Overlay
tako neodoljiva

Proslavite Svjetski dan pizze savršeno ispečenom domaćom! Imamo genijalno usavršen recept poznatog dalmatinskog chefa

Piše Stil
Foto /Shutterstock
9. veljače 2023. - 12:57

Sretan vam Svjetski dan pizze! Niste znali da i to postoji? Pa zar nije logično, pizza je jedno od najpopularnijih jela na planeti, uživa zaštitu UNESCO-a, a sve da i nije tako, jednostavno, zaslužuje da joj odamo počast. E pa odajte joj je i vi, a mi vam predlažemo da to napravite savršeno pečenom domaćom pizzom. Za recept se ne brinite, imamo jedan koji baš odgovara prilici. Dao nam ga je poznati šibenski chef Rudolf Štefan.

Pizza po receptu Rudolfa Štefana

Sastojci za tijesto:

500 g brašna za pizzu
300 g mlake vode
35 g ulja
2,5 g suhog kvasca
15 g soli
5 žličica šećera

Sastojci za nadjev:

120 ml pasirane rajčice začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1 g origana
10 listova svježeg bosiljka
100 g svježe cherry rajčice
50 ml vinaigrette od rajčica
120 g mozzarella

Vinaigrette od rajčica:

300 g cherry rajčica
75 g maslinovog ulja
75 g suncokretovog ulja
50 g jabučnog otca
3-4 listića bosiljka
sol, papar

Priprema:

Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu.

Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.

Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.

Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije. Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.

Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu. Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete pecite na 250°C, što veća temperature - to bolje.

Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinigret od rajčica.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

24. studeni 2024 12:54