Overlay
opet u trendu

Treba li vam stilska inspiracija? Nadahnite se scenama iz kultnih filmova i serija 90-ih. Ove su kombinacije veliki jesenski hit

Piše Tea Sumić Miletić
2. listopada 2020. - 11:30

Devedesete su, u modnom smislu, i dalje itekako u trendu. Prošlih smo sezona kopirali stil mlade Gwyneth Paltrow i cura iz "Prijatelja", no ove je primjetan odmak prema grungeu, stoga nam Gwyneth, Rachel i Monica više nisu dovoljno nadahnuće. Treba nam nešto malo više edgy, pomalo opasno, jer, ako ste zavirili u aktualne kolekcije, nosit će se glomazne čizme, koža, oversized jakne i kaputi, komotni džemperi tamnih boja... kao da je netko poharao setove kultnih filmova i serija 90-ih (ali je preskočio "Prijatelje"). Stoga vam donosimo dozu stilske inspiracije, ravno iz filmskih i TV hitova te grungeom natopljene dekade.

1. Reality Bites

Winona Ryder i Janeane Garofalo, dvije cimerice zbunjene prelaskom iz mladenaštva u odraslu dob, njeguju potpuno različite stilove, no oba su nam cool. Winona balansira između slatkice u cvjetnim haljinama, kojima dozu grungea daju glomazne čizme, i totalne grungerice u izlizanim trapericama i prevelikim džemperima. Janeane se, pak, fura na pin-up, no u interpretaciji iz 90-ih.

2. My So Called Life

Nezaboravna priča o povuci-potegni ljubavi Angele Chase i Jordana Catalana. Angelu sanjivih očiju odglumila je Claire Danes, a fatalnog Catalana Jared Leto, oboje iz scene u scenu u tipičnim kombinacijama iz tog razdoblja: kariranim košuljama, majicama predugih rukava u kojima ruke misteriozno nestaju, širokom jeansu, combat čizmama i poluvisokim čizmama s vezicama...

3. Craft

Povučena cura Hannah, koju glumi Salma Blair, u novoj školi postaje dio čudne ekipe prijateljica predvođenih zastrašujućom Nancy (Fairuza Balk). U početku samo Fairuzin lik izgleda poput školarke odbjegle s nastave na death metal koncert, no kad cure počnu petljati s magijom, čak i parkama i tenisicama sklona Hannah usvoji nova pravila odijevanja: koža, minice, u struku vezane košulje i puno, puno nakita.

4. Empire Records

Ako vam je stil cura iz "Crafta" malo too much, ugledajte se na ekipu iz "Empire Recordsa". Glumačku postavu predvodi Liv Tyler pokazujući nam da i štreberske kombinacije poput plisirane minice i džempera mogu izgledati seksi i cool. Ostale cure u filmu ipak su sklonije malo rokerskijem izričaju pa ih najčešće vidimo u majicama, košuljama, jeansu i glomaznim čizmama.

5. Singles

Tražite li nadahnuće za grunge na malo romantičniji, ali ne presladak način, podsjetite se filma "Singles", o grupi dvadesetogodišnjaka iz Seattlea u ranim 90-ima. Karirane košulje, čizme, cvjetne haljine u paru s martensicama, jeans, koža... Sad ste već pohvatali glavne odrednice i kako ih iskombinirati, zar ne? 

26. travanj 2024 16:43