Overlay
novi niz upozorenja

Tek smo se riješili retrogradnog Merkura, a na nebu se odigrava nova drama: što je to retrosjenka i čime nam prijeti? Imamo pet savjeta za preplašene

Foto Lynette Cook
8. studenog 2020. - 12:34

Taman ste odahnuli što je završilo razdoblje retrogradnog Merkura, znali ili ne što to zapravo podrazumijeva, a razumijemo vas jer stvarno zvuči nekako zloslutno, kad eto vam ga na: novi niz upozorenja. Nema predaha. Nakon razdoblje retrogradnog Merkura ušli smo u, hajde priznajte da nikad niste čuli za ovo, Merkurovu retrosjenku. Nismo sigurni jesmo li dobro preveli pojam Mercury Retroshade, ali recimo da jesmo. I što je sad taj retroshade, na kojeg nas upozoravaju gdje god kliknemo?   

Dakle, retrogradno razdoblje završilo je 3. studenog, no istog je trena počelo razdoblje Merkurove retrosjenke i potrajat će do 20. studenog. Što vas briga? Pa, upravo tako. Osim ako ste među onima koji kad u horoskopu pročitaju da im predstoji dan pun neugodnih iznenađenja nazovu na posao i kažu da su bolesni pa provedu dan u krevetu umjesto da naivno vrludaju okolo riskirajući tko zna kakve tragedije. Smijite se vi, ali mnogi su od nas barem do neke mjere takvi. Tragičari, u očekivanju najgoreg, petaju roge i pljuckaju čak i na sliku crne mačke.

Dakle, vratimo se mi toj retrosjenci i tome što bi ona trebala biti. 

I prije i poslije bilo kojeg retrogradnog razdoblja, postoji ono što astrolozi nazivaju retroshade ili period sjene. To obično traje oko dva tjedna prije i nakon stvarne planetarne retrogradnosti. Tijekom pred-razdoblja mogli bismo početi osjećati učinke retrogradnosti pa se to vrijeme smatra idealnim za dovršavanje svih potencijalno problematičnih poslova i situacija, prioje nego prava drama započne ulaskom u retrogradno razdoblje. Tijekom razdoblja nakon sjene, poput ovoga u koje smo upravo ušli, planet koje je bio retrogradan kreće se istim putem kojim se činilo da se kreće unatrag tijekom svoje retrogradnosti. Je li vam se već zavrtjelo u glavi od ovog objašnjenja?  

Pokušat ćemo pojednostavniti: planet, u ovom slučaju Merkur, se, u simboličnom smislu, naravno, vraća istim putem kojim je došao. Kao rezultat tog prividnog nebeskog vrludanja, možda ćemo doživjeti neke neugodne posljedice tek minule retrogradnosti ili ćemo se suočiti s lekcijama naučenim tijekom cijelog ludila koje je za nama. Osjetljivijima na nebeske igrokaze, ali i onima koji ih uopće nisu svjesni, ovo bi razdoblje moglo donijeti obilje epifanija, niz osvješćujućih zaključaka i zdravu dozu introspekcije nakon kojih će jasnije krenuti naprijed. Kažu astrolozi.

A da vidimo što nam donosi ova konkretna retrosjenka, tijekom koje bi sve ono što je retrogradni Merkur razbucao trebalo lagano sjesti na svoje mjesto, no ne bez određenih poteškoćica. Pitate li one koji su i više nego spremni davati savjete za ponašanje u skladu s kretanjem zvijezda, u narednom sjenovitom razdoblju trebali bismo (i dalje) biti na oprezu pri zaključivanju poslova, sklapanju ugovora i sličnim sudbonosnim radnjama. Bolje je mjeriti tri puta pa rezati, poslovica je to koja, prema savjetima kojima trenutno vrvi internet, sada (još) itekako vrijedi. 

Drugi je savjet: suzdržite se spletki i ogovaranja. Jasno, to je savjet kojeg bismo se i inače trebali držati, no kako je Merkur planet komunikacije, dok god mu se kretanje ne dovede u normalu, mogao bi nam omesti sposobnost ispravnog tumačenja informacija pa bismo lako mogli nasjesti na netočne glasine i ni krivi ni dužni upasti u skandale ili povući poteze zbog kojih ćemo kasnije zažaliti. Jednako tako, zbog Merkura komunikatora koji se u ovom razdoblju još uvijek ne ponaša kako bi nama odgovaralo, skloniji smo nehotičnom odavanje tajni s dalekosežnim negativnim posljedicama (priznajte, zapravo je ugodno sve svaliti na planete, umjesto na vlastitu predugu jezičinu).

Ah, evo još jednog detalja koji će tako dobro doći kao skuža svima koji jednostavno nisu u stanju svoje obaveze izvršiti na vrijeme: kako Merkur vlada osjećajem za "tajming", u razdoblju njegove retrosjene lako dolazi do neusklađenosti pa pomno skrojeni planovi propadaju zbog roga što jedan član tima svoje obavi u ponedjeljak, a drugi u petak. Izbjegnite retrokonfuziju i češće provjeravajte kako napreduju ostali članovi tima. Jasno, ovo se ne mora odnositi samo na višemilijuneks poslovne poteze nego i sasvim normalne, svakodnevne poslove nas običnih smrtnika poput planiranja rođendanske proslave, berbe maslina ili zajedničkog odlaska u kupovinu.

Retrosjena nam utječe i na ljubavne odnose. Kako je započela u Vagi, znaku partnerstva, a završit će u Škorpionu, znaku intimnosti, tumači se da bi ovo razdoblje moglo donijeti prilike za dramatične prekide i pomirenja. Što god da vas od toga zadesi, savjetuju nam astrolozi, promislite dvaput prije nego kažete ili učinite što god vas prilika tjera da kažete ili učinite, jer kasnije biste to mogli zažaliti. Pravite se kul. Izvucite se na retrosjenku.    

I peti savjet, za kraj. Kako se konačno završilo retrogradno razdoblje, sad je trenutak za promisliti o planovima koje ste kovali u rujnu, prije nego je počelo. Želite li još iste stvari? Težite li još istim ciljevima? S obzirom na sve navedeno, i u tom slučaju igrajte mudro, samo sve dobro razmotrite i ne donosite odluke. Kao što rekosmo, pravite se kul. Izvucite se na retrosjenku.    

20. travanj 2024 13:21