Overlay
ideja za ručak

Toplo, na žlicu i brzo gotovo (a nije ni skupo): imamo recept koji će vam uljepšati kišni jesenski dan, nama je ovakva piletina baš savršena

Piše Tea Sumić Miletić
25. rujna 2020. - 13:24

Primiče se vrijeme ručka, a kad je vrijeme ovakvo kakvo je danas, ne dolaze u obzir lagane salatice ni bljedunjave juhice. Treba nam nešto kripno, toplo i na žlicu. Po mogućnosti sezonski, jer najzdravije je jesti u skladu sa 'štađunom'.

Problem je u tome što takva jela, uključuju li meso, najčešće nisu baš jeftina, a u pravilu nisu ni baš brzo gotova. A kad uletimo u kuću gladni treba nam baš nešto za čas spremno za jelo, zar ne.

Imamo rješenje svih spomenutih problema (osim lošeg vremena) i zove se piletina s gljivama i špinatom u kremastom umaku i gotova je za manje od pola sata. Ne vjerujete nam? Pokušajte! A tada ćete nam biti dvostruko zahvalni jer je i jako ukusna.

Da ne duljimo, evo recepta.

Piletina s gljivama i špinatom u kremastom umaku

oko pola kilograma pilećih zabataka

100 mililitara bijelog vina

200-300 grama špinata (poslužit će i zamrznuti)

250 grama gljiva po izboru

200 mililitara vrhnja za kuhanje

režanj češnjaka

začinsko bilje (preporučujemo timijan i peršin)

žličica maslaca

Zabatke zarežite do kosti pa ih raširite, kako bi se brže skuhali. 

Prepecite piletinu na maslacu sa svih strana da uhvati boju, dodajte joj sjeckani češnjak pa nakon pola minute i gljive. Dobro promiješajte. Pričekajte da ishlapi voda koju će pustiti gljive pa dodajte vino.

Kad vino ispari, dodajte špinat. Posolite i poklopite da i on pusti vodu. Kad je tekućina ishlapila, dolijte vode i kuhajte poklopljeno dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još vode, a ako želite možete joj dodati kocku za juhu ili je zamijeniti temeljcem.

Nakon 15-ak minuta dodajte vrhnje i začine, provjerite je li meso gotovo te ako je, poslužite.

Polsužite s tostiranim kruhom ili rižom.

 

24. travanj 2024 07:38