Ove prazničke sezone imali smo priliku vidjeti na Instagramu velik broj recepata za ukusne kolače i druga blagdanska jela, a jedan od njih je za Angelicu koju se može naći i pod nazivom Star Bread. Jelo je idealno jer će se svidjeti ljubiteljima tradicije kao i onima koji vole isprobavati nove stvari. Ako se odlučite pokušati je napraviti sigurno ćete impresionirati svoje ukućane jer kolač, kao i slana verzija izgledaju kao da su izašle iz ruku pravoga majstora.
SLATKA VARIJANTA
Sastojci:
KVASAC:
135 g glatkog brašna
1 kockica kvasca ili 5 g suhog kvasca
1 dl mlijeka (ili vode zagrijane na 75°)
1 žličica šećera
TIJESTO:
20 dag glatkog i 20 oštrog brašna
8 dag šećera
1 žličica cimeta
3 žumanjka
12,5 dag omekšalog maslaca
1 dl mlijeka i 1/2 dl vode
NADJEV:
dvije šake očišćenih višanja
šaka sušenih marelica (isjeckati)
šaka grožđica (namočiti ih u rum)
10 dag grubo sjeckanih badema
10 dag grubo sjeckane čokolade
POSIP/PREMAZ:
šećer u prahu ili šećer u prahu/limunov sok/1 bjelanjak
Priprema:
Kvasac s brašnom i šećerom dignite u malo mlakog mlijeka ili tople vode. Sve sastojke za tijesto pomiješajte u zdjeli, dodajte uzdignuti kvasac i mikserom ili kuhačom brzo tucite kako biste dobili kompaktno tijesto. Ostavite da se diže.
Kad je udvostručilo volumen, tanko ga razvaljajte u veliki pravokutnik. Pospite ga svim sastojcima za nadjev i lijepo ih rasporedite.
Nadjeveno tijesto zamotajte u čvrstu dugačku roladu i prenesite je na papir za pečenje.
Razrežite roladu oštrim nožem po sredini i oblikujte vijenac. Ako vam koji komadić voća izleti van, lagano ga utisnite nazad.
Ostavite vijenac da se diže oko pola sata do 45 minuta. Stavite ga na pleh i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata do 45 min, na 180°C.
Angelicu pospite šećerom u prahu ili premažite limunovim premazom.
SAVJET:
Višnje ili marelice možete zamijeniti arancinima, orasima, pekmezom, marmeladom...Slatka verzijaPRIPREMA:
SLANA VARIJANTA
Sastojci
KVASAC:
135 g glatkog brašna
1 kockica kvasca ili 5 g suhog kvasca
1 dl mlijeka (ili vode zagrijane
na 75°)
1 žličica šećera
TIJESTO:
400 g brašna
120 ml toplog mlijeka
1 jaje
1 žličica morske soli
120 g maslaca sobne temperature
3 žličice ribanog parmezana
NADJEV:
razne vrste suhomesnatih proizvoda (pršut, panceta, kobasica, buđola, šunka...),
pesto, sir..
Priprema:
U odvojenoj zdjeli zamiješajte kvasac i ostavite da naraste 30-ak minuta.
U drugu zdjelu stavite prosijano brašno, napravite udubljenje i dodajte sve ostale sastojke, potom i kvasac. Dobro izmiješajte rukama i zamijesite homogeno tijesto. Ostavite ga sat vremena na toplom da naraste.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite tijesto u oblik pravokutnika, pa po njegovoj cijeloj površini složite suhomesnate proizvode (pršut, pancetu, kobasicu, buđolu, šunku...) i zavijte u rolat.
Rolat rasijecite oštrim nožem po sredini, s oba kraja, i oblikujte vijenac, motajući ga tako da razrezani krajevi vire prema van.
Vijenac položite u pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite pola sata do 45 minuta na sobnoj temperaturi. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, neka se dobro zagrije. Vijenac prije pečenja pospite ribanim parmezanom. Pecite 25 minuta.