StoryEditor
Biznisdašak optimizma

Nada potaknula europske burze nakon objave Pfizera da njihovo cjepivo protiv koronavirusa daje obećavajuće rezultate

2. srpnja 2020. - 10:30
Alexander Pohl/AFP

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli jer su ulagače potaknuli bolji nego što se očekivalo podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava i vijest o razvoju obećavajućeg cjepiva protiv koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je jučer oslabio.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,60 posto, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20 posto, na 12.411 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.969 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 22.145 bodova.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u.

No, ti su podaci ostali u drugom planu, zahvaljujući objavi Pfizera da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, koje razvija u suradnji s njemačkom kompanijom BioNtech, daje obećavajuće rezultate.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnim aktivnostima u najvećim svjetskim gospodarstvima, SAD-u i Kini.

U fokusu ulagača danas će biti i izvješće o zapošljavanju u SAD-u u lipnju. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 2,9 milijuna.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u privatnom sektoru SAD-a u lipnju broj zaposlenih povećan za 2,37 milijuna.

To je, doduše, slabiji podatak nego što se očekivalo, ali budi nadu da je najgore razdoblje koronakrize na tržištu rada prošlo.

Pozitivno je na raspoloženje ulagača utjecala i objava zapisnika s lipanjske sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da su čelnici Feda spremni koristiti sve što im je na raspolaganju kako bi potaknuli izlazak gospodarstva iz recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 12:15