Ove su nam se godine poklopili kalendarski i meteorološki početak jeseni. Neka se s njima poklopi i kulinarski! Ne čekajte listopad za isprobati nove jesenske recepte ili za povratak starima, dobro poznatima, do kojih vam baš i nije bilo stalo dok su trajali topliji dani.
Dolazak jeseni mnoge je, sudeći po podacima s Googlea, nadahnuo na potragu za sezonskim receptima, a među najpretraženijima su jesenske juhe. A u topu 5 tih najpretraživanijih juha je, očekivano, juha od tikve i to u čak dvije varijante - od butternut tikve i od 'prave' tikve, onakve od koje se za Noć vještica izrađuju jezive lanterne.
Nije neko iznenađenje da se među tim juhama našla i juha od krumpira i to u svojoj 'najkripnijoj' varijanti, sa sirom. U top 5 su ušle i dvije u nas manje poznate juhe, 'cheeseburger juha' i juha koju nazivaju albodingas.
Zadržimo se na časak na cheeseburger juhi. Ne možemo ne komentirati kako je to prije neka vrsta gulaša nego juha. Sadrži mljeveno meso, korjenasto povrće, krumpir i kiselo vrhnje, a preko svega toga ide još i naribani sir. Nakon takve juhe uistinu vam ne treba 'secondo piatto'. Ako ste slučajno zaintrigirani, recept pročitajte u nastavku.
Meksička albodingas juha zbog bogatstva sastojaka također bi mogla poslužiti kao glavno jelo. I ona sadrži mljeveno meso, no u obliku okruglica, obilje povrća te uz to još i rižu. Čini li vam se da bi vam baš dobro prijalo nešto slično, recept potražite na kraju članka. Jer ćemo početi ispočetka.
Juhu od buče i djeca znaju napraviti, a razlika u receptima između dvije gore spomenute je u tome što se za juhu od butternut tikve povrće lagano prodinsta, dok se za onu od bundeve povrće najprije ispeče u pećnici pa se 'okrene' na nekoj vrsti luka. U oba slučaja slijedi podlivanje tekućinom i kuhanje a potom blendanje. I to je to.
Idemo stoga radije zapisati recept za jesensku juhu od krumpira, vrlo kremastu i punu perpržene slanine (mljac), a u nastavku, kako smo obećali, možete pročitati i kako se rade cheeseburger i albodingas juha.
Juha od krumpira
800 grama krumpira
2 žlice maslaca
1 luk
1 režanj češnjaka
1 korijen peršina
1/4 korijena celera
pola litre temeljca
2-3 žlice kiselog vrhnja
nekoliko ploškica slanine
začini po želji (preporučujemo vlasac, peršin i timijan)
sol, papar
Na maslacu prepržite luk, celer, peršin i češnjak. Dodajte krumpir.
Dinstajte uz miješanje pa podlijte tekućinom. Kuhajte dok povrće ne omekša, a tada izblendajte.
Začinite i dodajte vrhnje pa pospite izmrvljenom preprženom slaninom.
Cheeseburger juha
pola kilograma mljevene govedine
3/4 šalice nasjeckanog luka
3/4 šalice isjeckane mrkve
3/4 šalice celera narezanog na kockice
pola žlice bosiljka
1 žlica peršina
4 šalice oguljenog i na kockice narezanog krumpira
4 žlice maslaca
1 litra pileće juhe
3-4 žlice brašna
2 šalice sira cheddar
pola litre mlijeka
3/4 žličice soli
1/2 žličice papra
3-4 žlice kiselog vrhnja
Mljeveno meso zažutite, kad uhvati boju ocijedite i stavite sa strane. U istom loncu na 1 žlici maslaca prodinstajte luk, isjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte dok ne omekša pa dodajte začine, temeljac, krumpir i meso.
Kad zavrije smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Posebno pripremite zapršku od preostalog maslaca i brašna. Dodajte je juhi i pustite da zavrije pa kuhajte 2 minute.
Smanjite vatru na najnižu temperaturu pa dodajte sir, mlijeko, sol i papar. Kuhajte i miješajte dok se sir ne rastopi. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje.
Albondigas juha
100 grama riže dugog zrna
2 žlice maslinovog ulja
1/2 malog žutog luka
1 mala tikvica
1 jalapeno papika
2 srednje mrkve
2 stabljike celera
2 mala krumpira
4 režnja češnjaka
2 žličice čilija u prahu
1 1/2 žličice mljevenog kima
1 žličica suhog origana
1 žličica mljevenog korijandera
pola žličice dimljene paprike
pola šalice sušenih rajčica
1-2 čili papričice
2 litre goveđe juhe
sol, papar
Za mesne okruglice:
50 grama riže dugog zrna
1 kilogram mljevene junetine
1 kilogram ljevene svinjetine
pola žutog luka
1 jaje
2 režnja češnjaka
3 žlice nasjeckanog korijandra
1 žličica nasjeckane metvice
1 žličica peršina
pola žličice čilija u prahu
pola žličice mljevenog kima
sol, papar
Skuhate svu rižu u posebnom loncu, kad je napola kuhana procijedite i podijelite na 2 dijela (oko 2 trećine za juhu, ostalo za okruglice).
Prodinstajte povrće za juhu, najprije luk i papričice pa korjenasto povrće te na kraju češnjak. Tikvicu ćete dodati kasnije.
Podlijte tekućinom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte nepokriveno 20-25 minuta
U međuvremenu napravite mesne okruglice od navedenih sastojaka.
Ubacite ih u juhu skupa s tikvicom i napola skuhanom rižom. Prvih 5-6 minuta nemojte miješati da se okruglice ne bi raspale. Potom po potrebi dodajte još tekućine.
Na kraju ubacite dodatke po želji: kiselo vrhnje, nasjeckani avokado, nasjeckane rajčice...