Overlay
Ekološki odobreno

Organske tkanine, etična proizvodnja i provjerena kvaliteta: sedam brendova održive mode u koje vrijedi investirati

Piše Stil
Foto Shutterstock
7. travnja 2021. - 13:14

Najvažniji trend koji biste trebali uvesti u svoj ormar ove, kao i svake sezone, definitivno je održivost. Kako znamo da je teško odoljeti brzoj modi i ponudi high street dućana, donosimo sedam brendova koji posluju u pravilu bez otpada i trude se smanjiti ugljični otisak. Osim toga, njihova proizvodnja je etična što znači da ne iskorištavaju radnike u tvornicama trećeg svijeta što se odražava i na kvalitetu njihovih proizvoda.

1. Omnes

Koristeći odgovorno proizvedene tkanine poput organskog pamuka i viskoze certificirane od strane Forest Stewardship Councila, londonska marka Omnes specijalizirala se cvjetne haljine s retro šarmom kao stvorene za proljeće.

2. Peregrine

Svi proizvodi Peregrine izrađeni su u obiteljskoj tvornici u Manchesteru. Klasična pletenina alpskog dizajna izrađene je od 100 posto britanske vune, dok su vjetrovke i kabanice napravljene od voštanog pamuka. Ako namjeravate planinariti ovog proljeća na vama ne treba biti ništa što vas odvaja od prirode, pa čak ni odjeća koju nosite.

3. Wawwa

Uniseks streetwear brend Wawwa kao stvoren je za one koji vole dječački stil. Počeli su proizvodnjom ​​organskih pamučnih majica kojima treba 91 posto manje vode da ih se napravi, a zatim na radost svih ljubitelja ulične mode svoju ponudu proširili i na druge reciklirane materijale pa tako sada rade raznu odjeću i modne dodatke.

4. Baukjen

Osim što idu u smjeru da u svojoj proizvodnji postanu pozitivni na ugljik, tj. da nemaju viškova CO2, Baukjen je također tvrtka koja posluje u potpunosti bez otpada. Ove sezone njihovom kolekcijom dominiraju jednostavni ženstveni krojevi haljina i bluza uz ekološki proizvedeni traper.

5. People Tree

People Tree je prva kompanija koja je nagrađena oznakom proizvoda Svjetske organizacije za pravičnu trgovinu, nastala je još 1991. kada održiva moda nije bila u trendu kao što je danas. Iz asortimana kompanije s drugom tradicijom ove sezone odaberite nježne printove ili indigo traper.

6. Eileen

Održiva marka nakita Eileen koristi samo reciklirano srebro i Fairmined zlato. Osim što koriste doslovno i preneseno plemenite materijale, pet posto svoje dobiti doniraju u humanitarne svrhe, a natpisi na njihovom nakitu namijenjeni su podršci i jačanju samopouzdanja.

7. Essen The Label

Marka obuće Essen stvara klasične, ali moderne dizajnirane kožne komade od gipkih balerinki i čizama Chelsea, do svečanijih sandala na visoku petu kao i sportskih cipela. S malim proizvodnim ciklusima radi smanjenja otpada, cipele se u Europi ručno izrađuju tradicionalnim zanatskim tehnikama.

16. travanj 2024 23:14