Overlay
5 super ideja

Što napraviti s krastavcima, osim salate? Imamo nekoliko jednostavnih recepata za uživanje tijekom cijele sezone te zdrave i dijetalne namirnice

Piše Stil
Foto Shutterstock
11. svibnja 2021. - 14:14

Krastavce je najjednostavnije narezati i ubaciti u salatu. Same ili u društvu s rajčicama, paprikama i, prema ukusu, malo ljubičastog luka. Lakše ne može, zar ne? I nikad ne dosadi. A ne dosadi vam zato što o drugim načinima pripreme i ne razmišljate. Ta ukusna, hidratizirajuća, zdrava i dijetalna namirnica može se pripremiti na toliko dobrih i maštovitih načina da je uistinu šteta koristiti ih samo za salatu. Okej, možda ste od onih koji od krastavaca rade tzatziki ili ih dodaju u smoothije, no jeste li iskušali punjene krastavce ili možda hladnu juhu od krasatavaca? Ta dva i još nekoliko zanimljivih recepatas donosimo vam u nastavku. Isprobajte i uživajte tijekom cijele sezone.

Punjeni krastavci

Sastojci:

4 srednje velika krastavca
oko 500 grama konzervirane tunjevine
2 nasjeckane stabljike celera 
100 grama grčkog jogurta
1 žlica sitno nasjeckanog luka
1 žličica senfa
1 žličica nasjeckanog kopra
sol, papar

Priprema:

Krastavce narežite po sredini po dužini. Žlicom izdubite unutrašnjost. Pomiješajte ostale sastojke pa rasporedite u unutrašnjost krastavaca.

Osvježavajući tzatziki

Sastojci:

½ šalice sitno naribanog krastavca
1 šalica grčkog jogurta
1 žlica limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog kopra
1 žlica nasjeckane metvice
1 naribani češanj češnjaka
sol, papar

Naribani krastavac stavite u krpu i nježno stisnite kako bi izašao višak tekućine. Pomiješajte ostale sastojke u zdjelici i dodajte im krastavac. Po želji poslužite uz svježe pečen pita kruh.

Brzo ukiseljeni krastavci

Sastojci:

600 grama krastavaca
750 mililitara bijelog octa
500 mililitara hladne vode
2 ½ žlice soli
3 žlice sjemenki gorušice
3 žlice sjemenki korijandera
3 žlice papra u zrnu
2 lista lovora
4 ljutike
3 jalapeno paprike
6 češnjeva češnjaka
nekoliko grančica svježeg kopra

Priprema:

Narežite krastavce i pomiješajte ih s kockicama leda pa ostavite da odstoje 20-ak minuta (ovaj postupak osigurava hrskavost).. Ocijedite ih i u potpunosti osušite. Napravite salamuru: u loncu pomiješajte ocat, vodu, sol, sjeme gorušice, sjeme korijandera, papar i lovorov list. Pustite da zavrije na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i pustite da lagano kuha 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Narežite paprike i ljutiku pa ih skupa s krastavcima poslažite u staklenke. Dodajte začine i prelijte salamurom. Pospremite u hladnjak na nekoliko sati. Ovakvi su krastavci sjajan prilog i još bolji dodatak hamburgerima i sličnim sendvičima.

Hladna juha od krastavaca

Sastojci:

500 grama tomatilla (ili rajčica)
 ¼ luka srebrenca
2  režnja češnjaka
 ½ jalapeño paprike 
4 žlice maslinovog ulja
1 krastavac
pola vezice korijandera (ili peršina)
1 limeta
 ½ žličice meda
100 grama jogurta

Priprema:

Na grillu prepecite tomatille (ili rajčice, najbolje žute cherry), luk, češnjak (omotajte ga komadom folije) i jalapeño papriku pa ih poškropite uljem. Pecite dok povrće ne omekša. Ohladite i stavite u blender s 2 žlice ulja, krastavcem, korijandrom, pola žličice soli, medom i sokom od pola limete i polovicom količine jogurta. Izmiksajte dok ne postane glatko. Preostali jogurt pomiješajte sa sokom od pola limete, preostalim uljem i dodajte soli po ukusu. Juhu prije posluživanja pokapajte ovim umakoma, a prema želji pospite nasjeckanim korijandrom, metvicom ili mikrozelenjem.

Zamotuljci od krastavaca

Sastojci:

2-3 krastavca
100 grama krem sira
100 grama dimljene šunke, dimljenog lososa ili pečene tunjevine
začinsko bilje po želji
sol, papar 

Priprema:

Krastavce operite i tanko uzdužno narežite. Pomiješajte ostale sastojke pa po žlicu dobivenog nadjeva stavljajte na svaku plošku krastavca. Zamotajte rolicu, pričvrstite čačkalicom ili ukrasno zavežite stabljikom peršina ili drugog začinskog bilja. 

23. travanj 2024 21:26