Overlay
sočne bobice

Volite li kupine? Imamo recept za starinski, ‘brzinski‘ i vrlo jednostavan desert, kao stvoren za ljeto u Dalmaciji

Foto Shutterstock
24. kolovoza 2020. - 16:40

Jeste li ovog ljeta stigli napraviti koji desert s kupinama?

Kako to mislite 'niste'? Ako vam je isprika vrijeme, imamo rješenje, recept koji donosimo u nastavku uistinu je 'brzinski'. Ako vam je 'skuža' štednja, imamo postpuno isto rješenje, jer ovaj je recept uistinu štedljiv.

A ako vam je razlog  što si uskraćujete slastice s kupinama nedostatak sastojaka, ne brinite, ovaj recept je starinski i ne zahtijeva ništa  'fensi'. Usudimo se zaključiti da je idealan za situacije u kojima vam samoposluga baš i nije 'ispred nosa' niti se može pohvaliti bogatom ponudom, no zato kupine rastu u izobilju, a u takvoj su se situaciji našli mnogi koji ljeto provode u Dalmaciji...

E sad se vjerojatno pitate kakav to recept imamo. Riječ je o starom talijanskom kolaču, fritulicama od kupina, zvanom frittelle di mori, čija je posebnost da se radi od starog kruha. Iznenađeni? Čekajte tek dok ga probate.

Evo recepta za štedljiv i jednostavan desert, od kojeg vas dijeli tek dvadesetak minuta. Pod uvjetom da ste već ubrali kupine, naravno.

Fritulice s kupinama

200 grama starog kruha

500-600 mililitara punomasnog mlijeka

100 grama smeđeg šećera

2 jaja

130 grama brašna

200 grama kupina

naribana korica 1 limuna 

šećer u prahu

ulje za prženje

Kruh natrgajte na komade i prelijte vrelim mlijekom. Promiješajte vilicom i ostavite da omekša, nekih 5-10 minuta. Po potrebi dodajte još mlijeka. Ako se kruh previše namoči, malo ga ocijedite prije nego ćete ga prebaciti u zdjelu.

Dodajte mu šećer, lagano tučena jaja, limunovu koricu i na kraju brašno. Dobro promiješajte, a zatim dodajte dobro oprane i osušene kupine.

Zagrijte ulje u velikoj, širokoj tavi, a kad dmu temperatura osegne oko 180-190 ° C, počnite pržiti fritulice stavljajući u tavu žlicu po žlicu smjese.

Pecite ih po 6-7 odjednom, ovisno o veličini posude, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Izvadite ih šupljikavom žlicom, položite na tanjur obložen upijajućim papirom. Ostavite da se ohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

 

20. travanj 2024 11:03