StoryEditorOCM
Biznispromjene na tržištu

Mercedes ili BMW: Što mislite koja se marka bolje prodaje, unatoč globalnoj krizi autoindustrije?

Piše vijesti sd
12. listopada 2023. - 08:35

Njemački automobilski div Mercedes u trećem je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio međugodišnji pad prodaje od četiri posto, ili prodanih 510.600 vozila, objavila je u utorak tvrtka, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), piše Fenix Magazin.

Kako navode iz Mercedesa, prodaju su usporili nestabilno tržište, promjena modela E-klase i manjak jedinica iz tražene SUV linije GLC zbog uskih grla u kanalima nabave, odnosno smanjene proizvodnje.

Mercedes je u prvih devet mjeseci 2023. ipak zabilježio rast prodaje od dva posto ili 1,529.800 jedinica.

Prodaja je, inače, u skladu s prijašnjim procjenama tvrtke iz Stuttgarta, koja ove godine očekuje otprilike iste brojke kao i 2022. godine.

Konkurent iz Münchena, BMW, istodobno je značajno povećao prodaju i učvrstio vodeću poziciju u svijetu proizvođača automobila iz premium segmenta.

Od početka srpnja do kraja rujna Bavarci su kupcima isporučili 622.000 jedinica, gotovo šest posto više nego prethodne godine, a od siječnja do rujna prodaju su povećali za pet posto na 1,836.000 jedinica.

BMW se također suočio s kašnjenjima u isporuci dijelova, ali je imao manje problema s tempom proizvodnje. Generatori rasta bili su najskuplji modeli više klase i e-automobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:47