Turizam
Kaštel Štafilić, kula Nehaj, kula Stafileo i zvonik crkve sv. Petra<br />
 
DIREKTORICA TZ-a KAŠTELA

Aduti su nam odličan privatni smještaj i čiste plaže

Piše Mia Sesartić
Foto Tom Dubravec/ Cropix
28. rujna 2021. - 14:28

Globalna pandemija koronavirusom odrazila se na sve, pa tako i na Kaštela. Međutim, rast broja dolazaka i noćenja turista evidentan je u odnosu na 2020. godinu.
Za izvrsnu turističku sezonu 2021., pripremali su se svi dionici u turizmu na kaštelanskom području, veli nam direktorica Turističke zajednice Grada Kaštela Nada Maršić.
– Najprije Grad Kaštela u okviru svojih ovlasti, stvaranjem povoljnih uvjeta za boravak gostiju na našem području, primjerice, kvalitetnim održavanjem javnih gradskih površina, parkova i plaža, te koordinacijom, organizacijom i podrškom bogatom "Kaštelanskom kulturnom ljetu" – veli naša sugovornica.

Šalša i salsa

Intenzivne pripreme za turističku sezonu u Kaštelima počinju od Uskrsa, kroz sedam tjedana manifestacija Kreativnog proljeća.
– Najdugovječnija aktivnost u sklopu priprema turističke sezone je višednevna akcija "Lipa su lipa moja Kaštela" i Kaštelanski praznik cvijeća. Ove godine obilježavamo 20 godina od pronalaska skoro zaboravljenog Crljenka kaštelanskog, pretka poznate američke sorte zinfandel, u Kaštelima, pa je tijekom Kreativnog proljeća, dio manifestacija posvećen upravo kušanjima Crljenka kaštelanskog i kaštelanskoj gastronomiji - kaže Nada Maršić.
"Kaštelansko kulturno ljeto" imalo je tako, kaže naša sugovornica, čak 70-ak manifestacija različitog žanra, za sve uzraste i ukuse i to na različitim lokacijama, a trajalo je od početka srpnja do 4. rujna.
– Najprepoznatljivije manifestacije "Kaštelanskog kulturnog ljeta" su bile: Dani tradicije – Nostalgija koji su trajali pet dana te su se 12. put održali krajem lipnja u Kaštel Novom, zatim otvaranje same manifestacije "Kaštelanskog kulturnog ljeta" u Kaštel Štafiliću, Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Dani legende o Miljenku i Dobrili su se održavali tijekom osam dana u Kaštel Lukšiću, Arije pod zvijezdama i "Boje jazza" u Kaštel Štafiliću, pa Festival šalše i salse u Kambelovcu, a izvrsno je bilo i zatvaranje kulturnog ljeta s arijama i duetima iz opere "Ero sa onoga svijeta".
Nakon zatvaranja "Kaštelanskog kulturnog ljeta" ne stajemo s promocijom grada Kaštela i manifestacijama, već u jesen ulazimo s Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Olimpijadom kulture, te više manifestacija koje promoviraju Crljenak kaštelanski.

Igra prijestolja

Specifičnost Kaštela je i struktura smještaja, naime više od 90 posto smještaja je kod vrlo kvalitetnih privatnih iznajmljivača jer Kaštela nemaju dovoljno hotelskog smještaja.
U Kaštelima postoji 27 registriranih plaža koje se odlično održavaju, i s bogatim su sadržajima, a čistoća mora je bila izvrsna.
Osim spomenutih plaža i manifestacija gosti u Kaštelima mogu posjetiti Muzej grada Kaštela na lokacijama Kaštel Lukšić i Kaštel Sućurac, kaštelanske dvorce, posebno romantični Kaštilac u Kaštel Gomilici koji je bio dio filmskog seta u Igri prijestolja, brojne crkve i crkvice u mjestima i na padinama Kozjaka, a posebno izdvajam 1500 godina staru maslinu, Biblijski vrt kod Gospe Stomorije, Sv. Jurja na Radunu, Sv. Mihovila i dakako vidikovac sa križem na Malačkoj. Sve ove atrakcije su i poziv za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine – ističe nadalje direktorica te dodaje i kako bogato opremljena Marina Kaštela nudi sve potrebno nautičarima i ljubiteljima sportova na vodi, te niz ugostiteljskih sadržaja.
Zaključno, turistička sezona 2021. u Kaštelima je bila izvrsna, iako prave predsezone nije bilo, kako je vrijeme odmicalo, posebno srpanj, kolovoz, pa i početak rujna su značajno bolji nego 2020. godine i usporedivi sa svima najboljom 2019. godinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:54