Overlay
važna poruka

TikTok odrasta pred našim očima: šarena, za mnoge potpuno besmislena platforma doživjela je veliki iskorak u aktivizam, stižu pohvale sa svih strana

Foto Shutterstock
23. lipnja 2020. - 11:48

Ako ste među onima koji pri samome spomenu na TikTok kolutate očima i zamišljate hrpu tinejdžera koji sudjeluju u pomalo glupavim, često opasnim, a usudite se reći i besmislenim "izazovima", iznenadit će vas najnoviji slijed događaja na ovoj platformi koja je uspjela okupiti milijune.

I to ne samo djece, već korisnika svih uzrasta. Predrasude ostavite sa strane i zanemarite činjenicu da ste za TikTok saznali preko svog osnovnoškolca. To što je generacija Z najvještija s ovom najbržerastućom društvenom mrežom, ne znači da su pogodnosti koje nudi rezervirane za njih. Dapače, posljednji događaji svjedoče da se i naoko najbezazlenija stvar može iskoristiti kao moćno oružje, ovaj put u borbi za jednakost.

Platforma često poistovijećena s prpošnim koreografijama poslužila je prethodnih tjedana kao sredstvo pokretu Black Lives Matter. Aktivizam i razvitak društva u smjeru prihvaćanja "primarne su zadaće svih nas", a platforma je upravo prikaz društva u kojemu živimo, rekla je za CNN Vanessa Pappas, direktorica tvrtke u SAD-u.

Ono što je do jučer bilo samo "trendy" i zabavno, proširilo je tako važnu poruku. U hipu, brže od Twittera i Instagrama. TikTok odrasta, pred očima svijeta, napisi su brojnih svjetskih portala, a nitko se ne usudi proturječiti. Pa ni Donald Trump, čiji su skup u Tulsi 21. lipnja korisnici platforme bojkotirali. Namjerno su predali zahtjev za 19,000 karata, bez ikakve namjere da ga podrže, tako da se na kraju pojavilo svega 6,200 Trumpovih pristaša.

"Mislim da sam ja prodala tu dvoranu za 5 minuta", bocnula je nakon toga pjevačica Pink američkog predsjednika. I nije bila jedina, komentari su preplavili društvene mreže.

Više od dobro osmišljene psine, događaj je pokazao kako protestirati online itekako može imati utjecaja. Predsjednik koji iz dana u dan negira osnovna ljudska prava manjina i zatvara oči pred događajima proteklih tjedana, dobio je pljusku od strane korisnika naoko najnevinije platforme za zabavu. 

"TikTok predstavlja način da se izrazite. Taj je izraz često veseo, no proteklih tjedana naša zajednica prolazi kroz osobito teška vremena, puna sumnje, ljutnje i anksioznost. Mislim da su posljednji događaji svjedok tomu", kazala je Pappas.

Pa iako se na platformi i danas mogu pronaći snimke rasističkog sadržaja, a zajednice transrodnih osoba, kao i onih s poteškoćama u razvoju žalile su se da se njihova videa "zatrpavaju", iz tvrtke su odgovorili kako to nije u skladu s njihovim nastojanjima niti promiče ideje TikToka. 

Uostalom, bojkot skupa američkoga predsjednika samo je prva u nizu aktivističkih psina korisnika ove društvene mreže. Tek preostaje vidjeti na što su sve spremni ujedinjeni pripadnici generacije Z, čiji je pothvat pohvalila i Alexandria Ocasio-Cortez, američka demokratska političarka i aktivistica.

14. travanj 2024 15:17