Kava ili gorivo modernog života, kako joj se zna tepati, danas je ušla u gotovo sve pore (i čikare) društva. Pije se radi društva, potrebe, gušta, svega… I dobra je kava. Ali i loša. Kako i kada, odgovorila nam je m. sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar, ujedno i osnivačica savjetovališta za prehranu Nutrivat.
- Uvijek se govori o kofeinu, i često ga krivimo da je loš, pojačava anksioznost i pojačava stres. Ali kod kave je ista priča kao i sa svim drugim – važna je umjerenost. Također, kava ima jako puno polifenola i kao takva smatra se prvim izvorom tih tvari u zapadnjačkoj prehrani.
- A polifenoli reduciraju rizik od kroničnih stanja – kazala je m. sc. Tokić Sedlar, dodajući da kava smanjuje stopu Alzheimera i demencije, te ujedno ima nešto vitamina B skupine i minerala.
- Ako pijemo više čaša u danu, što uglavnom činimo, onda se tu skupi vitamina i minerala pa možemo i tako pridonijeti našoj prehrani – ispričala je Iva osvrnuvši se, potom, i na kofein.
- On je stimulans koji može poboljšati funkcije mozga. Blokira adenozin i osjećamo se budno, koncentrirano, spremniji za dnevne poslove. Radi toga ljudi i piju kavu ujutro, ali treba paziti jer se možemo naviknuti funkcionirati samo uz kavu. Ako je ne popijemo može nas često zaboljeti glava. To ima svoju kemijsku podlogu jer kada pijemo kavu diže nam se tlak i povećava dotok krvi u mozak. A, kada to ne radimo onda nema tog dotoka krvi, i sužavanja krvnih žila i zbog toga može doći do glavobolje, umora i slično.
Također, kava može pojačati anksioznost, stres.
- Ako ne spavamo dovoljno, kada smo pod stresom, ako smo fizički iscrpljeni, i konzumiramo kavu u takvom stanju, tada samo nabrijavamo naše tijelo. To je pogotovo loše za spolne hormone žena.
Što se konzumacije kave tiče, jasno je da uvijek prije prve jutarnje, ma koliko god ljudi znali to ne raditi, valja nešto i – pojesti.
- Nije pametno natašte je piti. Jer diže kiselinu koja nagriza našu želučanu sluznicu, što dovodi do refluksa i gastritisa. Dobro je, stoga, nešto pojesti prije – ispričala je Iva koja sama gušta u turskoj kavi.
- Ona je jača, ima više kofeina polifenola i nutritivno možemo reći da je bolja. Ali ne smijemo opet pretjerati s njom upravo radi količine kofeina. Također bih željela naglasiti kako se prije govorilo da bi kava mogla biti kancerogena jer prolazi kroz proces prženja prilikom kojeg se oslobađaju kemijski spojevi akrilamidi. Ali danas znamo da se radi o toliko minimalnim količinama koje nemaju apsolutno nikakvog efekta na naše zdravlje.
‘Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!‘
____________________
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.