Overlay
furoshiki

Predivna japanska tehnika umatanja poklona ogroman je hit, savladajte je i vaši će darovi biti uvjerljivo najljepši. I ekološki najprihvatljiviji

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
12. prosinca 2020. - 13:40

Ne možete zamisliti Božić bez hrpe poklona zamotanih u svjetlucavi papir? Nemamo ništa protiv poklona, premda bi se o količini dalo diskutirati, no imamo protiv sveg onog papira koji iz godine u godinu trošimo za njihovo umatanje. Jer dobar dio tog papira i nije papir nego plastika. Vjerujemo da vam ne moramo objašnjavati u čemu je problem p ćemo odmah prijeći na stvar: smanjite količinu otpada i počnite poklone zamatati onako kako to rade Japanci. Jeste li čuli za furoshiki?

Furoshiki je naziv za tkaninu koja se koriste za umatanje hrane, odjeće ili poklona. I vrlo su atraktivni. Višekratno upotrebljivi. Ekološki daleko prihvatljiviji od papira i folija za umatanje.

Čini se da i Zapadnjaci postaju svjesni svih prednosti furoshikija i sve više se interesiraju za tu održivu alternativu papiru i foliji. Tijekom posljednja tri mjeseca web stranica Etsy - putem koje kreativci nude svoje rukotvorine - bilježi porast od 41 posto u odnosu na prošlu godinu za pretraživanjima poklon-folija od tkanine, dok su pretraživanja za ekološki omot porasli za 78 posto.

Furoshiki tkanine su vrlo jednostavne za upotrebu: predmet kojeg želimo umotati postavlja se u središte tkanine, koja se zatim omata oko predmeta i učvršćuje čvorom.  Ovakav način omatanja ima još jednu prednost pred klasičnim: furoshiki je savršen za pakiranje nezgodnih poklona nepravilne površine jer tkanina puno bolje prijanja uz sve te šiljate kutove te se za razliku od paira i folije u dodiru s njima puno teže kida.

Kreativci obožavaju ovakav način umatanja jer im nudi bezbroj mogućnosti, od ručnog ukrašavanja tkanine i oslikavanja lijepim uzorcima pa do umetanja dekorativnih grančica, dehidriranog voća, bobica i šišarki u čvor kojim se završava umatanje. 

Kao furoshiki može vam poslužiti i lijep lkomad stare odjeće ili posteljine, marama koju više ne želite nositi, kuhinjska krpa zanimljivog uzorka i teksture pa čak i najobičniji novinski papir, dekorativno posložen i stegnut komadom vrpce.

Razmišljajte "zeleno" i prepustite se kreativnom zanosu. 

19. travanj 2024 12:50