Dopmaćica Sanja, odnosno blogerica Sanja Mijac, s kojom smo vam razgovor donijeli u novom broju Stila, otkrila nam je, pored ostalog i odličan recept za pogačice sa čvarcima. Odličan je to način za "rastegnuti" malu količinu te skupe delikatese, ali i za ponuditi zdraviji zalogaj onima koji vole slane, hrskave nezdrave grickalice.
Ako stze danas ipak više raspoloženi za nešto slatko, podsjećamo vas na Sanjin izvrstan recept za pahuljasto mekane buhtle.
Brze pogačice s čvarcima
Sastojci:
550-650 grama glatkog brašna
200 grama mljevenih čvaraka
350 mililitara tekućeg jogurta
3 jaja
2 praška za pecivo
1 žlica šećera
1 žlica soli
papra po ukusu
Dodatno:
1 jaje
malo soli
sjemenke po želji
Priprema:
Zavisno koliko su čvarci masni toliko brašna će vam trebati, ja sam koristila čvarkomaz i trebalo mi je 650 grama brašna, preporučujem da u posudu prvo stavite 550 grama brašna pa ukoliko bude trebalo krenete dodavati ostatak.
Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto.Tijesto uz pomoć malo brašna (ukoliko treba dodajte još oko 50 g) oblikujte pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 2 centimetra. Pobrašnite malo i odozgora da vam bude lakše valjati.
Dvije velike posude za pečenje obložite masnim papirom. Kalupom režite pogačice pa ih stavljajte na papir ostavljajući malo mjesta između svake.
Razmutite jedno jaje s malo soli pa s njim premažite pogačice. Pospite ih sjemenkama po želji.
Pećnicu stavite da se grije na 200 stupnjeva, a pogačice ostavite da malo odstoje na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Kada se je pećnica ugrijala stavite peći pogačice.
Pecite ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porume sa svih strana.