Overlay
rješenja iz prirode

Sjajnu, gustu, dugu i zdravu kosu možete imati uz malu pomoć biljne vodice za ispiranje: donosimo tri jednostavna recepta, svakako ih isprobajte!

26. lipnja 2020. - 10:50

Kada već može prirodno, zašto onda prakticirati iti jedan drugi način, zar ne?

Sjajnoj, dugoj i zdravoj kosi malo koja žena može odoljeti, a izbor preparata koji nam nude brz i efikasan put do željenog rezultata zbilja je raznolik. U drogerijskoj ponudi tako ćete naći široku paletu proizvoda koji obećavaju izgled kose kao s reklame, a proporcionalno njihovoj cijeni, rastu i uvjerljiva obećanja.

No, kada je u pitanju briga za kosu, i sami smo do sada otkrili da sve što 'košta' ne mora nužno značiti i da vrijedi, a s druge strane, majka priroda nas nikada nije razočarala. Nakon raznih pakunga i kućnih verzija maski za kosu, u bespućima interneta otkrili smo i kako isprati kosu, s biljnim pojačanjem, te poraditi na njenom sjaju, boji i brzini rasta.

Instagram profil eat_alive_and_thrive otkrio nam je novu funkciju kadulje, a daljnjim istraživanjem saznali smo da ružmarin i ruža imaju još jednu zanimljivu osobinu. Pa, evo kako koristiti kadulju, ružmarin i ružu za njegu kose te što sve možete očekivati.

Kadulja

Biljna tekućina za ispiranje kose na bazi kadulje vašoj će kosi dati poseban sjaj, a pri tome će je i prirodno potamniti. Stoga, ako kojim slučajem imate svijetliju kosu, a ne želite prijeći u redove brineta, pripravak s kaduljom radije preskočite. 

Svim damama s tamnijim nijansama kose, tekućina od kadulje nahranit će vlasi, dati im dodatni sjaj, naglasiti njihovu boju, i najvažnije od svega, oživjeti suho vlasište i smanjiti svrbež, ako ga ima. 

Za pripremu tekućine od kadulje trebat će vam jedna srednja staklena posuda s poklopce, dvadesetak listića svježe kadulje i jabučni ocat. Preporuke su da se koristi jabučni ocat sa zamućenom tvari koja pluta na dnu boce octa, a koja je bogata prirodnim bjelančevinama, zdravim bakterijama i octenom kiselinom. U slučaju da umjesto svježe kadulje koristite suhu verziju, imajte na umu da će vam količinski trebati barem upola manje listića.

Staklenu posudu napunite listićima kadulje i jabučnim octom te ju zatvorenu čuvajte dva tjedna. Nakon dva tjedna, pripravak od kadulje je spreman za korištenje na kosi. Za jedno pranje, dovoljno je iskoristiti dvije do tri žlice pripravka, razvodnjene u zdjelici vode.

Na mokru kosu, nakon šamponiranja i ispiranja, nanesite tekućinu s kaduljom, masirajući tjeme i stavljajući vrhove kose u zdjelu s pripravkom. Postupak ponavljajte svako sljedeće pranje dok ne potrošite cijeli biljni pripravak.

Ružmarin

Za stimulaciju tjemena i poticanje bržeg rasta kose, tekućina pripremljena na bazi ružmarina čini se odličnim izborom. Ružmarin je također dobar izbor za suho tjeme sklono svrbežu, a dokazano pomaže kod problema s peruti. 

Za pripremu pripravka s ružmarinom, zagrijte oko jednu litru vode do vrenja te joj dodajte nekoliko grančica ružmarina. Temperaturu kuhanja smanjite na pola te ostavite ružmarin da se lagano kuha 20-30 minuta. Za to vrijeme, ružmarin će vaš dom ispuniti neodoljivim eteričnim mirisom.

Nakon što je ružmarin skuhan, ostavite ga da se prohladi te procijedite tekućinu u staklenu posudu s poklopcem. Na vlažnu kosu, nakon korištenja šampona i regeneratora, nanesite tekućinu s ružmarinom, od tjemena do vrhova vlasi, te ju dobro umasirajte. 

Pokretima prstiju na vlasištu, pojačat ćete djelovanje ružmarina i na prirodan način potaknuti cirkulaciju.

Rezultati izgledaju obećavajuće - duga, sjajna, zdrava kosa i tjeme bez osjećaja suhoće i svrbeža, pa jedva čekamo isprobati ovaj prirodan način njegovanja.

Ruža

Ružina vodica ima sličan pH kao i naše tjeme pa je odličan izbor za njegovanje vlasišta i kose. Ovaj pripravak djeluje protuupalno, a svojim ljekovitim prirodnim svojstvima može pomoći kod problema s peruti ili gljivičnim infekcijama. Uz to, odličan je i mirisni dodatak.

Za pripremu ružine vodice trebat će vam dvije šalice destilirane vode i jedna šalica svježih ružinih latica. Pokušajte pronaći ruže koje nisu bile izložene pesticidima ili nekim drugim štetnim kemikalijama, a ako niste sigurni u njihovu 'čistoću', latice temeljito isperite hladnom vodom. Berete li ih direktno iz svoga vrta, učinite to u jutarnjim satima kada su na njima još uvijek tragovi rose.

Destiliranu vodu prokuhajte, a nakon vrenja smanjite temperaturu i dodajte latice ruže. Na laganoj vatri, latice kuhajte nekih pola sata, a potom tekućinu ostavite da se hladi. Kroz čistu gazu ili cjedilo, ohlađenu tekućinu procijedite u staklenu posudu te je premjestite u hladnjak.

Tekućinu od ruže koristite za masiranje vlažnog vlasišta nakon pranja kose ili je koristite kao mirisni sprej dodatak za svoju kosu.

Imajte na umu da biste ovako pripremljenu tekućinu trebali potrošiti kroz tjedan dana.

16. travanj 2024 22:52