Overlay
zna što voliš

Pravo mjesto za vaš ručak: Tommyjev gastro odjel obogatio je ponudu gotovim obrocima koji su pravi gastronomski doživljaj

Piše Merien Ilić
Foto Božidar Vukičević/Cropix, Tommy
22. ožujka 2021. - 11:32

Niste stigli skuhati ručak, nemate baš vremena, a ponuda gotoviha jela u trgovinama baš i nije neka... Čast izuzecima. Da ih ipak ima, uvjerili smo se posjetivši gastro odjel, koji radi pri velikim Tommyjevim trgovinama gdje su obroci pravi gastronomski doživljaj. I nije floskula!

Kako bi unaprijedila svoju ponudu, ova firma angažirala je poznatog istarskog chefa Fabricija Vežnavera za pripremu jela i promociju na svom gastro odjelu. Za njega kažu da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji istarski kuhar, čija jela su nadaleko poznata. Vežnaver je vlasnik restorana "Pergola", u malom istarskom mjestu Zambratija kraj Savudrije. Sa suprugom vodi obiteljsku konobu koju je godinama vodio i njegov otac. Kad je Fabricio preuzeo posao, od konobe je napravio "food design" restoran oduševivši svoje goste kreativnošću, istančanim smislom za izbor i spajanjem namirnica, te tehnikom pripreme.

image
Šef kuhinje Fabricio Vežnaver 
Božidar Vukičević/Cropix

Kod njega nema određenog jelovnika. Ono na čemu počiva njegova koncepcija pripreme hrane jest da koristi isključivo lokalne, sezonske, jednostavne namirnice, ono što je taj dan našao u ponudi, koje svojim umijećem pretvara u kulinarske delicije.

Na poziv iz Tommyja nije dugo razmišljao jer se gastronomska ponuda ove firme želi okrenuti upravo Vežnaverovu konceptu – lokalno, sezonsko, a ukusno.

image
Sipa s orzom

– Prijatelj Ivo Vrdoljak, vlasnik "Zrno soli", spojio me s vlasnikom Tommyja, a zamisao je da podignemo nivo gastronomije na ovom području. Naglasak je na domaćim proizvodima s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Dalmacije, a kasnije i cijele Hrvatske. Svidjela mi se ideja jer ja tako radim u svom restoranu u Istri. Iskustvo je pokazalo da ljudi traže domaće, provjerene i kvalitetne proizvode. Odmah sam u ponudu gastro odjela uvrstio raštiku, srdelu, domaću pohanu piletinu na trakice, mariniranu tunu, riblju ponudu iz Jadrana i druge namirnice s ciljem da zaista možemo stati iza ovog projekta i kazati da su sve namirnice hrvatskog podrijetla – kaže nam chef Vežnaver, koji će tijekom tjedna boraviti dijelom u Splitu, dijelom u Istri. Nije malen put, ali ljudi poput njega jednostavno ne mogu ignorirati dobru ideju poput ove, pa je spremno prihvatio sve što nosi angažman u Splitu.

image
Žabe

Preko Tommyja, gastro odjel je krenuo s animiranjem OPG-ovaca čije proizvode žele imati u ponudi.

– Oni su uglavnom spremno dočekali ovakav plasman svojih proizvoda, no nama predstavlja problem jer još uvijek imaju male količine. Stoga bi uključivanjem što većeg broja OPG-ovaca došli do potrebnih količina, na obostrano zadovoljstvo.

Evo, imam problem s raštikom jer je nemamo dovoljno za pripremu janjetine s raštikom, a to je jako dobro i ukusno jelo, tipično za Dalmaciju. Poljoprivrednici slabo sade raštiku, što je šteta – kaže naš sugovornik.

image
Šef kuhinje Fabricio Vežnaver 
Božidar Vukičević/Cropix

Pitamo ga koja jela je osmislio za dnevnu ponudu u Tommyjevim trgovinama: gulaš na divljač, polpete s pancetom, francuska salata s domaćom majonezom, orzo sa crnom sipom, pašticada s morskim psom, brudet od žaba i jegulja i još puno toga.

– Moja kuhinja je jednostavna i konkretna. Ono što je u ponudi iskoristit ćemo kuhajući po starim receptima domaće kuhinje. Kod mene u restoranu su dosta zastupljena riblja jela. Koliko vidim, Dalmatinci premalo jedu ribu, osim petkom kada je obvezna. Čini mi se da i povrće slabo jedemo kao narod, posebice sezonsko. Imamo najukusnije povrće na svijetu, a jedemo nešto što nije sezonsko. Jest da ono ljepše izgleda, ali nema veze s ičim. Pa ništa ne može zamijeniti, na primjer, sezonski pomidor!

image
Juneći rep

Ipak, svijest ljudi po pitanju zdrave prehrane raste. Sve se više pazi na kvalitetu i podrijetlo.

Volio bih da ljudi probaju naša jela u Tommyja, da znaju da jedu dobro jelo. Vjerujem da će se vratiti – poručuje Fabricio Vežnaver, kulinarski čarobnjak, kako mu tepaju gastronomski kritičari.

20. travanj 2024 17:56