Kad vidite da je neki recept u 2-3 dana skupio preko 15 tisuća 'lajkova', morate malo istražiti o čemu se radi. U slučaju objave portala The Kitchn, radi se o popečcima od tikvica. Hm, neš' ti, reklo bi se na prvu, no na drugu nam je ipak postalo jasno zašto se Instagram zažario.
Ovo se jelo sprema od samo dva sastojka, ne sadrži jaja, mlijeko ni brašno pa ne samo da je veganski nego je pogodan za alergičare i osobe s intolerancijom na neku od navedenih namirnica. S obzirom na sastav, vrlo je ekonomično, a ujedno i dijetalno, pod uvjetom da svoje popečke - popečete.
Odlučite li se, pak, za prženje, jasno vam je da im kalorijska vrijednost raste. Pa što, osim tikvica, ide u te famozne popečke? Brašno od slanutka. Bogat izvor proteina koji jamči sitost, puno vlakana, minerala i drugih vrijednih sastojaka.
Ove ukusne popečke možete poslužiti kao predjelo, prilog ili samostalno jelo uz zdjelicu salate, a možete ih čak i staviti u sendvič. Kako god da ih odlučite pripremiti i jesti, želimo vam dobar tek, a evo i recepta.
Jednostavni popečci od tikvice
- 1 srednje velika tikvica
- 2 žlice slanutkovog brašna (plus više po potrebi)
Tikvicu naribajte i pustite da kratko odstoji kako bi pustila vodu. Potom u to dodajte 2 žlice slanutkovog brašna te sol prema ukusu. Promiješajte pa po potrebi dodajte još brašna. Ako je, pak, smjesa pregusta, dosdajte malo vode. Smjesa bi trebala biti ljepljiva i dovoljno gusta da se rukama mogu oblikovati popečci.
Popečke potom poredajte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-15 minuta odnosno dok ne dobiju lijepu boju. Možete ih i pržiti, a u tom slučaju ih ne morate oblikovati rukama, dovoljno je u tavu s nekoliko žlica vrućeg ulja ubaciti po žlicu smjese potom ju spljištiti uz pomoć vilice.