Overlay
Stilski šah mat

Šezdesete nikad ne izlaze iz mode! Pet komada odjeće inspiriranih nepogrešivim ukusom Beth Harmom iz Queens Gambita

Piše M. M.
Foto IMDB
3. prosinca 2020. - 11:23

Netflixova serija Damin gambit oborila je sve rekorde gledanosti, svaka kava, dok se kavu još moglo piti, imala je barem svojih pet minuta posvećenih glavnoj junakinji, šahistici Beth Harmon. Počeli smo razmišljati da počnemo igrati šah, pričali smo o ovisnostima, zamišljali kako je biti genije. A onda kada se prođu sve teme vezane za radnju serije, krenu duboki uzdasi zavisti zbog njene savršene odjeće!

Beth je u domu za nezbrinutu djecu imala samo jednu ili dvije bezlične oprave. Kad je usvojena njena obitelj nije baš velikodušno dijelila novac, pa je ona sa zavišću gledala školske kolegice koje su imale tipične suknje i haljine s početka 60-ih. Zato, kada je po prvi put osvojila šahovski turnir i dobila novčanu nagradu, prvo što je učinila nakon kupnje šahovske ploče bilo je nabavljanje nekoliko haljina koje su u  skladu s tadašnjom modom.

'O da, jako volim modu', odgovorila je Beth francuskoj manekenki koju je upoznala u New Yorku. A mi moramo potvrditi, o da Beth, i mi jako volimo tvoj stil.

On u cijelosti izgleda kao da ga je osmislila Muccia Prada. Od krojeva haljina i suknji do divnih cipelica, a čak i sama Beth sa svojom savršenom riđom kosom bi mogla vrlo lako biti lice Pradine kampanje. Naravno, većini nas to i nije od prevelike pomoći s obzirom na to da su nam takvi brendov ipak često nepristupačni.

Srećom 60-te, u kojima se odvija glavnina serije i njenog odraslog života, nisu nikada u potpunosti van mode tako da i sada možemo pronaći puno odjevnih komada koje bi ona mogla obući u High street ponudi. Do retro uzoraka koji dominiraju serijom možda je malo teže doći, ali i tu se s nešto više truda izlaskom van zone komfora može doći do pravih zgoditaka. Zagrebački vintage dućan Ulični ormar, ima svoju web stranicu, a kod njih ćete bez iznimke pronaći nešto za sebe u ovome stilu.

Donosimo pregled glavnih modnih lekcija koje nas je naučila Beth i prijedloge iz aktualne ponude kojima ćete ih najlakše usvojiti.

Marame

Svaka stilska epoha ima svoju maramu, bilo da se radi o 2000-tima i vezanjem tkanina oko struka od čega nam se danas malo zacrni pred očima, do 60-ih i njihovog korištenja kao ukrasa za kosu. Beth je u više prilika nosila maramu zavezanu oko glave kao obruč, a za njen inače monokromatski stil bile su pravo osvježenje i dodatno isticale predivnu frizuru.

image
Zara

Kaputi na kockice

U jednoj seansi komentiranja serije netko je rekao kako je nerealno da glavna junakinja u svakoj sceni ima skroz novu odjeću, posebno kapute. Prostrijeljen pogledom sa svih strana stola, nije nastavio, a poruka je bila jasna, ne igraj se s našom estetskom pornografijom! Svi njeni kaputi jednako su savršeni, ali posebno se ističu oni kockastog uzorka koji odlično pašu temi serije, šahu. Kostimografi se nisu ograničavali samo na crno bijele kocke pa smo viđali i zelene, crvene i ružičaste u kombinaciji uglavnom i dalje s bijelom ili crnom.

'Dolčevite'

Jedan od trendova koji ne moraju prigrliti samo žene. Kako bi svijet bio ljepše mjesto da muškarci počnu oblačiti odjeću nalik onoj iz 60-ih, a glavni komad svakako je džemper visokog ovratnika. Beth ih nosi u raznim bojama, a premda ih ne možemo dodirnuti pa da sa sigurnošću kažemo od kojeg su materijala, čini nam se da su od kašmira. Postblagdanska sniženja pravo su vrijeme za tu investiciju kad se kašmirska dolčevita može pronaći za par stotina kuna.

image
Arket

Kardigan s ovratnikom

Još otkako Beth nije bila razvila svoj savršeni stil, dok je išla u srednju školu nosila je veste s ovratnicima, a to je možda jedini odjevni predmet kojeg se nije odrekla ni u danima šahističke slave. High street brendovi trenutno imaju njihov veliki izbor, a možda ih možete pronaći zakopane negdje i u svom ormaru.

image
& Other Stories

Retro haljine

Bez obzira odlučite li se za vintage verziju ili modernu inačicu klasične haljine iz 60-ih, ona je uvijek nepogrešiv izbor. Posebno su zanimljive kada se nose u ludim, pomalo psihodeličnim bojama i uzorcima toga vremena, a ne treba napominjati da nas to na još jednoj razini podsjeća na Damin gambit.

19. travanj 2024 06:09