Overlay
Visoka moda

Deset najvećih trendova iz kolekcija za jesen i zimu koji neće trajati samo jednu sezonu: planirate li u kupovinu, dobro ih proučite!

Piše Marija Mlačić
11. listopada 2020. - 21:45

Modne kolekcije za jesen i zimu raznovrsnije su nego ikada prije. Baš kao ni u umjetnosti, ni u modi više nema nekog jedinstvenog Zeitgeista, duha ovog vremena. Dizajnerska kreativnost priječi ukalupljivanje, ali sada se prvi put doima kako ne znamo napraviti ni osnovnu razdjelnicu kakve su ove naše nove 20-e.

Žene na početku dvadesetog stoljeća poštovale su strogoću krojeva svoje odjeće, koja je simbolizirala građanski moral, da bi je u ludim 20-ima naglo odbacile i prepustile se kiču i raskoši. Drugi svjetski rat vratio je u modu jednostavne kostime ravnih linija i s odjeće izbrisao sve one šljokice i perje, da bi se ono opet vratilo krajem 60-ih zajedno sa šarenilom i opuštenim siluetama. Devedesete možemo promatrati kroz ikonu stila Carolyn Bessette Kennedy i već po njezinoj vjenčanici shvatiti koliko je jednostavnost bila na cijeni. Novo stoljeće sa sobom je opet donijelo dašak bohoa i evo nas u 2020., ali kakva je ona?

S jedne strane relativno novi modni brendovi, uglavnom oni koji su izlagali na njujorškom tjednu mode, kao npr. the Row ili Khaite, veličali su ljepotu jednostavnosti. Nikako ne možemo zbog toga reći da će nas najesen na ulicama dočekati samo taj stil. Modne revije obilovale su zlatnim materijalima, žarkim bojama i voluminoznim suknjama u stilu 80-ih resicama i šljokicama 20-ih. Ženstvenost se vratila u modu, promislimo, ali već u tijeku iste revije na pistu izlazi manekenka u odijelu kao posuđenom iz muškog ormara.

Mogli bismo reći da je jedino pravilo da sve prolazi! Nećemo se odlučiti između jednostavnosti i raskoši zato što ne moramo, poručuju nam modni velikani i moramo se s njima složiti. Odijevanje ovisno o raspoloženju, ne o trendu, trebalo bi biti svačiji cilj, a po novome, dok to činimo, i u trendu smo. Može li bolje?

Nemoguće je ipak bilo ne zamijetiti neke odrednice koje su se na pistama ponavljale, pa smo izdvojili 10 "trendova" za jesen bez obzira na negativne konotacije koje u vrijeme održivosti mode taj termin poprima. Nagledali smo se pletiva u svim mogućim kombinacijama i kariranog uzorka na komadima odjeće od glave do pete, ali da parafraziramo kultnu izjavu Mirande Priestly u filmu "Vrag nosi Pradu": Karirano za zimu? Revolucionarno. Zato smo se odlučili iznijeti donekle novitete, ali s mišlju da nisu pretjerano sezonski te da njihovom kupnjom ulažete u budućnost svog ormara.

RESICE

Već smo najavili da su se u veljači, netom prije "lockdowna", po Parizu, New Yorku, Milanu i Londonu ljuljale resice raznih boja, širina, dužina, a i zastupljenosti. Dok su kod Bottega Venete sporedno nadopunjavale kapute ili torbe, kod Givenchyja ukrašavale haljine, Diorova haljina sezone sačinjena je isključivo od njih, isto kao i Pradina haljina. Muccia Prada uparila ju je s muževnim sakoom aludirajući tako na svoju viziju moderne žene koja je spoj ženstvenosti i snage.

PREDIMENZIONIRANE JAKNE

Androgini stil popularan je iz sezone u sezonu, a ova je to samo potvrdila. Velike muške jakne zavladale su revijama bilo da se radi o sakoima koje su dizajneri često opasivali remenjem, naglašavajući kontrastno mali struk u odnosu na velika ramena, ili sportskim jaknama kakve smo vidjeli kod Louis Vuittona. Njihova djevojka nosi motociklističku i odjeću matadora, dominantno muških zanimacija, što joj dodaje na neovisnosti.

KOŽNI KAPUTI

Snima se 4. nastavak Matrixa, a dizajneri nas modno sele u ovu distopiju zahvaljujući dugim kožnim kaputima koje je bilo nemoguće ne uočiti jer su ih imali svi, Miu Miu, Burberry, Stella McCartney, Salvatore Ferragamo, Saint Laurent... Kožu nećemo nositi samo na vanjskoj odjeći, već je dominirala kao materijal odijela, hlača, košulja i suknji, a kombiniraju se komadi od iste boje, npr. konjaka, kod Fendija, ali i različitih boja, pa i tekstura – brušena i obična koža.

ODIJELA

Odijelo možda ne čini čovjeka, ali čini modno osviještenu ženu već nekoliko godina. U tom smislu ništa se nije promijenilo, a ako niste, savjetujemo vam da investirate u jedno ozbiljno odijelo. Uz uobičajene hlače, ovogodišnja odijela nerijetko se sastoje od sakoa i suknje. Uska midi suknja više nije jedini izbor, u modu se vraćaju odijela sa zvonolikom ili plisiranom suknjom od teških materijala, kakve su se nosile 40-ih, dok ih nisu zamijenile seksepilnije i uže verzije 50-ih.

UPEČATLJIVI RUKAVI

Bez obzira volite li više osamdesete ili ste obožavateljica renesanse, pa i ako težite jednostavnosti u svom modnom izričaju, definitivno najveći trend sezone su veliki i upečatljivi rukavi. Čak i minimalisti kao Jil Sander napravili su kolekcije u kojima dominiraju napuhani rukavi, a isticat će se u svim prilikama: u teksaškom salonu kao kod Chloe i Vivienne Westwood ili sakralnom događanju kod Chanela.

KARDIGANI

Prošle sezone u modu se vratilo nošenje pletiva preko pletiva, a sve influencerice na društvenim mrežama objavljivale su fotografije ležernijih kombinacija kojima su dominirali kardigani. Kako moda i trendovi cirkuliraju ne samo odozgo, već i obrnuto, dokazala je ova sezona u kojoj su dizajneri osluhnuli što se događa na ulici i unijeli to u svoje kolekcije. Kardigani se nose uz suknje, traperice, na uske suknje, ali look sezone bio je Jacquemusov minijaturni kardigan koji je na reviji nosila plus size manekenka Jill Kortleve.

PRIPIJENE HALJINE

U svojoj paralelnom svemiru egzistira trend koji obožavaju Instagram influencerice, minimalizam i u tom svijetu apsolutni hit ove sezone bit će pripijene haljine najčešće od pletiva, ali ne samo od njega. Za razliku od inačice kakvu nose Kar-Jennerice, ova haljina jest pripijena velikim dijelom, ali isto tako djelomično i opušteno leprša, zatvorena je, a njezina karta seksepila je u silueti. Budi jake uspomene na devedesete, kada su vladale ravne linije i monokromni izbor boja kakve su uglavnom i ove haljine.

CRVENE HALJINE

Inspiraciju za crvenu haljinu može se pronaći od najdavnijih zabilježenih dana kao i u nedavnoj prošlosti. Najupečatljiviji primjer je pojavljivanje Nicole Kidman na Oscaru 2007. u Balenciaga crvenoj haljini, koju su nakon toga htjeli imati svi. Trinaest godina poslije opet je svi žele, a prvo mjesto u eleganciji mora pripasti pioniru ovog komada odjeće koji radi neovisno o diktatu trendova, Valentinu. Međutim ove godine je neočekivano velik broj dizajnera prionuo na isti zadatak: kreirati savršenu crvenu haljinu. Najuspješniji su bili Rodarte, Roland Mouret i Giambattista Valli.

MATERIJALI ZA NAMJEŠTAJ

Godina 2020. nas je natjerala da naučimo što više boraviti doma pa nije čudno da su dizajneri inspiraciju za ovogodišnje kolekcije pronašli u kućnim materijalima. Starinski zastori, tapeti, bakine deke, kauči, svi imaju zajedničko da su napravljeni od materijala koji su nam postali pomalo smiješni, ali čini se da ćemo ih se morati naučiti gledati i izvan kuće jer su modeli prodefilirali u njima na pistama Marnija, Erdema, Fendija... Ovo je jedini trend koji ističemo a za koji postoji opravdana sumnja u njegovu trajnost, ali s obzirom na okolnosti, odlučili smo ga spomenuti.

KARIRANO

Karirano je karakterističan uzorak za jesenske, posebno zimske kolekcije. Ove sezone ipak je napravljeno i nekoliko varijacija na temu. Miu Miu, Pradina sestrinska modna kuća prikazala je karirane kombinezone pripijene uz tijelo u kombinaciji s kardiganima od istog materijala, look koji je inspiriran sportskim i party 80-tima. Modeli Burrberya, prepoznatljivog upravo po ovom uzorku, isto su ga nosile svugdje, košulja, hlače i baloner ili kaput napravljeni su od istog materijala tako da se čini da je karirano od glave do pete jedan od trendova sezone. Posebno se istakla i Guccijeva suknja u škotskom rustikalnom stilu.

Cipele

Osim jahačkih, ove sezone pistama su prošetale i glomazne, neuglađene čizme. Versace je napravio najistaknutiji model "ružnih" i velikih gumenih čizama za kišu, kombiniraju se sa svim, pa i večernjim haljinama, a čak i među štiklama dominira ovaj trend. 

Topli tonovi

Boja sezone definitivno je crvena, a slijede je narančasta i boja konjaka. Pri odabiru ključnih komada sezone nećete pogriješiti ako zamislite sve nijanse jesenskog lišća.

‘Zgužvane torbice‘

Njapopularnije torbice bit će one koje se nose u ruci kakve je u modu uveo brend Bottega Veneta. Male ili velike nemaju naramenice i bez obzira na materijal, nabiru se što posebno efektno izgleda kod kožnih.

07. svibanj 2024 01:44