stdClass Object ( [id] => 1081932 [title] => Trojac sa splitske Ekonomije odnio pobjedu na prestižnom natjecanju, žiri su osvojili investicijskom preporukom za dionicu Kraša. Pred njima su sada novi izazovi... [alias] => trojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjajna vijest stigla je na Ekonomski fakultet u Splitu – tri studenta Mario Delić, Marko Plastić i Toni Petričić pobijedili su u finalu prestižnog natjecanja CFA Research Challenge, prvom takvom održanom u našoj zemlji u organizaciji CFA udruge Hrvatska.

Ako vam naziv CFA nije blizak i pitate se o čemu je zapravo riječ, bit će vam bliže kad spomenemo financije i financijsku analizu. I još jasnije kad kažemo da im je zadatak bio dati i obrazložiti investicijsku preporuku za dionicu Kraša. Nimalo lak zadatak, ali splitski trojac ga je uspješno savladao.

Pobjeda u finalu natjecanja u Hrvatskoj donijela im je ulazak u pod-regionalno natjecanje koje će se za Južnu Europu održati krajem mjeseca, a na kojem će i dalje braniti svoju preporuku o dionici Kraša.

CFA Research Challenge je globalno natjecanje kroz koje studenti dobivaju praktično mentorstvo i intenzivnu obuku iz financijske analize i profesionalne etike. Kroz natjecanje se testiraju njihove analitičke vještine, procjene, pisanje izvještaja i prezentacijske vještine. Studenti tako stječu iskustva iz stvarnog financijskog svijeta preuzimajući ulogu istraživačkog analitičara.

Mentori splitskom pobjedničkom timu bili su izv. prof. dr.sc. Ana Rimac Smiljanić kao fakultetska mentorica i Đivo Pulitika kao mentor iz financijske industrije.

- Treba hrabrosti prijaviti se na ovo natjecanje i treba puno raditi i uložiti dosta vremena, sve što su postigli rezultat je njihove volje, rada i interesa za ovo područje – istaknula je prof. Rimac Smiljanić ponosna na svoj tim.

Iza njih je više od tri mjeseca intenzivnog rada, a koliko je natjecanje zahtjevno pokazuje i to što su pojedinci, pa i jedan cijeli tim odustali od daljnjeg natjecanja, jer uz istraživački rad i pripremu financijske analize i završne prezentacije treba studirati i živjeti svakodnevni život.

Pobjedu su odnijeli u jakoj konkurenciji. Osim njih na ovogodišnjem natjecanju sudjelovao je još jedan tima studenata s Ekonomskog fakulteta u Splitu te po jedan tim s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Na početku zadatak mentorice bio je okupiti ekipu, a kako nam kazuje, prvo se javio Marko i rekao da ima ekipu od njih četvorice koji se zanimaju za burzu i žele sudjelovati na natjecanju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Tim je već bio oformljen kad se javio Toni mailom, želio se pridružiti našem timu jer je tim našeg fakulteta, koji je vodila prof. Kundid za ovo natjecanje već bio popunjen, u timu može biti najviše petoro članova. Poslao je jedan mail, pa drugi, nakon toga zove i zove. Nisam ga ni znala, ali bio je uporan. Sjetila sam se jedne poslovice koliko je važna volja za nešto ostvariti i rekla kad ovaj momak ima toliku volju bit će izvrstan član tima. Prihvatili su ga, a na kraju je to bilo dobro jer su druga dva studenta zbog posla morali odustati – kazuje nam profesorica ističući kako su jedini tim s tri člana, a nisu studirali ni financije kao ostali pet godina.

Marko Plastić i Mario Delić studenti su završne godine diplomskog studija financijskog menadžmenta. a zanimljivo je da su preddiplomski studij završili na Pomorskom fakultetu, pa su morali polagati i razliku ispita kad su se prebacili na Ekonomiju. Najmlađi član tima je Toni Petričić koji je na trećoj godini preddiplomskog studija marketinga na Ekonomskom fakultetu.

- Bio sam i na brodu dvije godine, ali nisam se u tome vidio. Počela me zanimati burza, pa sam se prebacio na Ekonomski fakultet i studij financija – kaže Marko koji je već polagao i CFA ispit prvog stupnja dok se Mario za to priprema.

Kad su se počeli zanimati za tržište kapitala svoj trojici, kako nam kazuju, bili su zanimljivi i korisni podaci i razmišljanja koje je u svom blogu objavljivao poznati investitor Nenad Bakić, ujedno i prvi certificirani financijski analitičar (CFA) u Hrvatskoj. Danas prate sve, čitaju dostupne članke i knjige, stječu nova znanja na fakultetu, a zahvaljujući ovom natjecanju stekli su i praktično iskustvo.

A kako se odvijao CFA Research Challenge? Kad su doznali da je Kraš dionica za koju trebaju dati investicijsku preporuku, prvo su imali razgovor s predstavnikom te kompanije kako bi dobili uvid u poslovanje. Nakon toga imali su dva mjeseca za analizu i jedan mjesec za pripremu prezentacije.

Sve što su istražili i pripremili morali su sažeti u deset minuta. Mario će reći kako su istraživali ne samo o Krašu i dionici te kompanije već i o toj industriji, a Toni dodaje kako su tražili odgovor na pitanje koji je razlog ulaganja najvećih dioničara. Uglavnom sve što je trebalo za financijsku analizu dionice Kraša. Detaljno su istražili iz dostupnih financijskih izvještaja, vijesti i javno objavljenih podataka.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prezentacija je bila na engleskom jeziku i kako je to već uobičajeno u doba pandemije odvijala se preko Zooma. Investicijska preporuka ovog studentskog tima za dionicu Kraša bila je: zadržati. Drugim riječima ako imaš dionicu ne prodaji, ako nemaš ne kupuj.

- Pitanja žirija su bila o našem radu, pitali su kako smo došli do nekih stavova, u principu to je bila obrana rada – kazuju nam o finalu natjecanja, nadopunjavajući jedan drugoga kao što su i u prezentaciji pred žirijem podjednako sudjelovali kako se od njih također tražilo.

- Kad se proglašavao pobjednik rečeno je kako je to rad koji je najbolje argumentima potkrijepio svaku svoju tvrdnju – kaže prof. Rimac Smiljanić.

I profesorica i studenti ističu i koliko je bila značajna podrška mentora iz financijske industrije Đive Pulitike.

- Nema dovoljno riječi kojima možemo pohvaliti našeg mentora Đivu Pulitiku. Iznimno susretljiv, naučio nas je kako doći do najboljeg rješenja – kažu Marko, Mario i Toni uglas.

Pitate li se jesu li i sami ulagali dionice, odgovor je: ne, zasad nisu imali mogućnosti. To ostaje u nekim planovima.

Sada ih čeka praksa koju su osvojili kao pobjednici. Naime, Erste Asset Management osigurao je pripravništvo za pobjednike natjecanja.

Vesele se toj praksi i mogućnosti da u mjesec dana koliko ona traje vide kako sve funkcionira u stvarnosti. Što se tiče daljnjih planova, Marko kaže kako se nada brzo diplomirati i nakon toga naći brzo posao u financijskoj industriji.

- Teško da ću u Splitu naći posao, pa idem ili u Zagreb ili u inozemstvo – kaže Marko.

- Upisao sam polaganje prvog CFA stupnja, volio bih tu praksu obaviti i nakon završetka studija raditi u industriji. Čeka me slanje životopisa, vidjet ćemo kako će biti – kaže Mario.

- Iako sam na studiju marketinga, na diplomskom ću upisati financije, one će mi dati više konkretnog znanja, nadam se ići vanka, prvo na Erasmus – kaže Toni.

A koliko je ovaj tim vrijedan pokazuje i to što su za vrijeme studija angažirani i u raznovrsnim poslovima, od prodaje do dostave. Nijedan im posao nije težak i posla se ne boje.

---

Drugi splitski tim osvojio 3. mjesto

Na natjecanju je sudjelovao još jedan tim sa splitskog Ekonomskog fakulteta koji je također osvojio zapažen uspjeh.

Studenti Bruna Čalija, Matej Erceg, Ana Govorušić, Ana Jelavić i Dominika Marijan, pod mentorstvom izv.prof.dr.sc.

Ane Kundid Novokmet kao fakultetske mentorice te Vjerana Buljana kao mentora iz financijske industrije, osvojili su izvrsno treće mjesto.

---

---

CFA Research Challenge

CFA Research Challenge jedan je u nizu projekata koje CFA udruga Hrvatska radi s ciljem promoviranja i daljnjeg razvoja lokalnog tržišta kapitala, od svog osnutka 2018. godine.

- Ovom prilikom zahvaljujemo Krašu na potpori cijelom projektu te pripremi slatkih poklon paketa za sve sudionike. Dodatno, zahvaljujemo i našim sponzorima na financijskoj potpori: AZ mirovinskom fondu te Erste Asset Managementu koji je osigurao i pripravništvo za pobjednike natjecanja – naveli su u objavi iz ove udruge.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nimalo lak zadatak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Nimalo lak zadatak 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-05 12:00:35 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-05 12:49:40 [modified_by] => 3159 [publish_up] => 2021-03-05 12:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063622.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063620.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063626.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063652.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063638.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063630.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/05\/17063628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mario Deli\u0107, mentorica Ana Rimac Smiljani\u0107, Marko Plasti\u0107, Toni Petri\u010di\u0107
\n\u00a0","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1259","hd_17063622_1920.jpg":"1920x1080","k_17063622_1280.jpg":"1280x1280","k_17063622_1024.jpg":"1024x1024","k_17063622_640.jpg":"640x640","k_17063622_480.jpg":"480x480","k_17063622_340.jpg":"340x340","k_17063622_220.jpg":"220x220","o_17063622_1280.jpg":"1280x839","o_17063622_1024.jpg":"1024x671","o_17063622_640.jpg":"640x419","o_17063622_480.jpg":"480x314","o_17063622_340.jpg":"340x222","o_17063622_220.jpg":"220x144","h_17063622_1280.jpg":"1280x854","h_17063622_1024.jpg":"1024x683","h_17063622_640.jpg":"640x427","h_17063622_480.jpg":"480x320","h_17063622_340.jpg":"340x227","h_17063622_220.jpg":"220x147","pp_17063622_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063622_1024.jpg":"805x1024","pp_17063622_640.jpg":"503x640","pp_17063622_480.jpg":"377x480","pp_17063622_340.jpg":"267x340","pp_17063622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17063620_1920.jpg":"1920x1080","k_17063620_1280.jpg":"1280x1280","k_17063620_1024.jpg":"1024x1024","k_17063620_640.jpg":"640x640","k_17063620_480.jpg":"480x480","k_17063620_340.jpg":"340x340","k_17063620_220.jpg":"220x220","o_17063620_1280.jpg":"1280x853","o_17063620_1024.jpg":"1024x682","o_17063620_640.jpg":"640x426","o_17063620_480.jpg":"480x320","o_17063620_340.jpg":"340x226","o_17063620_220.jpg":"220x146","h_17063620_1280.jpg":"1280x854","h_17063620_1024.jpg":"1024x683","h_17063620_640.jpg":"640x427","h_17063620_480.jpg":"480x320","h_17063620_340.jpg":"340x227","h_17063620_220.jpg":"220x147","pp_17063620_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063620_1024.jpg":"805x1024","pp_17063620_640.jpg":"503x640","pp_17063620_480.jpg":"377x480","pp_17063620_340.jpg":"267x340","pp_17063620_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2703","hd_17063626_1920.jpg":"1920x1080","k_17063626_1280.jpg":"1280x1280","k_17063626_1024.jpg":"1024x1024","k_17063626_640.jpg":"640x640","k_17063626_480.jpg":"480x480","k_17063626_340.jpg":"340x340","k_17063626_220.jpg":"220x220","o_17063626_1280.jpg":"1280x1802","o_17063626_1024.jpg":"1024x1441","o_17063626_640.jpg":"640x901","o_17063626_480.jpg":"480x675","o_17063626_340.jpg":"340x478","o_17063626_220.jpg":"220x309","h_17063626_1280.jpg":"1280x854","h_17063626_1024.jpg":"1024x683","h_17063626_640.jpg":"640x427","h_17063626_480.jpg":"480x320","h_17063626_340.jpg":"340x227","h_17063626_220.jpg":"220x147","pp_17063626_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063626_1024.jpg":"805x1024","pp_17063626_640.jpg":"503x640","pp_17063626_480.jpg":"377x480","pp_17063626_340.jpg":"267x340","pp_17063626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17063652_1920.jpg":"1920x1080","k_17063652_1280.jpg":"1280x1280","k_17063652_1024.jpg":"1024x1024","k_17063652_640.jpg":"640x640","k_17063652_480.jpg":"480x480","k_17063652_340.jpg":"340x340","k_17063652_220.jpg":"220x220","o_17063652_1280.jpg":"1280x853","o_17063652_1024.jpg":"1024x682","o_17063652_640.jpg":"640x426","o_17063652_480.jpg":"480x320","o_17063652_340.jpg":"340x226","o_17063652_220.jpg":"220x146","h_17063652_1280.jpg":"1280x854","h_17063652_1024.jpg":"1024x683","h_17063652_640.jpg":"640x427","h_17063652_480.jpg":"480x320","h_17063652_340.jpg":"340x227","h_17063652_220.jpg":"220x147","pp_17063652_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063652_1024.jpg":"805x1024","pp_17063652_640.jpg":"503x640","pp_17063652_480.jpg":"377x480","pp_17063652_340.jpg":"267x340","pp_17063652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17063638_1920.jpg":"1920x1080","k_17063638_1280.jpg":"1280x1280","k_17063638_1024.jpg":"1024x1024","k_17063638_640.jpg":"640x640","k_17063638_480.jpg":"480x480","k_17063638_340.jpg":"340x340","k_17063638_220.jpg":"220x220","o_17063638_1280.jpg":"1280x1920","o_17063638_1024.jpg":"1024x1536","o_17063638_640.jpg":"640x960","o_17063638_480.jpg":"480x720","o_17063638_340.jpg":"340x510","o_17063638_220.jpg":"220x330","h_17063638_1280.jpg":"1280x854","h_17063638_1024.jpg":"1024x683","h_17063638_640.jpg":"640x427","h_17063638_480.jpg":"480x320","h_17063638_340.jpg":"340x227","h_17063638_220.jpg":"220x147","pp_17063638_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063638_1024.jpg":"805x1024","pp_17063638_640.jpg":"503x640","pp_17063638_480.jpg":"377x480","pp_17063638_340.jpg":"267x340","pp_17063638_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17063630_1920.jpg":"1920x1080","k_17063630_1280.jpg":"1280x1280","k_17063630_1024.jpg":"1024x1024","k_17063630_640.jpg":"640x640","k_17063630_480.jpg":"480x480","k_17063630_340.jpg":"340x340","k_17063630_220.jpg":"220x220","o_17063630_1280.jpg":"1280x1920","o_17063630_1024.jpg":"1024x1536","o_17063630_640.jpg":"640x960","o_17063630_480.jpg":"480x720","o_17063630_340.jpg":"340x510","o_17063630_220.jpg":"220x330","h_17063630_1280.jpg":"1280x854","h_17063630_1024.jpg":"1024x683","h_17063630_640.jpg":"640x427","h_17063630_480.jpg":"480x320","h_17063630_340.jpg":"340x227","h_17063630_220.jpg":"220x147","pp_17063630_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063630_1024.jpg":"805x1024","pp_17063630_640.jpg":"503x640","pp_17063630_480.jpg":"377x480","pp_17063630_340.jpg":"267x340","pp_17063630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17063628_1920.jpg":"1920x1080","k_17063628_1280.jpg":"1280x1280","k_17063628_1024.jpg":"1024x1024","k_17063628_640.jpg":"640x640","k_17063628_480.jpg":"480x480","k_17063628_340.jpg":"340x340","k_17063628_220.jpg":"220x220","o_17063628_1280.jpg":"1280x1920","o_17063628_1024.jpg":"1024x1536","o_17063628_640.jpg":"640x960","o_17063628_480.jpg":"480x720","o_17063628_340.jpg":"340x510","o_17063628_220.jpg":"220x330","h_17063628_1280.jpg":"1280x854","h_17063628_1024.jpg":"1024x683","h_17063628_640.jpg":"640x427","h_17063628_480.jpg":"480x320","h_17063628_340.jpg":"340x227","h_17063628_220.jpg":"220x147","pp_17063628_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063628_1024.jpg":"805x1024","pp_17063628_640.jpg":"503x640","pp_17063628_480.jpg":"377x480","pp_17063628_340.jpg":"267x340","pp_17063628_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7888379 Threads: 1 Questions: 1647548940 Slow queries: 4897281 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111693659 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/trojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi-1081932 [printLink] => /vijesti/biznis/trojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi-1081932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632507 [name] => CFA Research Challenge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:23 [main_article_id] => 0 [alias] => cfa-research-challenge [link] => /tag/cfa-research-challenge ) [1] => stdClass Object ( [id] => 295672 [name] => ekonomski fakultet u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomski-fakultet-u-splitu [link] => /tag/ekonomski-fakultet-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 632508 [name] => mario delić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-delic [link] => /tag/mario-delic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 632509 [name] => marko plastić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-plastic [link] => /tag/marko-plastic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 632510 [name] => toni petričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-petricic [link] => /tag/toni-petricic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 632511 [name] => ana rimac smiljanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-rimac-smiljanic [link] => /tag/ana-rimac-smiljanic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 632512 [name] => đivo pulitika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => divo-pulitika [link] => /tag/divo-pulitika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nimalo lak zadatak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trojac sa splitske Ekonomije odnio pobjedu na prestižnom natjecanju, žiri su osvojili investicijskom preporukom za dionicu Kraša. Pred njima su sada novi izazovi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063622.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => Mario Delić, mentorica Ana Rimac Smiljanić, Marko Plastić, Toni Petričić
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063622.jpg [title] => Mario Delić, mentorica Ana Rimac Smiljanić, Marko Plastić, Toni Petričić
 
Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063620.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063626.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063652.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063638.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063630.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/05/17063628.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjajna vijest stigla je na Ekonomski fakultet u Splitu – tri studenta Mario Delić, Marko Plastić i Toni Petričić pobijedili su u finalu prestižnog natjecanja CFA Research Challenge, prvom takvom održanom u našoj zemlji u organizaciji CFA udruge Hrvatska.

Ako vam naziv CFA nije blizak i pitate se o čemu je zapravo riječ, bit će vam bliže kad spomenemo financije i financijsku analizu. I još jasnije kad kažemo da im je zadatak bio dati i obrazložiti investicijsku preporuku za dionicu Kraša. Nimalo lak zadatak, ali splitski trojac ga je uspješno savladao.

Pobjeda u finalu natjecanja u Hrvatskoj donijela im je ulazak u pod-regionalno natjecanje koje će se za Južnu Europu održati krajem mjeseca, a na kojem će i dalje braniti svoju preporuku o dionici Kraša.

CFA Research Challenge je globalno natjecanje kroz koje studenti dobivaju praktično mentorstvo i intenzivnu obuku iz financijske analize i profesionalne etike. Kroz natjecanje se testiraju njihove analitičke vještine, procjene, pisanje izvještaja i prezentacijske vještine. Studenti tako stječu iskustva iz stvarnog financijskog svijeta preuzimajući ulogu istraživačkog analitičara.

Mentori splitskom pobjedničkom timu bili su izv. prof. dr.sc. Ana Rimac Smiljanić kao fakultetska mentorica i Đivo Pulitika kao mentor iz financijske industrije.

- Treba hrabrosti prijaviti se na ovo natjecanje i treba puno raditi i uložiti dosta vremena, sve što su postigli rezultat je njihove volje, rada i interesa za ovo područje – istaknula je prof. Rimac Smiljanić ponosna na svoj tim.

Iza njih je više od tri mjeseca intenzivnog rada, a koliko je natjecanje zahtjevno pokazuje i to što su pojedinci, pa i jedan cijeli tim odustali od daljnjeg natjecanja, jer uz istraživački rad i pripremu financijske analize i završne prezentacije treba studirati i živjeti svakodnevni život.

Pobjedu su odnijeli u jakoj konkurenciji. Osim njih na ovogodišnjem natjecanju sudjelovao je još jedan tima studenata s Ekonomskog fakulteta u Splitu te po jedan tim s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Na početku zadatak mentorice bio je okupiti ekipu, a kako nam kazuje, prvo se javio Marko i rekao da ima ekipu od njih četvorice koji se zanimaju za burzu i žele sudjelovati na natjecanju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Tim je već bio oformljen kad se javio Toni mailom, želio se pridružiti našem timu jer je tim našeg fakulteta, koji je vodila prof. Kundid za ovo natjecanje već bio popunjen, u timu može biti najviše petoro članova. Poslao je jedan mail, pa drugi, nakon toga zove i zove. Nisam ga ni znala, ali bio je uporan. Sjetila sam se jedne poslovice koliko je važna volja za nešto ostvariti i rekla kad ovaj momak ima toliku volju bit će izvrstan član tima. Prihvatili su ga, a na kraju je to bilo dobro jer su druga dva studenta zbog posla morali odustati – kazuje nam profesorica ističući kako su jedini tim s tri člana, a nisu studirali ni financije kao ostali pet godina.

Marko Plastić i Mario Delić studenti su završne godine diplomskog studija financijskog menadžmenta. a zanimljivo je da su preddiplomski studij završili na Pomorskom fakultetu, pa su morali polagati i razliku ispita kad su se prebacili na Ekonomiju. Najmlađi član tima je Toni Petričić koji je na trećoj godini preddiplomskog studija marketinga na Ekonomskom fakultetu.

- Bio sam i na brodu dvije godine, ali nisam se u tome vidio. Počela me zanimati burza, pa sam se prebacio na Ekonomski fakultet i studij financija – kaže Marko koji je već polagao i CFA ispit prvog stupnja dok se Mario za to priprema.

Kad su se počeli zanimati za tržište kapitala svoj trojici, kako nam kazuju, bili su zanimljivi i korisni podaci i razmišljanja koje je u svom blogu objavljivao poznati investitor Nenad Bakić, ujedno i prvi certificirani financijski analitičar (CFA) u Hrvatskoj. Danas prate sve, čitaju dostupne članke i knjige, stječu nova znanja na fakultetu, a zahvaljujući ovom natjecanju stekli su i praktično iskustvo.

A kako se odvijao CFA Research Challenge? Kad su doznali da je Kraš dionica za koju trebaju dati investicijsku preporuku, prvo su imali razgovor s predstavnikom te kompanije kako bi dobili uvid u poslovanje. Nakon toga imali su dva mjeseca za analizu i jedan mjesec za pripremu prezentacije.

Sve što su istražili i pripremili morali su sažeti u deset minuta. Mario će reći kako su istraživali ne samo o Krašu i dionici te kompanije već i o toj industriji, a Toni dodaje kako su tražili odgovor na pitanje koji je razlog ulaganja najvećih dioničara. Uglavnom sve što je trebalo za financijsku analizu dionice Kraša. Detaljno su istražili iz dostupnih financijskih izvještaja, vijesti i javno objavljenih podataka.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prezentacija je bila na engleskom jeziku i kako je to već uobičajeno u doba pandemije odvijala se preko Zooma. Investicijska preporuka ovog studentskog tima za dionicu Kraša bila je: zadržati. Drugim riječima ako imaš dionicu ne prodaji, ako nemaš ne kupuj.

- Pitanja žirija su bila o našem radu, pitali su kako smo došli do nekih stavova, u principu to je bila obrana rada – kazuju nam o finalu natjecanja, nadopunjavajući jedan drugoga kao što su i u prezentaciji pred žirijem podjednako sudjelovali kako se od njih također tražilo.

- Kad se proglašavao pobjednik rečeno je kako je to rad koji je najbolje argumentima potkrijepio svaku svoju tvrdnju – kaže prof. Rimac Smiljanić.

I profesorica i studenti ističu i koliko je bila značajna podrška mentora iz financijske industrije Đive Pulitike.

- Nema dovoljno riječi kojima možemo pohvaliti našeg mentora Đivu Pulitiku. Iznimno susretljiv, naučio nas je kako doći do najboljeg rješenja – kažu Marko, Mario i Toni uglas.

Pitate li se jesu li i sami ulagali dionice, odgovor je: ne, zasad nisu imali mogućnosti. To ostaje u nekim planovima.

Sada ih čeka praksa koju su osvojili kao pobjednici. Naime, Erste Asset Management osigurao je pripravništvo za pobjednike natjecanja.

Vesele se toj praksi i mogućnosti da u mjesec dana koliko ona traje vide kako sve funkcionira u stvarnosti. Što se tiče daljnjih planova, Marko kaže kako se nada brzo diplomirati i nakon toga naći brzo posao u financijskoj industriji.

- Teško da ću u Splitu naći posao, pa idem ili u Zagreb ili u inozemstvo – kaže Marko.

- Upisao sam polaganje prvog CFA stupnja, volio bih tu praksu obaviti i nakon završetka studija raditi u industriji. Čeka me slanje životopisa, vidjet ćemo kako će biti – kaže Mario.

- Iako sam na studiju marketinga, na diplomskom ću upisati financije, one će mi dati više konkretnog znanja, nadam se ići vanka, prvo na Erasmus – kaže Toni.

A koliko je ovaj tim vrijedan pokazuje i to što su za vrijeme studija angažirani i u raznovrsnim poslovima, od prodaje do dostave. Nijedan im posao nije težak i posla se ne boje.

---

Drugi splitski tim osvojio 3. mjesto

Na natjecanju je sudjelovao još jedan tim sa splitskog Ekonomskog fakulteta koji je također osvojio zapažen uspjeh.

Studenti Bruna Čalija, Matej Erceg, Ana Govorušić, Ana Jelavić i Dominika Marijan, pod mentorstvom izv.prof.dr.sc.

Ane Kundid Novokmet kao fakultetske mentorice te Vjerana Buljana kao mentora iz financijske industrije, osvojili su izvrsno treće mjesto.

---

---

CFA Research Challenge

CFA Research Challenge jedan je u nizu projekata koje CFA udruga Hrvatska radi s ciljem promoviranja i daljnjeg razvoja lokalnog tržišta kapitala, od svog osnutka 2018. godine.

- Ovom prilikom zahvaljujemo Krašu na potpori cijelom projektu te pripremi slatkih poklon paketa za sve sudionike. Dodatno, zahvaljujemo i našim sponzorima na financijskoj potpori: AZ mirovinskom fondu te Erste Asset Managementu koji je osigurao i pripravništvo za pobjednike natjecanja – naveli su u objavi iz ove udruge.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix
Mario Delić, mentorica Ana Rimac Smiljanić, Marko Plastić, Toni Petričić
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/trojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi-1081932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=598420b7ce0926cbc2bbe432608ad8d58ccdd483 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trojac+sa+splitske+Ekonomije+odnio+pobjedu+na+presti%C5%BEnom+natjecanju%2C+%C5%BEiri+su+osvojili+investicijskom+preporukom+za+dionicu+Kra%C5%A1a.+Pred+njima+su+sada+novi+izazovi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftrojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi-1081932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftrojac-sa-splitske-ekonomije-odnio-pobjedu-na-prestiznom-natjecanju-ziri-su-osvojili-investicijskom-preporukom-za-dionicu-krasa-pred-njima-su-sada-novi-izazovi-1081932 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nimalo lak zadatak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
BiznisNimalo lak zadatak

Trojac sa splitske Ekonomije odnio pobjedu na prestižnom natjecanju, žiri su osvojili investicijskom preporukom za dionicu Kraša. Pred njima su sada novi izazovi...

5. ožujka 2021. - 13:41

Sjajna vijest stigla je na Ekonomski fakultet u Splitu – tri studenta Mario Delić, Marko Plastić i Toni Petričić pobijedili su u finalu prestižnog natjecanja CFA Research Challenge, prvom takvom održanom u našoj zemlji u organizaciji CFA udruge Hrvatska.

Ako vam naziv CFA nije blizak i pitate se o čemu je zapravo riječ, bit će vam bliže kad spomenemo financije i financijsku analizu. I još jasnije kad kažemo da im je zadatak bio dati i obrazložiti investicijsku preporuku za dionicu Kraša. Nimalo lak zadatak, ali splitski trojac ga je uspješno savladao.

Pobjeda u finalu natjecanja u Hrvatskoj donijela im je ulazak u pod-regionalno natjecanje koje će se za Južnu Europu održati krajem mjeseca, a na kojem će i dalje braniti svoju preporuku o dionici Kraša.

CFA Research Ch...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:03