Overlay
Povijest američke mode

Nikad dosadnija Met Gala pod vodstvom generacije Z: gdje je nestala mladenačka hrabrost, inovativnost i kreativnost?

Piše Marija Mlačić
Foto Theo Wargo
14. rujna 2021. - 10:35

Met Gala se obično održava prvog ponedjeljka u svibnju, ali ove godine događaj je odgođen zbog koronavirusa pa se najvažnija modna večer odvila sinoć, usred njujorškog tjedna mode.

Svečanost je kao i obično proslava otvorenja najnovije izložbe Instituta za kostime, a ove godine naziv joj je "In America: A Lexicon of Fashion" te se 18. rujna otvara za javnost u Centru za kostime Anna Wintour.

Svake godine glavna urednica magazina Vogue odabire nekoliko osoba koje će uz nju biti domaćini događanju, a ove godine to su bili Billie Eilish, Timothée Chalamet, Naomi Osaka i Amanda Gorman. Svi četvero su se ove godine istakli izvanrednim uspjesima u svome području, a povezuje ih da su mlađi od 25 godina.

image
Billie Eilish 
Angela Weiss

Da nije tek riječ o slučajnosti već promišljenom triku kojim Anna Wintour želi popularizirati Vogue među mlađim čitateljima svjedoči i popis uzvanika na kojemu su se našli brojni Influenceri, Youtuberi i TikTokeri koji su za stolovima izmiješani sa slavnim dizajnerima, glumcima i drugim renomiranim osobama iz svijeta mode.

To pomlađivanje jednog od najvažnijih crvenih tepiha na svijetu, nije se odrazilo na njegovoj živosti ili kreativnosti pa smo imali prilike vidjeti jedan od najdosadnijih Met Balova zadnjih godina.

image
Rihanna i A$AP Rocky 
Theo Wargo

Tema je bila bogata američka modna povijest što uključuje širok dijapazon stilova iz kojeg su uzvanici mogli birati. Kao i obično Rihanna, po prvi put u društvu svog dečka repera ASAP Rockyja je imala jednu od najzanimljivijih kombinacija, a on joj je u potpunosti parirao.

image
 Kristen Stewart 
Angela Weiss

Pravi pobjednik sinoćnjeg događanja je Chanel. Kristen Stewart, Lily-Rose Depp i Margaret Qualley njihove su muze koje su uspjele na potpuno različite načine prikazati što je za njih taj američki stil na blago ironičan način. Stewart se referirala na rokabili 50-ih i ranih 60-ih. Depp je bez da se izgubi Chanelova esencija koketirala sa stilom ranih 2000-ih kakav ponajprije povezujemo s Paris Hilton, dok je Qualley odabrala nježnu viziju južnjačke djevojke spremne za debitantski bal.

image
Margaret Qualley
Mike Coppola
image
 Lily-Rose Depp 
Angela Weiss

Top modeli su još jednom zakazali i pokazali se dosadnima. Karlie Kloss i Gigi Hadid netko bi mogao reći da ponekad stvarno nije dovoljno biti zgodan i lijep jer će takvi biti gotovo svi oko njih. Step up your game!

image
 Gigi Hadid 
Angela Weiss

Kim Kardashian je izgledala jako zanimljivo u potpunosti prekrivena crnom tkaninom čak i preko lica čime je izazivala nelagodu i podsjetila na jedan mračniji aspekt američke povijesti, ali i suvremenosti. Njezina sestra Kendall Jenner zato se držala prokušane metode i izgledala je pristojno, u skladu s temom, ali ništa više od toga.

image
 Kim Kardashian 
Angela Weiss
image
Kendall Jenner 
Angela Weiss

S obzirom na velik broj mladih, mogli smo očekivati malo više hrabrosti i provokativnosti. Jedina koja je išla u tom smjeru je Cara Delevnigne, ali natpis na haljini koji poziva na odbacivanje patrijarhata u 2021. bismo mogli nazvati već polako i deplasiranim. 'Tax the Rich' Alexandre Ocasio Cortez jedina je poruka koju smo imali priliku pročitati, a svi su trebali poslati svoju.

image
Cara Delevingne
Angela Weiss

Za sve lookove pogledajte našu galeriju na vrhu.

19. travanj 2024 11:56