Overlay
Skrovite uvale

Nizozemka zaljubljena u Dalmaciju: našu je obalu tako temeljito istražila da sad drugima dijeli savjete, i nama je dala nekoliko odličnih

Foto The Nomad Life
15. kolovoza 2020. - 19:31

- Mislim da se ne možemo žaliti, pogotovo u usporedbi s nekim drugim europskim državama. No primjećujem da su turisti ponovno počeli otkazivati rezervacije, nadam se samo da će broj zaraženih početi opadati, a sve se vratiti na staro. Optimistična sam, uostalom, sigurno smo privukli određeni broj novih posjetitelja koji su došli baš zbog dobrog pristupa na početku pandemije, govori nam Romana Tomljanović, svestrana djevojka kojoj je turizam više od predmeta priče, on joj je - struka.

Romana je uz to, kao i mnogi na našoj obali, iznajmljivačica. Ali svoju je diplomu iz turističkog menadžmenta iskoristila i u svrhu promocije i edukacije, njeni su vodiči dostupni preko travel bloga The Nomad Life koji nas je i uputio na njenu adresu.

image
Vis
The Nomad Life

Našli smo je i na Instagramu, pod istim imenom, gdje je prati više od 10 tisuća ljudi. I otkrili da se iza profila koji oduševljava fotografijama ljepota Hrvatske krije - Nizozemka.

- Tijekom čitave godine živim u Nizozemskoj, gdje sam i rođena, a svega 4 mjeseca godišnje provedem u Senju, odakle mi je otac. Moja je majka Nizozemka, oca je upoznala na ljetovanju, a svake godine ljeto provodimo u rodnome mjestu moje obitelji s očeve strane, objašnjava nam simpatična Romana na engleskom, budući da joj hrvatski ipak nije materinji jezik.

Na ideju da pokrene blog, došla je, kaže nam, nakon što je jednog ljeta Hrvatsku obalu prvi put posjetio muž njene sestre. Nakon što im je Romana priuštila turu za pamćenje, nagovorio ju je da pokrene stranicu na kojoj će iste savjete, preporuke i tajne odati turistima koji prvi put stižu u Hrvatsku. 

Danas, dvije godine i 120 objava nakon, Romanin The Nomad Life privlači čitatelje, a njene fotografije inspiriraju i one mnogo dalje od granica Hrvatske. Na njenom se blogu nalaze praktični i korisni savjeti za one koji se pripremaju na putovanje, informacije o turističkim vodičkim turama, trajektima, prijevozu, ali izdvaja i korisne savjete, kao i svoje preporuke plaža, restorana i smještaja. Detaljnije vodiče izradila je dosad za Hvar i Vis, a dostupni su za prodaju na njenoj stranici, kao i onaj besplatni vodič kroz Istru koji nudi i vaučere za smještaj i ture po ovoj regiji.

Poduzetna Romana uz to je i iznajmljivačica obiteljskih apartmana u Senju, no putovanja su, kaže, njena strast. Nigdje, barem dosad, nije pronašla tako neiscrpnu inspiraciju kao unutar granica države svojih predaka. Hrvatska joj je obala, otkriva nam, najdraže mjesto na svijetu.

- Teško mi je izabrati, ali ako moram birati... Izdvojila bih Hvar, samo zato što ima sve! Pitoreskne plaže, prekrasne gradiće i toliko ugodnih restorana i barova s tako dobrim vinom, otkriva nam Romana svoj najdraži kutak na Jadranu.

- Nedavno sam posjetila i Vis prvi put i moram reći da mi je to jedno od najdražih mjesta koje sam dosad posjetila. Atmosfera na otoku je toliko drugačija od ostatka Hrvatske, toliko opuštena... Ostala bih tamo tjednima! Definitivno se vraćam, zaključuje naša sugovornica.

Koje biste mjesto preporučili nekome tko poželi ljetovati u Dalmaciji?

- Mislim da je ovo ljeto idealno za posjet Dubrovniku. Ne sjećam se da je bilo mirnije nego ovih dana. Svim ljubiteljima vina preporučila bih Pelješac, ali mislim da nitko ne bi trebao preskočiti ni Korčulu, Brač, Vis i Hvar... Teško je izabrati, smije se Romana koja je detaljno istražila našu obalu.

Kako svakog ljeta provede puna četiri mjeseca u Hrvatskoj, imala je vremena i napretek.

Biste li nam, za kraj, otkrili svoje prijedloge najljepših plaža u Dalmaciji?

- Pa, najprije, morala bih izdvojiti Dubovicu i Skalu na Hvaru. Oduševila me i Stiniva na Visu, ali i Proizd na Korčuli. Kad se radi o onima uz obalu, Punta Rata u Brelima i Pasjača blizu Dubrovnika mjesta su koja bih preporučila svakome.

19. travanj 2024 18:58