StoryEditor
Bizniscjepivo protiv covida-19

Pfizer otkrio što će se zapravo proizvoditi u bivšem Plivinom pogonu u Savskom Marofu

Piše PSD
24. svibnja 2021. - 17:50

U Pfizerovoj tvornici u Savskom Marofu već sredinom kolovoza mogla bi započeti proizvodnja komponenti za cjepivo protiv Covida-19, potvrdio je jučer premijer Andrej Plenković, ali i sama američka farmaceutska korporacija.

Ugovorom između Europske komisije i Pfizera do 2023. za EU je rezervirano 1,8 milijardi doza cjepiva uz uvjet da se proizvodnja preseli u Europu. Samo cjepivo dovršavat će se u Belgiji i Irskoj, a neke njegove komponente u Savskom Marofu.

U Pfizeru kažu da su s BioNTechom počeli distribuirati cjepivo protiv Covida u prosincu 2020. te su od tada postigli brojna poboljšanja u lancu opskrbe, poput proširenja postojećih pogona te angažiranja dodatnih dobavljača i podizvođača diljem svijeta, prenosi N1.

“Pfizer sada uključuje dva nova centra u Europi u globalnu mrežu proizvodnje cjepiva. To su Grange Castle u Irskoj i Zagreb (Savski Marof) u Hrvatskoj. Ti će centri pomoći u globalnoj opskrbi cjepivom, pri čemu će Grange Castle proizvoditi mRNA ljekovitu tvar, a centar u Hrvatskoj sirovine za cjepivo. Očekujemo da će obje lokacije početi s radom do kraja ove godine, nakon što se preseli tehnologija, instalira oprema i ishode odobrenja regulatora”, poručili su iz Pfizera za tportal.

Dodaju da zasad ne mogu detaljno govoriti o tome koja će se to “sirovina” proizvoditi u Savskom Marofu, kao ni koliko novca planiraju uložiti i zaposliti ljudi.

“Uza sve što radimo, u Europu dovodimo Thermo Fisher Scientific i Dermapharm kako bi nam pomogli s formulom za cjepivo dok će sa sterilnim punjenjima, pakiranjem i hladnim lancem pomagati i Baxter, Delpharm, Sanofi, Siegfried i mnogi drugi. Te kompanije surađuju i s tvrtkom Polymun na razvoju formula, a Rentschler Biotech pomaže u proizvodnji ljekovite tvari”, rekli su iz tvrtke.

“Slijedom toga je Hrvatska dobila potvrdu da će se u Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi DNK predložak za cjepivo. To je strateški važno za Hrvatsku jer Pfizerovom investicijom naša zemlja ulazi u krug onih zemalja u kojima se proizvode sastojci pojedinih cjepiva. Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još 30-ak ljudi, a proizvodit će se sastojci potrebni za proizvodnju više od milijarde doza cjepiva’, kažu za tportal iz Vlade i poručuju kako će nastaviti intenzivno razgovarati sa svim zainteresiranim subjektima iz farmaceutske i biotehnološke industrije za razvoj novih tehnologija i proizvoda u Hrvatskoj, uz uključivanje domaćih stručnjaka i znanstvenika.

Tvornica u Savskom Marofu bila je Plivin pogon koji je ukinut prije nešto više od deset godina, kada ju je preuzela izraelska Teva. Izraelci su već tada imali visokorazvijenu biotehnološku proizvodnju pa im se nije isplatilo ulagati u Plivin pogon.

Zbog toga je prodan Hospiri, američkom farmaceutu iz Illinoisa koji je uložio u Savski Marof velik novac i pod kojim je pogon narastao s 35 na više od 400 zaposlenih. Hospira je inače najveći svjetski proizvođač cjepiva i injekcija za akutne i onkološke bolesti. Kako se tvornica našla u rukama Pfizera? Tako što je taj američki farmaceutski div preuzeo Hospiru krajem 2015. godine. Hospira je inače zapošljavala više od 19.000 ljudi i imala godišnji promet veći od pet milijardi dolara. Pfizer ju je tada platio astronomskih 17 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:24