Overlay
kreativno

Najljepši facoli stižu iz Zadra! Od spontane ideje do modnog brenda: evo kako je Melanie pokrenula priču o predivnom accessoireu s daškom tradicije

Piše Matea Gugić
4. listopada 2021. - 09:23

Marame su se vratile u velikom stilu! Osim što ih viđamo kao savršeni dodatak zanimljivih modnih kombinacija raznih influencerica, za taj detalj koji savršeno upotpunjuje svakodnevni look sve se češće za njih odlučuju i "obične" djevojke. Ipak, nismo još naišli na neki hrvatski brend koji se bavi izradom ovog stoljećima popularnog odjevnog dodatka. Do sada. Njezino je ime Melanie Jane Damjanić (29) i početkom godine stvorila je "Facol design", zadarski brend za izradu prekrasnih marama. Melanie je, poput mnogih drugih kreativaca, prvi prošlogodišnji "lockdown" inspirirao i usmjerio baš tu gdje je danas. Ni na kraj pameti joj nije bilo da će dizajnirati marame.

– Sve je krenulo spontano. Oduvijek sam htjela raditi nešto sa strane, nešto kreativno jer me od malih nogu privlačila umjetnost. Tijekom studija medijskog dizajna sam slikala, raznim tehnikama, ali mi to nikad nije bilo "to". Osjećala sam da trebam pronaći nešto drugo, nešto što ne radi svatko. No, nisam znala što je to. Do trenutka kad sam stavila staru majčinu maramu na glavu. Iz fore – prepričava nam Melanie uz osmijeh početak priče o nastanku Facola.

– Sjedila sam tako s tom maramom na glavi i razmišljala u sebi kako je to dobra stvar i kako bih je mogla kupiti. I onda sam rekla sama sebi: ma zašto ja ne bih napravila svoju? Mogla bih otvoriti obrt i prodavati svoje marame! A kako će se zvati brend? Facol! Sav taj unutarnji monolog trajao je deset sekundi prije negoli sam svoju ideju svečano obznanila majci, koja me samo pogledala i komentirala kako će me i to, kao i sve dosad, brzo proći. No ja sam momentalno sjela za laptop i u pola sata stvorila logo, osmislila omot, pronašla proizvođača tkanine, tvrtku za print... Ništa me dotad nije toliko zaintrigiralo kao to – u jednom dahu govori Melanie, šaleći se kako je ta stara marama na glavi bila njezina Newtonova jabuka.

image
sd specijal
Zadar, 030921.
Melanie Jane Damjanic, mlada poduzetnica iz Zadra koja je osnovala Facol design koji se bavi izradom marama.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX
Jure Miskovic/Cropix

Čekala je nekoliko mjeseci, dok ne završi fakultet i zaposli se, kako bi krenula u realizaciju te svoje ideje. U siječnju ove godine stigao joj je prvi prototip.

– Kad sam uzela tu svoju prvu maramu u ruke, znala sam odmah da je to to. Nisam mogla vjerovati da sam iz prve dobila točno ono što sam zamišljala! Mojoj sreći nije bilo kraja – prepričava Melanie, te naglašava kako je cijeli proizvod, od ideje do izrade, "made in Croatia".

Nakon toga uslijedio "photoshooting" te otvaranje profila na društvenim mrežama.

image
facol design

– Moram zahvaliti svim prijateljima koji su mi pomogli u realizaciji svega ovoga. Još uvijek ne mogu vjerovati kakvi su dojmovi ljudi na moje marame! Nisam ni sanjala da ću izazvati tako pozitivne osjećaje – priznaje ova mlada dizajnerica, naglasivši kako se cijeli brend bazira na – ženama.

– Ženska silueta se provlači kroz svaki dizajn, jer je upravo žena u centru ovog projekta. Osim te ženske figure, cjelokupni se koncept bazira zapravo na "women supporting women" i na ženskom poduzetništvu. Po mom mišljenju, marame su i snaga i ženstvenost u jednom, cijela jedna povijest žena skriva se iza njih... – ističe Melanie, te dodaje kako je pri dizajniranju pazila na svaki detalj.

image
facol design

– Marame koje nalazimo u dućanima često do samog ruba imaju isti dezen, ja sam htjela to promijeniti. Osim što print ne ide do kraja, na jednoj strani je jedna boja, a na drugoj druga kako bi je žena mogla presložiti i prilagoditi svojoj odjevnoj kombinaciji – objašnjava Melanie.

Na svom profilu često svojim pratiteljicama pokazuje na koji sve način vezati maramu i kako je nositi. A vjerujte, kombinacija je bezbroj! Čak i na svog kućnog ljubimca možete staviti "matching" maramu! Za sada ima dvije veličine (45x45 te 70x70) i četiri dizajna marama koje su od finog poliestera. No uskoro slijedi linija od svile i satena.

– Cilj mi je imati prirodne materijale i dignut cijeli brend na još jednu višu razinu. Uostalom, tek sam počela, znam da je preda mnom još puno posla, ali veselim se – zaključila je ova simpatična Zadranka.

Neizostavan detalj

Facol – čakavski izraz za maramu koju su nosile naše bake. To je bio neizostavni dio dnevne rutine svake žene na selu ili otoku – vezati facol na glavu! Žene su svugdje išle s maramom – u grad, u polje, na misu, a za svaku prigodu imale su posebnu maramu. Postoje priče kako se vezivanjem marame moglo otkriti je li žena udana ili slobodna – mlade su je djevojke vezivale oko glave, a starije sprijeda, vezivajući je ispod brade.

Pratite Stil i na Instagramu!

30. studeni 2021 22:14