Overlay
neodoljivo

Predivni rolat s bogatim nadjevom baš je ono što vam još nedostaje među blagdanskim kolačima: krema je fino aromatizirana dodatkom koji svi volimo!

Piše Stil
Foto @hungry_mile 
22. prosinca 2021. - 18:08

Kako se zahuktavaju pripreme za mnogima omiljeni blagdan, u zraku kao da se osjeća miris vanilin šećera, korice naranče i cimeta... Slastičarski maraton približava se finišu i što se napravi u ova dva dana, napravi. Jer treba malo i predahnuti, zar ne? Ako ste u potrazi za još jednim receptom za bogat, kremast kolač koji će konkurirati svoj sili keksića i tradicionalnih slastica poput orahnjače, predlažemo vam jedan jako dobar, za čokoladni rolat. Dobili smo ga od blogera Mile Butorca, kojeg pratimo na računu @hungry_mile .

image
gladni mile
@hungry_mile 

Čokoladna rolada

Biskvit:

4 jaja

prstohvat soli

100 g šećera

60 g oštrog brašna

1 žličica kakaa

1 žličica kave

60 g prženih mljevenih lješnjaka

50 g otopljenog maslaca

Krema:

400 g mascarpone sira ili nekog kremastog

200 ml slatkog vrhnja

2-3 žlice šećera u prahu

1 espresso (oko 55 ml kave)

1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećera

Priprema biskvita:

Dno pleha dimenzija 35 x 30 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200°C.

Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 50 grama šećera. Žumanjke i ostatak šećera pjenjačom miješajte par minuta, dok ne posvijetle. Žumanjcima dodajte dio snijega od bjelanjaka, ručno promiješajte pa postupno dodajte preostali snijeg.

Pomiješajte brašno s mljevenim lješnjacima, kakaom i kavom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio smjese od brašna i dio otopljenog maslaca. Miješajte ručno lopaticom, pa dodajte preostalo brašno i preostali maslac. Sve još nježno promiješajte, smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10-ak minuta na 200°C.

Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje ispod kojeg ste stavili vlažnu kuhinjsku krpu. Pažljivo zarolajte u roladu i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu napravite kremu: sve sastojke dodajte u zdjelu i miksajte dok ne dobijete lijepu, prozračnu kremu. Spremite u hladnjak dok se biskvit ne ohladi. 

Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte iz krpe pa uklonite papir za pečenje. Po biskvitu razmažite kremu i uz pomoć krpe ponovno zamotajte u roladu. Roladu prebacite na pladanj i stavite u hladnjak da se stisne. Ohlađenu roladu ukrasite po želji.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. svibanj 2024 13:16