže povoljnije stanove na drugim, manje atraktivnim lokacijama, pada interes stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. Nijemci su tako lani kupili oko tri tisuće nekretnina, 20-ak posto manje nego u 2022. godini, dok su Slovenci u 2023. kupili 3392 nekretnina, oko 100 više nego godinu ranije, i zauzeli prvo mjesto po broju kupljenih nekretnina.

“Možemo reći da smo ušli u jedan novi ciklus tržišta nekretnina u kojemu se već sve malo usporilo i vjerojatno će nastaviti tako biti. Ne očekujemo više jednako visoke stope rasta cijena kao što su to bile unazad tri godine”, govori Mihaljinac Knežević.

No, ne ide dobro kad su u pitanju kamatne stope koje rastu. Trenutno su oko 4 posto. Time je prosječna rata kredita oko 100 eura veća nego prije tri godine. Iz HGK predviđaju blage pozitivne pomake u 2024. godini. 

Pa iako statistika pokazuje kako je svaka treća nekretnina u Hrvatskoj u rukama stranaca, a više od 50 posto kupnji realizirano gotovinom, za mnoge Hrvate sve dok cijene ne krenu silaznom putanjom rješavanje stambenog pitanja i dalje će ostati noćna mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:49