Jeste li u djetinjstvu voljeli piti bijelu kavu? Ne onu u kojoj sad povremeno uživate kad ste popili previše espressa, macchiata ili kava s milijekom, mislimo na onaj napitak koji je nekoć bio sastavni dio doručka kod kuće - a često i u vrtiću ili školi. U toj kavi, naravno, nije bilo ni arabice ni robuste, jer pripremala se od korijena biljke cikorije. Ista se kava i danas nudi u trgovinama pod brendovima Bianka i Divka, a moguće je da ćete je pronaći i pod nekim drugim imenom u sklopu robnih marki trgovine koju posjećujete. Nostalgija za okusom iz djetinjstva nekima će biti dovoljan razlog za još jednom se vratiti tom dobro poznatom napitku, a za one kojima treba malo nagovaranja pripremili smo par podataka koji su nam, priznajemo, do sad bili nepoznati.
Za početak, cikorija je biljka ljubičastih cvjetova iz porodice maslačaka, a kava od cikorije dobiva se prženjem i mljevenjem korijena koji se potom kratko kuha u kipućoj vodi kako bi se razvio okus koji se često opisuje kao blago zemljani i orašast. Iako povijest kave od cikorije nije sasvim jasna, vjeruje se da je nastala 1800-ih u Francuskoj tijekom nestašice kave, a popularnost joj je rasla u svakom razdoblju borbe s nestašicom...
No to nam je manje bitno. Ono što je važnije je da je korijen cikorije dobar izvor inulina, vrste prebiotičkih vlakana koja mogu pomoći u mršavljenju i poboljšati zdravlje crijeva. Zahvaljujući inulinu, ispijanje kave od cikorije može pospješiti razmnožavanje korisnih bakterija u crijevima i sniziti količinu šećera u krvi. Osim toga cikorija sadrži malo mangana i vitamina B6, bitnih sa zdravlje mozga. Upitno je, doduše, koliko ćete mangana i vitamina B6 unijeti samo jednom šalicom bijele kave, ali ako vam ispijanje ovog napitka uđe u naviku...
Pored spomenutog, neka su istraživanja pokazala da cikorija može poboljšati rad crijeva i smanjiti zatvor, dok su druge studije, provedene na životinjama, pokazale kako korijen cikorije može smanjiti markere upale.
Vjerujemo da je ovo sasvim dovoljno razloga za skuhati kavu od cikorije. A sad nas ispričajte, upravo nam vrije voda...
Zdravi Vanilla late
Sastojci:
2 žličice korijena cikorije
2 žličice zaslađivača po izboru
1 dl vode
2 dl mlijeka po izboru
par kapi arome vanilije
Zagrijte vodu u lončiću do vrenja. Dodajte korijen cikorije i zaslađivač po izboru. Zagrijte do vrenja. Ulijte u šalicu.
Zagrijte mlijeko, dodajte mu aromu vanilije i po želji ga zapjenite pjenjačem ili uz pomoć pare na aparatu za espresso. ulijte u šalicu i ukrasite vrh s malo cimeta ili čokolade u prahu.