Overlay
Kad se dogodi...

A što kada usne izgore na suncu? Imamo par spasonosnih rješenja za ovaj bolan problem, a i savjet za primijeniti na plaži

Piše Stil
Foto Shutterstock
21. kolovoza 2020. - 13:24

Tko je proživio agoniju usana izgorjelih na suncu, zna o čemu govorimo. Bolan je to i vrlo neugodan problem zbog kojeg proklinjete trenutak neopreznog nanošenja zaštitnog faktora i neodgovornog izležavanja na suncu.

Natečene, crvene, peckave i vrlo bolne na dodir, usne izgorjele na suncu mogu vas danima mučiti čineći vrlo neugodnim svaki proces pokušaja jedenja i pijenja. Umivanje također nije ugodno iako biste očekivali da hladna voda pomaže. Naprotiv, ovaj proces može samo dodatno isušiti usne čija se barijera ionako sprema za ljuštenje.

Što poduzeti?

Najpreporučljivije je, kada je to moguće, izbjegavati izlaganje kože lica najjačemu suncu. Ukoliko ste se odlučili osušiti prirodno na plaži, pod sunčevim zrakama, pokušajte prekriti lice šeširom, a nakon toga potražite zaštitu hlada. Napomena - šešir vas možda štiti, ali to ne znači da ne morate nanijeti zaštitni faktor na lice i kosu.

Kad su vlasi u pitanju, postoje specijalizirani proizvodi u spreju namijenjeni njezi kose ljeti. No isto tako, postoje i balzami za usne sa zaštitnim faktorom koje dermatolozi, upravo iz razloga što često preskačemo usne prilikom nanošenja zaštitnog faktora na lice, preporučuju.

Možda vam se čini kao bacanje novca, no nije tako. Balzami ne samo da hidratiziraju usne, već oni sa zaštitnim faktorom njeguju ovo nježno područje i štite ga od UV zraka. No, pažnja, hidratacija ne znači i zaštitu. Običan balzam možda je poželjan u svako drugo vrijeme, ali na plaži vam i ne pomaže mnogo.

Problematični su samo zbog toga što se na temperaturama od +35 u hladu pretvaraju u stanje gotovo tekuće. Zato je bolje premjestiti ih u teglice ili pak nanijeti kremu sa SPF faktorom preko usana. Možda ne izgleda najbolje, ali obavlja posao... Ukoliko ustrajete u jednom praktičnom balzamu, čuvajte ga u hladnjaku i izvadite prije nego se uputite na plažu. Uz zaštitu će vas i ugodno rashladiti.

A što ako su usne već izgorjele?

Ukoliko su vam se na usnama pojavili mjehuri nastali kao nuspojava opekotine, vrlo je važno da ih ne dirate. Pomaže tanak sloj njegujuće masti, jogurta ili aloe vere - sve ove "preparate" držite u hladnjaku prije korištenja. Period u kojima bi mjehuri trebali splasnuti traje od 3 do 5 dana, piše Rafinery29.

Možete njegovati područje i ručnikom natopljenim u hladnome mlijeku s nižim udjelom masti. Obloge pritisnite na usne u periodu od oko 15 minuta pa napravite pauzu.

Dok traje aktivna faza opekotine izbjegavajte ulja i iritanse - zaboravite na kreme s retinolom, AHA i BHA kiselinama i proizvode za usne koji sadrže mentu. I ne gulite kožu! Kada bude spremna za regeneraciju, proces će otpočeti sama, a nova koža nadomjestiti staru.

28. travanj 2024 09:33