Overlay
ostvarenje snova

Santorini iz prve ruke: influencerica Petra ispričala nam je sve o odmoru na idiličnom otoku, otkrila i kako tamo otputovati uz znatno manje troškove

Piše Tea Sumić Miletić
23. listopada 2021. - 20:12

Svi mi koji smo odrasli gledajući po žurnalima fotografije nestvarno lijepih plavih krovova poslaganih po strmim liticama Santorinija maštamo o tome da ga posjetimo, a paru nam dodatno dižu nebrojeni influenceri koji svoje feedove krase njegovim bajkovitim vizurama. Kako za razliku od drugih popularnih grčkih otoka ovaj nije party odredište, u njegovim čarima većinom uživaju oni malo dubljeg džepa, no unatoč tome kopkalo nas je može li se na njemu guštati po malo pristupačnijim cijenama.

Odgovor nam je dala blogerica Petra Mamić, poznata po profilu Skitnica, na kojem smo primijetili friške fotografije s odmora na - pogađate - Santoriniju. Puna dojmova, ispričala nam je što joj se najviše svidjelo, kako je srezala troškove puta, gdje se može dobro jesti za nešto manje novca i što bi svakom tko posjeti taj otok preporučila za razgledavanje.

image
Petra Mamić

- Oduvijek sam gledala te divne slike i maštala o posjetu, ali uvijek mi se put na Santorini činio kao nešto nedostižno, rezervirano za određeni sloj društva. Međutim, našla sam jeftine karte i odlučila sam da ću si ispuniti taj san. Istraživala sam različite opcije i zaključila da se najviše isplati putovati izravnim letom, a kako takav nije moguć iz Hrvatske, otišla sam do Budimpešte, meni najbliže strane zračne luke iz koje se može direktno za to odredište.

Izravni letovi niskobudžetnih kompanija nude se još i iz Beča, Venecije i Beograda, a povratne karte mogu se nabaviti već za 30 eura - kaže nam Petra pa je pitamo da nam ispriča malo o smještaju za vrijeme ovog putovanja.

image
Petra Mamić

Kaže nam da je željela autentičan, ne pretjerano skup smještaj pa je s prijateljicama odsjela u takozvanim "cave houses", odnosno nekadašnjim nastambama tamošnjih seljaka koje su danas preuređene u elegantne i romantične luksuzne apartmane nepravilnih, zaobljenih zidova i stropova u kojima je, jer su ukopani u stijenu, temperatura ugodna i bez klima uređaja.

Odabrani su slikoviti gradić po imenu Oia na sjeverozapadnom dijelu otoka, jer se baš tamo nalaze oni lijepi, plavi krovići, a odlučili su se za apartmane Prime Suites jer imaju predivan pogled na more. I tu je imala sreće jer ih je bukirala u zadnji čas i to u pola cijene. Prije pandemije takvi su apartmani, napominje Petra, bili bukirani mjesecima unaprijed i jako skupi, no cijena smještaja je pala, a dodatno im je snižena jer su ih uzeli danas za sutra. 

image
Petra Mamić

Petra i prijateljice na Santoriniju su ostali pet noći, a kad je pitamo što bi svima koji se odluče na posjet biseru Ciklada preporučila za posjetiti, spremno niže...

- Svakako treba vidjeti Oiau smještenu na strmim vulkanskim liticama i iskusiti promatranje zalaska sunca koje se svake večeri pretvara u svečanost, a završi pljeskom promatrača koji su se lijepo uredili i izašli, samo da bi uživali u tom prizoru. Po meni je još bolji doživljaj promatranje zalaska sunca iz broda, no brod treba unaprijed bukirati. 

image
Petra Mamić

Tko se zaželi noćne zabave, trebao bi posjetiti Firu, smještenu na liticama 400 metara iznad mora, jer u Firi je više noćnih klubova, barova i okupljališta za mlade. Lijepo se mjesto nalazi između Oiae i Fire, zove se Imerovigli, a poznato je po zapanjujućem pogledu s visoke litice. Sva se tri odredišta mogu obići hikingom od tri sata, što je sjajna aktivnost za one koji su malo željniji avanture - preporučuje Skitnica.

Ni jedno od spomenuta tri mjesta, s obzirom na to da su smještena visoko iznad mora, nema plaže (ali zato gotovo svaki cave house apartman ima svoj bazen) pa Petra onima koji bi se voljeli okupati u Egejskom moru preporučuje da posjete Perissu i Kamari. Perissa je nekadašnje ribarsko mjesto na jugoistočnom dijelu otoka, poznato po nesvakidašnjoj plaži s crnim pijeskom vulkanskog porijekla. 

image
Petra Mamić

Plaža je vrhunski opremljena, nagrađena je Plavom zastavom te pored kupanja i vodenih sportova posjetiteljima nudi klubove, restorane i barove.  Kamari je na istočnoj obali i također ima upečatljivu plažu od crnog vuklanskog pijeska te bogatu ponudu, no u njegovoj blizini su i poznate antičke ruševine.

Petra nam priča da je, bez obzira na to što je skupo, odlučila jedan dan provesti na bazenu luksuznog hotela u kojem je noćenje 700 eura pa naviše. Cure su ulaznice za boravak od tri sata na bazenu platile sto eura po osobi, a u cijenu su bili uračunati ležaljke, voće i vino. Dodatni trošak su bile kave, 1 obrok koji su podijelile i napojnice za konobare.

image
Petra Mamić

Cijene su definitivno pretjerane, priznaje, no dodaje kako joj je to bilo neprocjenjivo iskustvo. S obzirom na posezonu i činjenicu da su izabrale termin 12-15 h bile su skoro same, tako da su maksimalno uživale.

Pitamo Petru koje je sve grčke specijalitete isprobala za vrijeme svog posjeta, a ona se smije i priznaje da je veliki ljubitelj grčke salate pa si je za boravka u Grčkoj dala oduška i samo uživala u pravoj, autentičnoj - i jako ukusnoj - grčkoj salati. Pitamo je o cijenama ugostiteljske ponude pa doznajemo kako su zamjetno više od uobičajenih, na primjer, tradicionalni giros na Santoriniju košta tri do pet puta više nego u drugim grčkim odredištima. 

image
Petra Mamić

- Visokim cijenama ipak se može doskočiti. Ponuda je puno pristupačnija u restoranima smještenima dalje od centralnih ulica, a ne mora se ni svaki obrok pojesti u restoranu. Fira i Oia su najskuplje, u manjim je mjestima sve jeftinije, a sva se mogu obići autobusom. Karta za bus košta samo euro i pol, ali uzmite u obzir da vozači baš ne mare puno za red vožnje - uz smijeh završava Skitnica svoje putničko savjetovanje.

Pratite Stil i na Instagramu!

Cijene na Santoriniju

Kava: 5-8 eura
Cijeđeni sok: 5-8 eura
Pivo (0,33): 4 eura
Giros: 4-5 eura
Ručak (bez pića): 30 eura po osobi

24. travanj 2024 05:32