stdClass Object ( [id] => 1177646 [title] => Putinov BDP nije ni u 10 najboljih na svijetu, prešišale su ih čak i Južna Koreja i Italija, ekonomski stručnjak tvrdi: Rusija odavno nije velesila, a njen će značaj sada biti još i manji [alias] => putinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Veliku analizu poznatog ekonomista Ivice Brkljače u cijelosti prenosimo s portala Ekonomski lab: 

- Iako ne postoji striktna definicija kojom bi precizno razlikovali velesile (eng. superpowers) od zemalja koje bi to samo htjele biti, okvirno možemo reći da su velesile zemlje koje posjeduju ekonomsku, vojnu, diplomatsku i drugu vrstu moći zbog kojih imaju sposobnost vršiti utjecaj na globalnoj razini. Kroz veći dio moderne povijesti, ne samo za vrijeme Hladnoga rata, Rusiju (odnosno SSSR te ranije Rusko carstvo) bi svakako mogli svrstati među velesile. Rusija je velika zemlja u svakom smislu, ne samo teritorijalnom (Rusija je površinski daleko najveća zemlja svijeta, gotovo dvostruko veća od Kine, Kanade ili SAD-a). Međutim, u zadnjih 30-ak godina situacija se toliko promijenila da je danas potpuno deplasirano razmišljati o Rusiji u tim terminima.

Krenimo od veličine ekonomije. Ruski BDP prošle je godine, prema procjeni MMF-a, iznosio oko 1,65 bilijuna dolara. Ruska Federacija time ne spada niti u top 10 ekonomija svijeta: čak i jedna Južna Koreja, Kanada ili Italija ostvaruju veći BDP iako imaju višestruko manje stanovnika. I već je to dostatan razlog zašto Rusiju više ne možemo smatrati velesilom, jer primarno iz ekonomske snage neke zemlje proizlazi svaka druga moć (vojna itd.).

Pad značaja ruskoga gospodarstva u svjetskim okvirima relativno je nova stvar jer Rusija, odnosno SSSR, je kroz čitavo prošlo stoljeće imala jedno od najvećih gospodarstava svijeta. Desetljećima je čak bila drugo gospodarstvo svijeta. No onda je počela gubiti korak i po današnjim mjerilima zapravo ima nerazvijenu ekonomiju koja je nalik onima afričkih zemalja: preko 70% ruskoga izvoza čine prirodni plin, nafta i ostale sirovine.

Rusija je nesumnjivo energetska i sirovinska sila zbog prirodnih resursa koje ima na svom golemom teritoriju. Treći je najveći svjetski izvoznik nafte i treći najveći proizvođač (prvi je SAD) te drži oko 11% svjetskog udjela u proizvodnji nafte i oko 10,5% globalnoga izvoza nafte. Drugi je najveći proizvođač plina (opet nakon SAD-a), no istodobno je najveći svjetski izvoznik toga energenta jer SAD većinu proizvedenoga potroši na domaćem tlu. Rusija drži značajan globalni tržišni udio i u izvozu još nekih sirovina poput paladija, no svo to prirodno bogatstvo joj je dovoljno da zauzme tek 20. mjesto na ljestvici najvećih svjetskih izvoznika roba i usluga.

U usporedbi s najvećim svjetskim gospodarstvima, Rusija je postala ekonomski patuljak. Tako je gospodarstvo SAD-a danas 14 puta veće od ruskoga, a gospodarstvo Europske unije 10 puta veće (prema nominalnom BDP-u za 2021.). Posljednjih se tjedana dosta pisalo o rusko-kineskom partnerstvu, no baš na tom primjeru najzornije možemo vidjeti koliko su se stvari promijenile u zadnjih 30 godina odnosno koliko je Rusija relativno zaostala. Na slici 1 možemo vidjeti kako je ruski BDP sve do početka 90-ih bio veći od kineskoga, odnosno u tadašnjem odnosu snaga Rusija bi bila dominantan partner. No u samo tri desetljeća situacija se potpuno promijenila te je kineski BDP danas 10 puta veći od ruskoga! Drugim riječima, u tom potencijalnom rusko-kineskom partnerstvu Rusija danas može biti samo mlađi ili junior partner, nikako ne ravnopravan partner Kini.

---

image
---

Vojni izdaci

Rusija je oduvijek razmjerno mnogo izdvajala za obranu te imala snažnu vojsku. Na ovoj se poveznici može vidjeti zgodan povijesni prikaz top 10 zemalja po izdvajanju za obranu u zadnjih 150 godina. Rusija (Rusko carstvo, SSSR) veći dio toga vremena provela je pri samom vrhu navedene ljestvice poretka, a desetljeća je provela i kao uvjerljivo broj 1. Primjerice, kroz čitave sedamdesete i prvu polovicu osamdesetih, Rusija je za obrambene svrhe izdvajala više i od SAD-a – i to značajno više, a o usporedbi s ostalim zemljama onda ne treba niti trošiti riječi.

Međutim, i to hladnoratovsko nadmetanje s SAD-om bilo je moguće samo na uštrb ostatka ruskog gospodarstva: na slici 2 vidimo kako su izdvajanja SSSR-a za obranu premašivala nevjerojatnih petinu, četvrtinu, a na trenutke i trećinu godišnjega BDP-a SSSR-a. SAD je istovremeno izdvajao jednoznamenkaste iznose BDP-a, uz kontinuiran trend pada udjela izdataka za obranu u BDP-u.

Slika 2. Izdaci za vojsku SAD-a i SSSR-a za vrijeme Hladnoga rata, kao udio u BDP-u

---

image
Owid
---

Međutim, raspadom Sovjetskoga saveza izdaci za vojsku drastično se smanjuju te, promatrani kao udio u BDP-u, postaju usporedivi s izdvajanjima SAD-a, što vidimo na slici 3.

Slika 3. Izdaci za vojsku, 1992.-2020., kao udio u BDP-u

---

image
Owid
---

No kako je gospodarstvo SAD-a višestruko veće, tako i izdaci u apsolutnim iznosima postaju praktički neusporedivi. Primjerice, u 2020. SAD je za obranu izdvojio 778 milijardi dolara, a Rusija 61,7 milijardi dolara ili svega 8% američkoga iznosa. A još sredinom 80-ih je Rusija u apsolutnim iznosima izdvajala više od SAD-a! Dakle, u protekla tri desetljeća stvari su se potpuno promijenile, Rusija je u potpunosti izgubila korak za SAD-om, a uz SAD danas bismo jedino Kinu potencijalno mogli nazvati vojnom supersilom. Ruski vojni budžet danas je usporediv s vojnim budžetom Ujedinjene Kraljevine ili Saudijske Arabije, dok Kina izdvaja 4 puta više od navedenih (252 milijarde dolara u 2020.).

Slika 4. Izdvajanja za vojsku u 2020., SAD vs. ostatak svijeta

---

image
Pgpf.org
---

Razvoj susjednih zemalja koje su se okrenule euroatlantskim integracijama naspram onih koje su ostale u ruskom zagrljaju

Uz iznimku Bjelorusije, svi ruski zapadni susjedi te bivše socijalističke zemlje mahom se okreću Zapadu i bježe od ruskog utjecaja. Sve susjedne zemlje oštro su osudile agresiju Rusije i na mnoge načine pomažu Ukrajini (prihvatom izbjeglica, slanjem oružja itd.). Vjerojatno je puno razloga zašto susjedi bježe od Rusije i gledaju prema Europskoj uniji i NATO-u, no evo čisto i jednog ekonomskog (koji može i ne mora biti dominantan). Na slici 5 prikazano je usporedno kretanje BDP-a po glavi stanovnika Rusije i susjednih zemalja koje su se priključile Europskoj uniji. Jasno se uočava kako je Rusija još devedesetih bila daleko najrazvijenija među njima (od nekih i dvostruko razvijenija), da bi je do danas sve redom – pretekle. Životni standard i u Rusiji je blago porastao, no u baltičkim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj itd. razvoj je bio osjetno brži.

Slika 5.

---

image
Izvor: Svjetska Banka
---

Nasuprot njima, zemlje koje se nisu uspjele otrgnuti od ruskoga utjecaja, slijedile su Rusiju odnosno čak su i zaostale za skromnim ruskim gospodarskim rastom (slika 6.). To se najbolje vidi na primjeru Ukrajine koja je, prema podacima Svjetske banke, danas relativno manje razvijena nego je bila prije 30 godina. Stoga ne iznenađuje želja većine Ukrajinaca da se Ukrajina priključi EU i NATO-u, dok se samo 21% anketiranih (anketa provedena u prosincu 2021.) izjasnilo da želi priključenje Euroazijskoj carinskoj uniji s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom.

Slika 6.

---

image
Izvor: Svjetska Banka
---

Zaključno

Kroz veći dio druge polovice prošloga stoljeća, Rusija odnosno SSSR je bila drugo gospodarstvo svijeta, imala je najveći vojni proračun na svijetu, najviše nuklearnih bojevih glava (nekoliko desetaka tisuća komada), razgranatu svjetsku mrežu utjecaja, velika prirodna bogatstva itd., odnosno bila je u punom smislu svjetska velesila. Međutim, u zadnja 3-4 desetljeća nastupile su ogromne promjene te je Rusija do danas ostala tek nuklearna sila i zemlja bogata sirovinama, što je i prije ovih zadnjih događaja bilo nedovoljno da bi je i dalje smatrali pravom velesilom. Najveća zemlja svijeta postala je ekonomski patuljak u svjetskim razmjerima (danas tek 11. gospodarstvo svijeta), vojna moć joj očigledno nije kakva je nekad bila, a diplomatski utjecaj joj je takav da su je gotovo sve razvijene zemlje svijeta osudile i uvele sankcije zbog agresije na Ukrajinu, izbačena je iz Vijeća Europe, izbačena je iz gotovo svih međunarodnih sportskih asocijacija i natjecanja, popis svjetskih kompanija koje više ne posluju u Rusiji postaje nepregledan itd.

Kada će i kako rat u Ukrajini završiti, to nitko (pouzdano) ne može reći. Ono što je sigurno je da uvedene sankcije guše rusko gospodarstvo, da će dugoročne posljedice biti tim gore što sankcije dulje potraju, da je Putin i njegova administracija u velikoj mjeri (nepromišljeno?) spalila svoje pažljivo razvijane mreže utjecaja diljem Europe i svijeta, da je imovina ruskih oligarha dijelom zamrznuta, a dijelom nepovratno izgubljena zbog čega teško da su sretni (pitanje je samo hoće li, kako i prema kome usmjeriti svoj bijes), a bez ikakve će dileme i životni standard prosječnog stanovnika Rusije u znatnoj mjeri pasti te još više zaostati za standardom prosječnog Europljanina.

Ekonomska snaga Rusije odavno nije ono što je nekad bila, a sada će biti još i manja. Bez obzira na ideološke naočale kroz koje promatramo svijet, nema toga iole objektivnog analitičara koji bi, taman da Rusija u potpunosti vojno pokori Ukrajinu i ostvari svoje nejasno artikulirane ciljeve, potvrdno odgovorio na pitanje „Je li se isplatilo?“. Zbog brzog, oštrog i jedinstvenog odgovara gotovo cijelog razvijenog svijeta (od Europe i Amerike, preko Japane do Južne Koreje), a koje rusko vodstvo vjerojatno nije očekivalo u ovakvoj mjeri, takav povoljan scenarij za Rusiju više niti u teoriji nije moguć. Navedene sankcije naštetit će svakako i gospodarstvu zemalja koje su ih uvele, naročito europskim zemljama, no sve će to biti zanemarivo u odnosu na ekonomski udar koji čeka Rusiju.

---

image

Vladimir Putin 

Mikhail Klimentyev/AFP
---

Iako ne treba naivno očekivati da će sankcije, međunarodna izolacija i prateći pad standarda ruskoga stanovništva tek tako prekinuti rat u Ukrajini, utjecaj istih ne treba niti podcijeniti. Naime, čak i u autokratskim režimima poput ruskoga, podrška stanovništva je iznimno bitna, a predsjednik Putin je istu zadobio i zbog toga što je za njegova mandata širokom sloju stanovništva porastao životni standard. Kada je Putin došao na vlast 1999., udio stanovništva koje je živjelo s manje od 5,5 dolara dnevno (u cijenama 2011., PPP) u Rusiji je iznosio visokih 43,4%; od tada je krenuo oštar i kontinuiran pad te je prema posljednjima podacima za 2018. taj udio pao na svega 3,7%. To su stvari koje ljudi cijene, a ako se sada taj trend okrene (srednjem sloju će zasigurno osjetno pasti standard), pitanje je koliko će dugo Putin nastaviti uživati podršku naroda. Vjerojatno ne zadugo, a uz nezadovoljne oligarhe, svakakvi (za Putina nepovoljni) scenariji su mogući.

Bilo kako bilo, opet će pokazati točnom ona izreka kako u ratu nema pobjednika, samo većih ili manjih gubitnika. No, uz patnje ukrajinskoga naroda koji trpi posljedice ruske vojne agresije, najveći će gubitnik nesumnjivo biti sama Rusija, zaključuje Brkljača. 

 

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => niti u top 10 ekonomija svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica brkljača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => niti u top 10 ekonomija svijeta ivica brkljača 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-21 18:22:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-21 19:41:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-21 19:41:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 87 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21354186.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373036.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373320.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373350.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373352.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373392.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21373404.png","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Stringer\/AFP","","Owid","Owid","Pgpf.org","Izvor: Svjetska Banka","Izvor: Svjetska Banka","Mikhail Klimentyev\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Crveni Trg u Moskvi<\/p>\n","","","","","","","

Vladimir Putin\u00a0<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21354186_1920.jpg":"1920x1080","k_21354186_1280.jpg":"1280x1280","k_21354186_1024.jpg":"1024x1024","k_21354186_640.jpg":"640x640","k_21354186_480.jpg":"480x480","k_21354186_340.jpg":"340x340","k_21354186_220.jpg":"220x220","o_21354186_1280.jpg":"1280x853","o_21354186_1024.jpg":"1024x682","o_21354186_640.jpg":"640x426","o_21354186_480.jpg":"480x320","o_21354186_340.jpg":"340x226","o_21354186_220.jpg":"220x146","h_21354186_1280.jpg":"1280x854","h_21354186_1024.jpg":"1024x683","h_21354186_640.jpg":"640x427","h_21354186_480.jpg":"480x320","h_21354186_340.jpg":"340x227","h_21354186_220.jpg":"220x147","pp_21354186_1280.jpg":"1006x1280","pp_21354186_1024.jpg":"805x1024","pp_21354186_640.jpg":"503x640","pp_21354186_480.jpg":"377x480","pp_21354186_340.jpg":"267x340","pp_21354186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x534","hd_21373036_1920.png":"1920x1080","k_21373036_1280.png":"1280x1280","k_21373036_1024.png":"1024x1024","k_21373036_640.png":"640x640","k_21373036_480.png":"480x480","k_21373036_340.png":"340x340","k_21373036_220.png":"220x220","o_21373036_1280.png":"1280x890","o_21373036_1024.png":"1024x712","o_21373036_640.png":"640x445","o_21373036_480.png":"480x333","o_21373036_340.png":"340x236","o_21373036_220.png":"220x152","h_21373036_1280.png":"1280x854","h_21373036_1024.png":"1024x683","h_21373036_640.png":"640x427","h_21373036_480.png":"480x320","h_21373036_340.png":"340x227","h_21373036_220.png":"220x147","pp_21373036_1280.png":"1006x1280","pp_21373036_1024.png":"805x1024","pp_21373036_640.png":"503x640","pp_21373036_480.png":"377x480","pp_21373036_340.png":"267x340","pp_21373036_220.png":"173x220"},{"size0":"762x537","hd_21373320_1920.png":"1920x1080","k_21373320_1280.png":"1280x1280","k_21373320_1024.png":"1024x1024","k_21373320_640.png":"640x640","k_21373320_480.png":"480x480","k_21373320_340.png":"340x340","k_21373320_220.png":"220x220","o_21373320_1280.png":"1280x902","o_21373320_1024.png":"1024x721","o_21373320_640.png":"640x451","o_21373320_480.png":"480x338","o_21373320_340.png":"340x239","o_21373320_220.png":"220x155","h_21373320_1280.png":"1280x854","h_21373320_1024.png":"1024x683","h_21373320_640.png":"640x427","h_21373320_480.png":"480x320","h_21373320_340.png":"340x227","h_21373320_220.png":"220x147","pp_21373320_1280.png":"1006x1280","pp_21373320_1024.png":"805x1024","pp_21373320_640.png":"503x640","pp_21373320_480.png":"377x480","pp_21373320_340.png":"267x340","pp_21373320_220.png":"173x220"},{"size0":"750x529","hd_21373350_1920.png":"1920x1080","k_21373350_1280.png":"1280x1280","k_21373350_1024.png":"1024x1024","k_21373350_640.png":"640x640","k_21373350_480.png":"480x480","k_21373350_340.png":"340x340","k_21373350_220.png":"220x220","o_21373350_1280.png":"1280x902","o_21373350_1024.png":"1024x722","o_21373350_640.png":"640x451","o_21373350_480.png":"480x338","o_21373350_340.png":"340x239","o_21373350_220.png":"220x155","h_21373350_1280.png":"1280x854","h_21373350_1024.png":"1024x683","h_21373350_640.png":"640x427","h_21373350_480.png":"480x320","h_21373350_340.png":"340x227","h_21373350_220.png":"220x147","pp_21373350_1280.png":"1006x1280","pp_21373350_1024.png":"805x1024","pp_21373350_640.png":"503x640","pp_21373350_480.png":"377x480","pp_21373350_340.png":"267x340","pp_21373350_220.png":"173x220"},{"size0":"768x566","hd_21373352_1920.png":"1920x1080","k_21373352_1280.png":"1280x1280","k_21373352_1024.png":"1024x1024","k_21373352_640.png":"640x640","k_21373352_480.png":"480x480","k_21373352_340.png":"340x340","k_21373352_220.png":"220x220","o_21373352_1280.png":"1280x943","o_21373352_1024.png":"1024x754","o_21373352_640.png":"640x471","o_21373352_480.png":"480x353","o_21373352_340.png":"340x250","o_21373352_220.png":"220x162","h_21373352_1280.png":"1280x854","h_21373352_1024.png":"1024x683","h_21373352_640.png":"640x427","h_21373352_480.png":"480x320","h_21373352_340.png":"340x227","h_21373352_220.png":"220x147","pp_21373352_1280.png":"1006x1280","pp_21373352_1024.png":"805x1024","pp_21373352_640.png":"503x640","pp_21373352_480.png":"377x480","pp_21373352_340.png":"267x340","pp_21373352_220.png":"173x220"},{"size0":"768x536","hd_21373392_1920.png":"1920x1080","k_21373392_1280.png":"1280x1280","k_21373392_1024.png":"1024x1024","k_21373392_640.png":"640x640","k_21373392_480.png":"480x480","k_21373392_340.png":"340x340","k_21373392_220.png":"220x220","o_21373392_1280.png":"1280x893","o_21373392_1024.png":"1024x714","o_21373392_640.png":"640x446","o_21373392_480.png":"480x335","o_21373392_340.png":"340x237","o_21373392_220.png":"220x153","h_21373392_1280.png":"1280x854","h_21373392_1024.png":"1024x683","h_21373392_640.png":"640x427","h_21373392_480.png":"480x320","h_21373392_340.png":"340x227","h_21373392_220.png":"220x147","pp_21373392_1280.png":"1006x1280","pp_21373392_1024.png":"805x1024","pp_21373392_640.png":"503x640","pp_21373392_480.png":"377x480","pp_21373392_340.png":"267x340","pp_21373392_220.png":"173x220"},{"size0":"766x485","hd_21373404_1920.png":"1920x1080","k_21373404_1280.png":"1280x1280","k_21373404_1024.png":"1024x1024","k_21373404_640.png":"640x640","k_21373404_480.png":"480x480","k_21373404_340.png":"340x340","k_21373404_220.png":"220x220","o_21373404_1280.png":"1280x810","o_21373404_1024.png":"1024x648","o_21373404_640.png":"640x405","o_21373404_480.png":"480x303","o_21373404_340.png":"340x215","o_21373404_220.png":"220x139","h_21373404_1280.png":"1280x854","h_21373404_1024.png":"1024x683","h_21373404_640.png":"640x427","h_21373404_480.png":"480x320","h_21373404_340.png":"340x227","h_21373404_220.png":"220x147","pp_21373404_1280.png":"1006x1280","pp_21373404_1024.png":"805x1024","pp_21373404_640.png":"503x640","pp_21373404_480.png":"377x480","pp_21373404_340.png":"267x340","pp_21373404_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_21369658_1920.jpg":"1920x1080","k_21369658_1280.jpg":"1280x1280","k_21369658_1024.jpg":"1024x1024","k_21369658_640.jpg":"640x640","k_21369658_480.jpg":"480x480","k_21369658_340.jpg":"340x340","k_21369658_220.jpg":"220x220","o_21369658_1280.jpg":"1280x866","o_21369658_1024.jpg":"1024x693","o_21369658_640.jpg":"640x433","o_21369658_480.jpg":"480x325","o_21369658_340.jpg":"340x230","o_21369658_220.jpg":"220x148","h_21369658_1280.jpg":"1280x854","h_21369658_1024.jpg":"1024x683","h_21369658_640.jpg":"640x427","h_21369658_480.jpg":"480x320","h_21369658_340.jpg":"340x227","h_21369658_220.jpg":"220x147","pp_21369658_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369658_1024.jpg":"805x1024","pp_21369658_640.jpg":"503x640","pp_21369658_480.jpg":"377x480","pp_21369658_340.jpg":"267x340","pp_21369658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38905841 Threads: 4 Questions: 7134387799 Slow queries: 3314342 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609278183 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/putinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji-1177646 [printLink] => /vijesti/biznis/putinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji-1177646?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645627 [name] => Ivica brkljača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-03 12:22:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-brkljaca [link] => /tag/ivica-brkljaca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 452907 [name] => ekonomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomija [link] => /tag/ekonomija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671318 [name] => velesila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-21 20:41:37 [main_article_id] => 0 [alias] => velesila [link] => /tag/velesila ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => niti u top 10 ekonomija svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica brkljača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Putinov BDP nije ni u 10 najboljih na svijetu, prešišale su ih čak i Južna Koreja i Italija, ekonomski stručnjak tvrdi: Rusija odavno nije velesila, a njen će značaj sada biti još i manji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-42-40-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21354186.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Stringer/AFP [mainImageDesc] =>

Crveni Trg u Moskvi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21354186.jpg [title] => Stringer/AFP

Crveni Trg u Moskvi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373036.png [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373320.png [title] => Owid ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373350.png [title] => Owid ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373352.png [title] => Pgpf.org ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373392.png [title] => Izvor: Svjetska Banka ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21373404.png [title] => Izvor: Svjetska Banka ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369658.jpg [title] => Mikhail Klimentyev/AFP

Vladimir Putin 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Veliku analizu poznatog ekonomista Ivice Brkljače u cijelosti prenosimo s portala Ekonomski lab: 

- Iako ne postoji striktna definicija kojom bi precizno razlikovali velesile (eng. superpowers) od zemalja koje bi to samo htjele biti, okvirno možemo reći da su velesile zemlje koje posjeduju ekonomsku, vojnu, diplomatsku i drugu vrstu moći zbog kojih imaju sposobnost vršiti utjecaj na globalnoj razini. Kroz veći dio moderne povijesti, ne samo za vrijeme Hladnoga rata, Rusiju (odnosno SSSR te ranije Rusko carstvo) bi svakako mogli svrstati među velesile. Rusija je velika zemlja u svakom smislu, ne samo teritorijalnom (Rusija je površinski daleko najveća zemlja svijeta, gotovo dvostruko veća od Kine, Kanade ili SAD-a). Međutim, u zadnjih 30-ak godina situacija se toliko promijenila da je danas potpuno deplasirano razmišljati o Rusiji u tim terminima.

Krenimo od veličine ekonomije. Ruski BDP prošle je godine, prema procjeni MMF-a, iznosio oko 1,65 bilijuna dolara. Ruska Federacija time ne spada niti u top 10 ekonomija svijeta: čak i jedna Južna Koreja, Kanada ili Italija ostvaruju veći BDP iako imaju višestruko manje stanovnika. I već je to dostatan razlog zašto Rusiju više ne možemo smatrati velesilom, jer primarno iz ekonomske snage neke zemlje proizlazi svaka druga moć (vojna itd.).

Pad značaja ruskoga gospodarstva u svjetskim okvirima relativno je nova stvar jer Rusija, odnosno SSSR, je kroz čitavo prošlo stoljeće imala jedno od najvećih gospodarstava svijeta. Desetljećima je čak bila drugo gospodarstvo svijeta. No onda je počela gubiti korak i po današnjim mjerilima zapravo ima nerazvijenu ekonomiju koja je nalik onima afričkih zemalja: preko 70% ruskoga izvoza čine prirodni plin, nafta i ostale sirovine.

Rusija je nesumnjivo energetska i sirovinska sila zbog prirodnih resursa koje ima na svom golemom teritoriju. Treći je najveći svjetski izvoznik nafte i treći najveći proizvođač (prvi je SAD) te drži oko 11% svjetskog udjela u proizvodnji nafte i oko 10,5% globalnoga izvoza nafte. Drugi je najveći proizvođač plina (opet nakon SAD-a), no istodobno je najveći svjetski izvoznik toga energenta jer SAD većinu proizvedenoga potroši na domaćem tlu. Rusija drži značajan globalni tržišni udio i u izvozu još nekih sirovina poput paladija, no svo to prirodno bogatstvo joj je dovoljno da zauzme tek 20. mjesto na ljestvici najvećih svjetskih izvoznika roba i usluga.

U usporedbi s najvećim svjetskim gospodarstvima, Rusija je postala ekonomski patuljak. Tako je gospodarstvo SAD-a danas 14 puta veće od ruskoga, a gospodarstvo Europske unije 10 puta veće (prema nominalnom BDP-u za 2021.). Posljednjih se tjedana dosta pisalo o rusko-kineskom partnerstvu, no baš na tom primjeru najzornije možemo vidjeti koliko su se stvari promijenile u zadnjih 30 godina odnosno koliko je Rusija relativno zaostala. Na slici 1 možemo vidjeti kako je ruski BDP sve do početka 90-ih bio veći od kineskoga, odnosno u tadašnjem odnosu snaga Rusija bi bila dominantan partner. No u samo tri desetljeća situacija se potpuno promijenila te je kineski BDP danas 10 puta veći od ruskoga! Drugim riječima, u tom potencijalnom rusko-kineskom partnerstvu Rusija danas može biti samo mlađi ili junior partner, nikako ne ravnopravan partner Kini.

---

image
---

Vojni izdaci

Rusija je oduvijek razmjerno mnogo izdvajala za obranu te imala snažnu vojsku. Na ovoj se poveznici može vidjeti zgodan povijesni prikaz top 10 zemalja po izdvajanju za obranu u zadnjih 150 godina. Rusija (Rusko carstvo, SSSR) veći dio toga vremena provela je pri samom vrhu navedene ljestvice poretka, a desetljeća je provela i kao uvjerljivo broj 1. Primjerice, kroz čitave sedamdesete i prvu polovicu osamdesetih, Rusija je za obrambene svrhe izdvajala više i od SAD-a – i to značajno više, a o usporedbi s ostalim zemljama onda ne treba niti trošiti riječi.

Međutim, i to hladnoratovsko nadmetanje s SAD-om bilo je moguće samo na uštrb ostatka ruskog gospodarstva: na slici 2 vidimo kako su izdvajanja SSSR-a za obranu premašivala nevjerojatnih petinu, četvrtinu, a na trenutke i trećinu godišnjega BDP-a SSSR-a. SAD je istovremeno izdvajao jednoznamenkaste iznose BDP-a, uz kontinuiran trend pada udjela izdataka za obranu u BDP-u.

Slika 2. Izdaci za vojsku SAD-a i SSSR-a za vrijeme Hladnoga rata, kao udio u BDP-u

---

image
Owid
---

Međutim, raspadom Sovjetskoga saveza izdaci za vojsku drastično se smanjuju te, promatrani kao udio u BDP-u, postaju usporedivi s izdvajanjima SAD-a, što vidimo na slici 3.

Slika 3. Izdaci za vojsku, 1992.-2020., kao udio u BDP-u

---

image
Owid
---

No kako je gospodarstvo SAD-a višestruko veće, tako i izdaci u apsolutnim iznosima postaju praktički neusporedivi. Primjerice, u 2020. SAD je za obranu izdvojio 778 milijardi dolara, a Rusija 61,7 milijardi dolara ili svega 8% američkoga iznosa. A još sredinom 80-ih je Rusija u apsolutnim iznosima izdvajala više od SAD-a! Dakle, u protekla tri desetljeća stvari su se potpuno promijenile, Rusija je u potpunosti izgubila korak za SAD-om, a uz SAD danas bismo jedino Kinu potencijalno mogli nazvati vojnom supersilom. Ruski vojni budžet danas je usporediv s vojnim budžetom Ujedinjene Kraljevine ili Saudijske Arabije, dok Kina izdvaja 4 puta više od navedenih (252 milijarde dolara u 2020.).

Slika 4. Izdvajanja za vojsku u 2020., SAD vs. ostatak svijeta

---

image
Pgpf.org
---

Razvoj susjednih zemalja koje su se okrenule euroatlantskim integracijama naspram onih koje su ostale u ruskom zagrljaju

Uz iznimku Bjelorusije, svi ruski zapadni susjedi te bivše socijalističke zemlje mahom se okreću Zapadu i bježe od ruskog utjecaja. Sve susjedne zemlje oštro su osudile agresiju Rusije i na mnoge načine pomažu Ukrajini (prihvatom izbjeglica, slanjem oružja itd.). Vjerojatno je puno razloga zašto susjedi bježe od Rusije i gledaju prema Europskoj uniji i NATO-u, no evo čisto i jednog ekonomskog (koji može i ne mora biti dominantan). Na slici 5 prikazano je usporedno kretanje BDP-a po glavi stanovnika Rusije i susjednih zemalja koje su se priključile Europskoj uniji. Jasno se uočava kako je Rusija još devedesetih bila daleko najrazvijenija među njima (od nekih i dvostruko razvijenija), da bi je do danas sve redom – pretekle. Životni standard i u Rusiji je blago porastao, no u baltičkim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj itd. razvoj je bio osjetno brži.

Slika 5.

---

image
Izvor: Svjetska Banka
---

Nasuprot njima, zemlje koje se nisu uspjele otrgnuti od ruskoga utjecaja, slijedile su Rusiju odnosno čak su i zaostale za skromnim ruskim gospodarskim rastom (slika 6.). To se najbolje vidi na primjeru Ukrajine koja je, prema podacima Svjetske banke, danas relativno manje razvijena nego je bila prije 30 godina. Stoga ne iznenađuje želja većine Ukrajinaca da se Ukrajina priključi EU i NATO-u, dok se samo 21% anketiranih (anketa provedena u prosincu 2021.) izjasnilo da želi priključenje Euroazijskoj carinskoj uniji s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom.

Slika 6.

---

image
Izvor: Svjetska Banka
---

Zaključno

Kroz veći dio druge polovice prošloga stoljeća, Rusija odnosno SSSR je bila drugo gospodarstvo svijeta, imala je najveći vojni proračun na svijetu, najviše nuklearnih bojevih glava (nekoliko desetaka tisuća komada), razgranatu svjetsku mrežu utjecaja, velika prirodna bogatstva itd., odnosno bila je u punom smislu svjetska velesila. Međutim, u zadnja 3-4 desetljeća nastupile su ogromne promjene te je Rusija do danas ostala tek nuklearna sila i zemlja bogata sirovinama, što je i prije ovih zadnjih događaja bilo nedovoljno da bi je i dalje smatrali pravom velesilom. Najveća zemlja svijeta postala je ekonomski patuljak u svjetskim razmjerima (danas tek 11. gospodarstvo svijeta), vojna moć joj očigledno nije kakva je nekad bila, a diplomatski utjecaj joj je takav da su je gotovo sve razvijene zemlje svijeta osudile i uvele sankcije zbog agresije na Ukrajinu, izbačena je iz Vijeća Europe, izbačena je iz gotovo svih međunarodnih sportskih asocijacija i natjecanja, popis svjetskih kompanija koje više ne posluju u Rusiji postaje nepregledan itd.

Kada će i kako rat u Ukrajini završiti, to nitko (pouzdano) ne može reći. Ono što je sigurno je da uvedene sankcije guše rusko gospodarstvo, da će dugoročne posljedice biti tim gore što sankcije dulje potraju, da je Putin i njegova administracija u velikoj mjeri (nepromišljeno?) spalila svoje pažljivo razvijane mreže utjecaja diljem Europe i svijeta, da je imovina ruskih oligarha dijelom zamrznuta, a dijelom nepovratno izgubljena zbog čega teško da su sretni (pitanje je samo hoće li, kako i prema kome usmjeriti svoj bijes), a bez ikakve će dileme i životni standard prosječnog stanovnika Rusije u znatnoj mjeri pasti te još više zaostati za standardom prosječnog Europljanina.

Ekonomska snaga Rusije odavno nije ono što je nekad bila, a sada će biti još i manja. Bez obzira na ideološke naočale kroz koje promatramo svijet, nema toga iole objektivnog analitičara koji bi, taman da Rusija u potpunosti vojno pokori Ukrajinu i ostvari svoje nejasno artikulirane ciljeve, potvrdno odgovorio na pitanje „Je li se isplatilo?“. Zbog brzog, oštrog i jedinstvenog odgovara gotovo cijelog razvijenog svijeta (od Europe i Amerike, preko Japane do Južne Koreje), a koje rusko vodstvo vjerojatno nije očekivalo u ovakvoj mjeri, takav povoljan scenarij za Rusiju više niti u teoriji nije moguć. Navedene sankcije naštetit će svakako i gospodarstvu zemalja koje su ih uvele, naročito europskim zemljama, no sve će to biti zanemarivo u odnosu na ekonomski udar koji čeka Rusiju.

---

image

Vladimir Putin 

Mikhail Klimentyev/AFP
---

Iako ne treba naivno očekivati da će sankcije, međunarodna izolacija i prateći pad standarda ruskoga stanovništva tek tako prekinuti rat u Ukrajini, utjecaj istih ne treba niti podcijeniti. Naime, čak i u autokratskim režimima poput ruskoga, podrška stanovništva je iznimno bitna, a predsjednik Putin je istu zadobio i zbog toga što je za njegova mandata širokom sloju stanovništva porastao životni standard. Kada je Putin došao na vlast 1999., udio stanovništva koje je živjelo s manje od 5,5 dolara dnevno (u cijenama 2011., PPP) u Rusiji je iznosio visokih 43,4%; od tada je krenuo oštar i kontinuiran pad te je prema posljednjima podacima za 2018. taj udio pao na svega 3,7%. To su stvari koje ljudi cijene, a ako se sada taj trend okrene (srednjem sloju će zasigurno osjetno pasti standard), pitanje je koliko će dugo Putin nastaviti uživati podršku naroda. Vjerojatno ne zadugo, a uz nezadovoljne oligarhe, svakakvi (za Putina nepovoljni) scenariji su mogući.

Bilo kako bilo, opet će pokazati točnom ona izreka kako u ratu nema pobjednika, samo većih ili manjih gubitnika. No, uz patnje ukrajinskoga naroda koji trpi posljedice ruske vojne agresije, najveći će gubitnik nesumnjivo biti sama Rusija, zaključuje Brkljača. 

 

 

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Stringer/AFP Owid Owid Pgpf.org Izvor: Svjetska Banka Izvor: Svjetska Banka Mikhail Klimentyev/AFP
Stringer/AFP

Crveni Trg u Moskvi


Mikhail Klimentyev/AFP

Vladimir Putin 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/putinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji-1177646 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38499e9717db2619f0da840bb44fba0b0fac32d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Putinov+BDP+nije+ni+u+10+najboljih+na+svijetu%2C+pre%C5%A1i%C5%A1ale+su+ih+%C4%8Dak+i+Ju%C5%BEna+Koreja+i+Italija%2C+ekonomski+stru%C4%8Dnjak+tvrdi%3A+Rusija+odavno+nije+velesila%2C+a+njen+%C4%87e+zna%C4%8Daj+sada+biti+jo%C5%A1+i+manji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fputinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji-1177646 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fputinov-bdp-nije-ni-u-10-najboljih-na-svijetu-presisale-su-ih-cak-i-juzna-koreja-i-italija-ekonomski-strucnjak-tvrdi-rusija-odavno-nije-velesila-a-njen-ce-znacaj-sada-biti-jos-i-manji-1177646 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => niti u top 10 ekonomija svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica brkljača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Biznisivica brkljača

Putinov BDP nije ni u 10 najboljih na svijetu, prešišale su ih čak i Južna Koreja i Italija, ekonomski stručnjak tvrdi: Rusija odavno nije velesila, a njen će značaj sada biti još i manji

Piše PSD
21. ožujka 2022. - 20:41

Veliku analizu poznatog ekonomista Ivice Brkljače u cijelosti prenosimo s portala Ekonomski lab: 

- Iako ne postoji striktna definicija kojom bi precizno razlikovali velesile (eng. superpowers) od zemalja koje bi to samo htjele biti, okvirno možemo reći da su velesile zemlje koje posjeduju ekonomsku, vojnu, diplomatsku i drugu vrstu moći zbog kojih imaju sposobnost vršiti utjecaj na globalnoj razini. Kroz veći dio moderne povijesti, ne samo za vrijeme Hladnoga rata, Rusiju (odnosno SSSR te ranije Rusko carstvo) bi svakako mogli svrstati među velesile. Rusija je velika zemlja u svakom smislu, ne samo teritorijalnom (Rusija je površinski daleko najveća zemlja svijeta, gotovo dvostruko veća od Kine, Kanade ili SAD-a). Međutim, u zadnjih 30-ak godina situacija se toliko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:42