Overlay
vječni traper

Top pet jeans trendova za ovu jesen i zimu: jedan dominantni pao je u zaborav, a popularnost raste điru koji je većina zaobilazila u širokom luku

Piše Stil
Foto Bershka, Pull&Bear
20. studenog 2021. - 11:55

Često ponavljana rečenica, "Moda se uvijek vraća", doista je odnedavno svoju istinitost ponovo dokazala prizorima s ulica kojima se ponosno šeću djevojke u širim trapericama. Modeli tih svevremenskih hlača neodoljivo podsjećaju na sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća. Tada se s prostora bivše Jugoslavije odlazilo po jeans u Trst,  o čemu je snimljen i dokumentarni film u kojem o toj "tradiciji" svjedoče arhivske snimke i poznate osobe iz svijeta umjetnosti.

Na trenutke se čini da su današnje djevojke posegnule za najudaljenijim policama ormara svojih mama i baka te izvukle iz njih krojeve i duh prošlosti, uz poneku prilagodbu suvremenim trendovima.

Uske traperice godinama su bile "go-to" komad za svaku priliku i u raznim kombinacijama, ali u posljednje vrijeme na gradskoj su ih špici uvelike zamijenili klasičniji modeli, uključujući replike ležernih Levisica 501 i zvonarice u stilu sedamdesetih. Traperice su svakako baza outfita, komad od kojeg krećemo i koji upotpunjujemo drugim detaljima. Tako mogu biti dio opuštene dnevne kombinacije, ali i izbor za posao ili večernji izlazak. 

Pet istaknutih favorita za jesen 2021. godine donosimo u nastavku.

Patchwork

Poigrati se, prekrojiti, dodati ukras ili zakrpu oduvijek je bio način personaliziranja odjevnih predmeta, a pogotovo kad je u pitanju jeans. Sama riječ "patchwork" znači ručni rad u kojem se spajaju mali komadi tkanine različitih dezena, boja ili tekstura. Osim što su takve traperice odnedavno hit u trgovinama, daju i ideju kako samostalno preurediti stare komade i staviti ih u ponovnu upotrebu, čime je ispoštovan ekološki i ekonomski aspekt, a u strogo modnom pogledu, tako nastaju originalni i neponovljivi, sasvim autentični, odjevni predmeti.

image
Patchwork traperice
Pull N Bear

Traperice u patchwork izvedbi razigranim detaljima, uzorcima ili pak različitim nijansama jeansa svakako će privući pažnju i poglede prolaznika. Ovaj odjevni predmet bez sumnje će osvježiti i najtmurnije jesenske dane.

image
Patchwork traperice
Bershka

Ravna nogavica

Skinny traperice, koje su donedavno bile najprisutnije, naglašavaju figuru i ističu obline pa se u njima ponekad možemo osjećati preizloženo ili neudobno... Zato ih je zgodno zamjeniti udobnijim i šarmantnijim modelima. 

image
Traperice ravnoga kroja
Bershka

Stilovi trapera, prema riječima modne urednice i blogerice Alexandre Stedman, udaljavaju se od utegnutih silueta prema opuštenijim i voluminoznijim modelima. Traperice ravnog kroja jedan su od klasičnih modela koji nikad ne izlaze iz mode. Ovaj "unisex" kroj svaku ženstvenu kombinaciju obogaćuje dozom nonšalantnosti i ležernosti, podsjećajući na stil bezvremenskih francuskih ljepotica, poput Jane Birkin ili Francoise Hardy.

image
Traperice ravnoga kroja
Zara

Osobito su popularne ovakve traperice visokog struka, a ni one niskog struka više nisu preduboke, nego su tek malo spuštene na bokove. Ovaj model je relativno jednostavan i moguće ga je prilagoditi različitim stilovima, što mu omogućuje dug opstanak na listi poželjnih komada. Opušteni krojevi omogućujući da izgledate elegantno, ali i ležerno, te mogu izgledati jednako ženstveno s čizmama ili tenisicama.

Vrećaste traperice

Jesenski trend širokih traperica najbolje dokazuje da se i nerastezljiv, krut odjevni predmet može prilagoditi kako bi odgovarao aktivnom načinu života.

image
Vrećaste traperice
Stradivarius

Vrećaste traperice su ležerne i udobne, djeluju neformalno, ali, zahvaljujući čvrstom materijalu, ne i nemarno, zbog čega su privlačna alternativa izlasku u trenirci. Osiguravaju pokretljivost prilikom trčkaranja s jednog zadatka na drugi pa su prikladne za suočavanje s nizom dnevnih izazova, pri čemu najčešće sugeriraju neopterećen mladenački duh.

image
Vrećaste traperice
Zara

Mogu se kombinirati na niz načina, bilo u smjeru isticanja opuštenosti ili razigranosti, ili pak kao 'chic' zaokret elegantnijih kombinacija.

Trapez

Popularnost traperica s raskošnim nogavicama svakako je usponu ove jeseni pa ih već redovito viđamo na svakom koraku. Široke trapezaste nogavice uže su u gornjem dijelu, zbog čega naglašavaju i vizualno izdužuju bedra, a šireći se ispod koljena izdužuju i cijelu siluetu te su zaslužne za vitkiji dojam.

image
Trapez traperice
Zara

Uz cipele ili čizme na visoke pete još više oblikuju noge i cijelu figuru. 

image
Traperice blagi trapez
Replay

Popularne su u svim bojama, a tamno plave i indigo u jesenskim kombinacijama zgodna su alternativa svjetlijim hlačama koje smo viđali zadnjih godina. Odabirom tamnije nijanse ovoga kroja u kombinaciji s jesenskim nijansama stvara se svečaniji dojam pa su prikladnije za posjet događajima ili izlazak.

Bijele traperice

Mnogo je ljudi koji se klone bijelih traperica, najviše zbog straha od mrlja, koje u novije vrijeme predstavljaju prijetnju i ovom komadu odjeće, nekoć rezerviranom za radnike, pa zatim i za buntovne tinejdžere.

Bijeli jeans odstupa od te tradicije, postavljajući se kao uredni, urbani unuk klasičnih modrih traperica. Ovaj komad djeluje čisto i odmjereno, a sama činjenica da njihov vlasnik ne strahuje od mrlja, kao ni od pogleda prolaznika, odraz je samopouzdanja.

image
Široke bijele traperice
Bershka

Bijele su traperice, kao osvježavajuća varijacija na temu, ove jeseni zavladale modnim pistama i 'wish listama'. To se prije svega odnosi na modele širokih nogavica, a mnogi dizajneri smiono odgovaraju na izazov čistog bijelog platna, dodajući mu kontrastne komade i razigrane detalje.

image
Široke bijele traperice
Stradivarius

Pratite Stil i na Instagramu!

16. travanj 2024 23:27