Overlay
shutterstock 478924417
Gumene čizme

Ove sezone glavni trend u obući okrenut je udobnosti: čizme zanimljive povijesti osvojile su modne piste, uskoro će high-street ponudu

Piše STIL
11. rujna 2020. - 10:25

Na prvu se može učiniti da farmeri i ljubitelji festivala neće imati puno toga zajedničkog, barem ne u modnom smislu. Povezuje ih ipak praktičnost koju nude gumene čizme. Njihova povijest zapravo je aristokratska. Lord Wellington (otuda skraćenica wellies) je u 19. stoljeću tražio od svog postolara da mu izradi lagane čizme nalik onima kakve je vidio kod njemačkih vojnika i u početku su bile namijenjene samo muškarcima.

Za žensku modu rijetko možemo reći da odgovara zahtjevima za udobnošću, ali ovogodišnji trend su upravo ove glomazne cipele, a uskoro ćete ih moći pronaći i u high-street ponudi.

Prada, Bottega Veneta, Chloe i Versace samo su neki od poznatih brendova na čijim revijama su se modeli prošetali u gumenim čizmama koje su dizajneri kombinirali čak i uz večernje haljine. Ova obuća je idealna za kišne dane, pogotovo provedene u seoskoj idili koja je inspirirala ultimativni trend sezone cottage-core.

Budući da su gradovi postali dosadna mjesta ispunjena restrikcijama, povratak s godišnjih odmora se nikad nije činio tmurnijim pa se zahvaljujući mogućnostima rada od kuće oni koji mogu zadržavaju na svojim seoskim imanjima i kućama te tim prizorima pune Instagram profile, čijoj su estetici pokleknuli i oni koji nemaju izbora nego ostati u gradu.

Čizme se, sve u maniri traganja za novim, ekološki prihvatljivijim modnim rješenjima, rade od recikliranih materijala, a u izbor boja je neograničen. Neki brendovi su nastavili s dizajniranjem klasičnijih modela crnih ili zagasitijih boja, npr. Versace, dok su Pradinoj kolekciji Wellington čizme dobile fluorescentne roza i zelene detalje ili su u cijelosti baby roza boje.

Pionir ove obuće Hunter također nudi šarolik izbor, za razliku od prvog tamnozelenog modela za žene, nastalog 1955. Onomad su nošene uglavnom u aristokratskim krugovima na seoskim ladanjima, a ponovno ih je popularizirala princeza Diana u osamdesetima, te nakon nje Kate Middleton relativno nedavno.

Ove godine trend se udaljio od kraljevske smjernosti i nosi se u najrazličitijim bojama i kombinacijama, čak i u večernjim izlascima.

25. listopad 2020 18:14