Nedjelja je, hladno vam je, gladni ste, a ono šta ste planirali za današnji ručak: a) nemate, b) ste zaboravili izvaditi iz zamrzivača ili c) vam se baš ne jede. Sreća što ste naletjeli na naš prijedlog. Zbog njega ne biste trebali izlaziti iz kuće, brzo je gotov, a ukusan je i "kripan".
Da, riječ je o složencu od krumpira, odnosno pommes gratin. Jednostavnije ne može, a primijenite li naše savjete, bit će to najbolji složenac / gratin kojeg ste ikad pripremili.
S obzirom da ste gladni i da se već bliži ura od ručka, nećemo duljiti: evo vam recept.
Složenac od krumpira
Sastojci :
1200 grama krumpira
25 grama maslaca
255 grama sira
175 grama slanine
600 mililitara vrhnja
sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i namažite plitku posudu za pečenje dimenzija 25 x 30 cm s malo maslaca.
Ogulite i narežite krumpir na debele ploške, debljine približno 3 milimetra pa ga temeljito isperite pod hladnom, tekućom vodom. Osušite kuhinjskim papirom i dobro začinite solju i paprom.
Sir narežite na male kockice.
Zagrijte veliku tavu pa suho popržite komadiće slanine dok ne postanu zlatni. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
Polovicu krumpira poslažite u posudu, pospite slaninom, a zatim prelijte polovicom sira te na kraju prekrijte preostalim krumpirom.
Prelijte vrhnjem koliko je potrebno da prekrije krumpir. Po vrhu poslažite listiće maslaca.
Pecite dok krumpir ne omekša, otprilike 1 1/4 sata. Izvadite posudu za pečenje iz pećnice, po složencu pospite preostali sir pa zapecite dok sir ne porumeni, oko 15 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta pokriveno folijom prije posluživanja.