Overlay
Isti efekt

Sprej za njegu kose možete napraviti i sami: recept je jednostavan, a frizura kao nakon kupanja u moru

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. srpnja 2020. - 15:16

U većoj ili manjoj mjeri svačija frizura treba posjet frizeru koji bi je doveo u red. Koliko god se u slobodno vrijeme voljeli kod kuće igrati škarama i bojama, preljevima i figarom, stručna ruka je ipak stručna ruka.

A kad nije, iz kojeg god razloga, zgodno uputiti se do obližnjeg salona, sasvim je dovoljno provesti opuštajuće popodne na plaži. Nema tog gubitka volumena ili sjaja koje jedno ili dva kupanja ne mogu riješiti. Povratak kući nakon toga i prolazno hvatanje vlastitog odraza u zrcalu zna djelovati i više nego povoljno na samopouzdanje...

Jer tanku kosu, beživotnu, kao i onu čije kovrče nisu sasvim definirane, more oblikuje dok se vi bezbrižno bućkate. Bez ijedne brige na svijetu, jer znate da ćete se oskoro diviti i valovima u vlastitoj kosi. 

Što je to tako čarobno u moru?

Odgovor je jednostavan. Sol. Malo toga daje kosi teksturu poput morske vode upravo zbog udjela soli koja unosi dozu krutosti u strukturu vlasi. No ne može sve biti idealno, pa stručnjaci upozoravaju kako ljetna uživanja nose sa sobom i pokoji nedostatak.

Dugotrajno kupanje i sunčanje, kažu, mogu u kombinaciji isisati svu vlagu iz kose i učiniti štetu vlasima, naročito ako vam kosa i inače naginje suhoj. 

Zato se za vrijeme boravka na plaži preporučuje kosu štititi šeširom, nanijeti faktor za zaštitu od sunca te ju ispirati kad je to moguće. Po povratku kući preporučuje se kosu oprati blagim šamponom i nahraniti maskom.

Ali naravno da, ljepote radi, ova pravila kršimo. Ipak, nema razloga za to, jer kod kuće možete izmiješati sprej od soli koji će vam podariti tako željenu teksturu, ali zahvaljujući jednom posebnom sastojku, kosu i njegovati dubinski, piše Mind Body Green.

Sastojci za njegujući "morski" sprej:

- 1/3 šalice vode

- 1 žlica soli

- 1 žlica gela aloe vere

- 1/2 žličice ulja jojobe ili argana

- 10 kapljica esencijalnog ulja po želji (lavanda, limun, naranča...)

Sve sastojke izmiješajte i premjestite u sprej bočicu. Nakon pranja, poprskajte kosu (ne pretjerujte jer bi mogla postati kruta) i pustite da se osuši na zraku. Zbog udjela ulja mješavina neće isušivati vlasi, a podarit će vam valove.

20. travanj 2024 15:11