Miris vrućeg peciva u hladno zimsko jutro jedna je od stvari koje one sretnije među nama podsjećaju na školske praznike provedene kod bake vične pečenju neodoljivih poslastica.
Ima nešto uistinu čarobno u svježe ispečenim kiflićima, tako mekim i podatnim da se tope u ustima, zar ne? Bilo da ste u njima uživali kao dijete ili ne, ispecite ih ovih blagdana i guštajte.
Napravite dvostruku dozu tijesta pa dio punite slatkim nadjevom, a dio slanim. Jamčimo vam da se ni jedan jedini kiflić neće baciti!
Pahuljasto mekani kiflići
Sastojci:
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica šećera
1,5 decilitar mlijeka
2 žlice brašna
1/2 decilitra toplog mlijeka
2 decilitra ulja
1 vrećica praška za pecivo
1/2 žličice ili 1 žličica soli (u slatku verziju ide manje soli)
1 kilogram brašna za dizana tijesta (ili glatkog brašna)
Nadjev:
šunka, orasi, mak, sir, pekmez, marmelada, čokoladni namaz...
Priprema:
Kvasac stavite da se digne na toplome s malo brašna, mlijeka i šećera. Dignuti kvasac dodajte ostalim sastojcima, umijesite tijesto i ostavite da se digne. Tijesto podijelite na četiri jednake kugle. Svaku razvaljajte u krug i izrežite na trokute (od svakog kruga dobit ćete osam kiflića). Punite ih nadjevima po želji.
Kifliće ostavite da se malo dignu prije pečenja. Pecite ih u plehu, obloženom papirom za pečenje na 180°C dok lijepo ne porumene. Prije pečenja ih možete i premazati jajom razmućenim u mlijeku, posuti kimom, sezamom... Kiflići ostaju svježi i do tri dana.