Overlay
ideja za ručak

Ukusno, toplo i na žlicu: varivo od leće nikad nije bilo ovako ukusno, a tajna je u - mesnim okruglicama! Napravite punu teću i guštajte dva dana

Piše Stil
Foto Shutterstock
9. prosinca 2020. - 11:39

Varivo od leće jedna je od glavnih stavki zimskog jelovnika, a ono što kod njega volimo je što je vrlo ukusno i zasitno. Osim toga, može se skuhati na tako puno načina... S kobacisama, s pancetom, s krumpiro ili rižom, "jušno" ili toliko gusto da može poslužiti kao prilog - mogućnosti je uistinu bezbroj. JEdna od manje poznatih je varivo od leće s mesnim okruglicama, koje mu daju jako lijepi okus i čine ga još "kripnijim".

Varivo od leće s mesnim okruglicama

Sastojci:

450 grama mljevenog mesa

po 1/2 žlice harisse, mljevenog kima i cimeta

2 žlice maslinova ulja

1 veliki žuti luk

2 velika češnja češnjaka

1 mrkva

100 grama leće

koncentrat rajčice

sol, papar

Priprema:

Pomiješajte meso s harissom, soli, paprom te polovicom sitno nasjeckanoga žutog luka. Oblikujte kuglice pa ih kratko ispecite na tavi.

Za to vrijeme zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu luk i mrkvu te pirjajte, često miješajući, dok luk ne postane proziran.

Dodajte češnjak, kim i cimet te kuhajte uz neprestano miješanje dok ne zamiriše.

Po želji dodajte još harisse te ubacite leću i koncentrat rajčice.

Miješajte da se koncentrat rajčice malo zapeče pa dolijte vode ili juhe. Kad je leća napola skuhana, dodajte i mesne okruglice pa smanjite vatru. Neka vrijucka dok se leća ne skuha. 

15. travanj 2024 11:38