Kamen, more, maslina, to je Dalmacija! Je, a di je tu pršut? Ništa bez pršuta! Pa gdje smo danas s proizvodnjom i potrošnjom te delicije, imamo li ga dovoljno za domaće gušte, ide li štogod i u izvoz s etiketom Dalmatinski ili Drniški pršut?
U posljednjih deset godina proizvodnja pršuta je, zahvaljujući ponajviše velikim investicijama, udvostručena. Dosegnula se proizvodnja od oko pola milijuna pršuta, od kojih je najzastupljeniji Dalmatinski pršut. Je li to dovoljno? Ni izbliza...
Procjene su da se u Hrvatskoj potroši oko milijun pršuta godišnje. Dakle, svaki drugi nije domaći. U Hrvatskoj su zaštićene četiri vrste pršuta. Istarski pršut ima zaštićenu izvornost, dok zemljopisno podrijetlo imaju zaštićeni Krčki pršut, Drniški pršut te najbrojniji Dalmatinski pršut....
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....